• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Olteanu, fermier: ”Rapița este răsărită și uniformă, dar îi mai trebuie o lună de căldură”

    Ramona Dascălu -

    Anul acesta mulți fermieri au renunțat la cultura de rapiță, însă fermierul Ionuț Olteanu nu s-a dat bătut și a înființat nici mai mult, nici mai puțin de 3.200 de hectare cu rapiță. Până în urmă cu trei săptămâni, emoțiile au fost foarte mari întrucât în ferma sa nu era nici urmă de rapiță din cauza lipsei acute de precipitații. Acum însă situația s-a schimbat întrucât rapița a răsărit aproape pe toată suprafața, iar cu încă o lună de zile cu temperaturi pozitive, cultura va reuși să treacă și peste iarnă.

    „De vreo trei săptămâni ne-a răsărit rapița pe care am semănat-o începând cu data de 25 august. Este mult mai bine acum, până acum trei săptămâni era un dezatru total. Într-o fermă, pe Teleorman, este într-adevăr nerăsărită și compromisă, pe vreo 300-400 de hectare. În total avem în fermă 3200 de hectare de rapiță. Deocamdată trăim doar cu speranța pentru că este răsărită, este foarte uniformă, dar i-ar mai trebui o lună de căldură, nu cum a fost până acum, că până acum a fost vară, dar să nu vină înghețul, să poată să ajungă în 6 frunze adevărate. Altminteri e posibil să nu treacă iarna. Sunt mai optimist ca acum trei săptămâni când nu era nimic pe câmp, dar încă nu e jucată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cred că va fi bine”, a declarat Ionuț Olteanu, administratorul firmei Agromad Crops, care lucrează 15.000 de hectare de teren agricol, în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița.

    Nimic din ce ține de îngrijirea culturii nu este lăsat la voia întâmplării. Până la ora actuală, cultura de rapița a fost erbicidată, și urmează să i se aplice stropiri cu bor și sulf, precum și biostimulatori.

    „Am erbicidat deja. Erbicidatul pentru monocotile a fost efectuat și probabil că o să dăm în funcție de gradul de îmburuienare, pentru că rapița noastră este Clearfield, și cu Cleranda de la BASF. Noi facem toate eforturile, o să-i dăm cu biostimulatori de acum încolo. Noi în fermă testăm mai multe produse, în primul rând îi dăm cu sulf și bor la toată rapița ca să o pregătim de iarnă. Apoi, avem mai multe testări pe câteva sute de hectare: cu Raiza de la Daymsa, pentru înrădăcinare, și un aminoacid tot de la ei, al doilea este Aminosol de la Lebosol, și al treilea este un produs de la Aectra. Deci, încercăm cu mai mulți biostimulatori. Rezultatele sunt destul de egale. Aminosolul de la Lebosol nouă ne-a plcăut și îl folosim de ani de zile, dar vreau să încerc și produsele astea de la Daymsa, care sunt produse bune și mai ales, că eu cunosc Leonardita, din care se extrage aminoacidul ăsta și am încredere în el și deasta vreau să le testez. Dăunători nu am văzut până acum la rapiță, nu am văzut boli, dar noi dăm preventiv, îi băgăm și Topsin ( fungicid din portofoliul Summit Agro) pentru boli”, a declarat fermierul Ionuț Olteanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Foto: Facebook Ion Olteanu Constantin

    Chiar dacă a reușit să răsară, fermierul Ionuț Olteanu susține că rapița are în continuare mare nevoie de apă: „În sol este un deficit de apă de peste 150 de litri, este groaznic. Cele două ploi care au căzut la noi au însemnat 20 de litri plus 12 litri, adică 32 de litri. Ar fi extraordinar să plouă. La suprafață există apă, de-asta ne-a și răsărit din astea două ploi, dar jos, la 20 de centimetri, solul este beton, ciment. Eu sunt optimist, în primul și primul rând există potențial, există uniformitate și eu nu cred că va veni iarna așa subit. Deci, cred că vom avea totuși o toamnă lungă și cel puțin încă 20 de zile de temperature pe plus”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor