• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOILE REGULI pentru CREȘTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRIE!

    agrointeligenta.ro -

    Ordin ANSVSA cu regulile pe care vor trebui să le respecte românii care doresc să crească porci în gospodărie. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă în exclusivitate și în premieră prevederile incluse într-un act normativ ce a fost elaborat la nivelul ANSVSA și al Ministerului Agriculturii.

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au intrat în posesia unui document care conține prevederi importante pentru modul în care va arăta de acum încolo creșterea porcului românesc în gospodării. Actul normativ, aflat la acest moment în stadiul de proiect, vine să completeze ordinul deja în vigoare privind clasificarea exploatațiilor de suine în funcție de dimensiunea lor. Astfel, dacă ordinul emis de Petre Daea în ultima sa zi de mandat prevedea respectarea normelor de biosecuritate, noul act normativ clarifică exact care sunt aceste reglementări ce țin de biosecuritate. Printre prevederi importante am aminti că micilor crescători de porci – cu efective de cel mult 5 capete, nu li se mai permite să hrănească animalele cu resturi din bucătărie, dar nici să mai țină animale pentru reproducție, implicit nici creșterea masculilor nesterilizați nu va mai fi permisă.

    ”Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine și pentru abrogarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și minstrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine”, este denumirea viitorului act normativ. În cadrul acestuia, termenul de ”biosecuritate” este definit ca fiind ”complexul de măsuri organizatorice şi tehnice care sunt aplicate într-o exploataţie de suine pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi răspândirii agenţilor patogeni, în scopul apărării sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice”.

    Nivelul I de biosecuritate este aplicabil exploatațiilor noncomerciale, stabilite conform art. 2 lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României (este vorba despre crescătorii cu efective între 1 și 5 capete), și cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate:
    a) introducerea în registrul de exploataţie cu respectarea pevederilor prevăzute de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploataţia sursă şi ieşirile animalelor, precum şi destinaţia acestora;
    b) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
    c) deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, pardoseala să fie construită din materiale ușor de curățat și dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
    d) interzicerea hrănirii suinelor cu resturi de la bucătărie;
    e) hrănirea suinelor cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
    f) folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
    g) suinele deținute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploatațiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploatație trebuie să fie obligatoriu sterilizate;
    h) respectarea regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop;
    i) animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitarveterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării. Notificarea este în sarcina proprietarului;
    j) se interzice creșterea suinelor în extravilan, cu exceptia acelor locații înregistrate sanitar-veterinar;
    k) suinele se vor crește exclusiv pentru îngrășare în vederea consumului familial, nu și pentru reproducție.

    În plus față de aceste prevederi, micii crescători și restul fermierilor care dețin efective de suine trebuie să deţină adăposturi pentru animale care să asigure condiţii minime de bunăstare prevăzute de reglementările legale în vigoare.

    Noile reglementări se află în acest moment la nivel de proiect finalizat și care urmează să fie făcut public de către ANSVSA și de către Ministerul Agriculturii, deopotrivă. Ordinul cu noile reguli de biosecuritate trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.

    Citiți și:

    MAXIM 5 PORCI sau PURCEI ÎNTR-O GOSPODĂRIE! ORDINUL A FOST PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL!

    DSVSA: DOCUMENTE OBLIGATORII pentru CEI CARE VÂND SAU CUMPĂRĂ PORCI PENTRU CRĂCIUN!


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”