• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MAXIM 5 PORCI sau PURCEI ÎNTR-O GOSPODĂRIE! ORDINUL A FOST PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL!

    agrointeligenta.ro -

    Ordinul de ministru care limitează la 5 capete creșterea porcilor într-o gospodărie țărănească a intrat în vigoare începând de astăzi, vineri – 8 noiembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost aprobat prin semnătură, pe data de 4 noiembrie, de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

    Ordinul pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României a fost publicat în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare. În forma în care a fost oficializat, documentul nu face distincție între porci și purcei. Astfel, deși pe 22 octombrie, pe site-ul Ministerul Agriculturii, forma ordinului includea precizarea că se iau în considerare numai suinele cu o greutate peste 30 de kilograme, acest ”amănunt” a fost eliminat. Astfel, un gospodar mai are voie să dețină cel mult cinci porci, indiferent de vârsta acestora sau de greutatea lor. Peste acest prag, crescătorii sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului.

    Toți crescătorii, indiferent de numărul de suine deținut, sunt obligați de astăzi să își înscrie exploatația în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A și să îndeplinească prevederile normelor de biosecuritate specifice.

    Iată care sunt noile dimensiuni pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României:

    a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine;
    b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
    c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
    d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine;

    Se stabilesc tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

    a) exploataţie noncomercială de suine, – exploatație de creșterea suinelor de subzistență, pentru consum familial, prevăzută la art.1 lit.a) înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.

    b) exploataţie comercială de tip A de suine, – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b), înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar-veterinar, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului,;

    c) exploataţie comercială de suine – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.c) și lit.d), înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

    d) exploatație de suine din rasele de Bazna și Mangalița care comercializează animalele care depăşesc necesarul de consum propriu – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b), înregistrată sanitar – veterinar, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de personae fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, sau de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, în care numărul de animale depăşește necesarul de consum propriu, acestea fiind valorificate în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.

    Trecerea de la o formă de creștere la alta, cu respectarea noii legislații, este responsabilitatea crescătorilor de suine.

    În primăvară, printr-un ordin al fostului Ministru al Agriculturii Petre Daea se interzicea, începând cu data de 18 martie anul acesta, creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Noua reglementare era comunicată în țară, fiind fost inclusă într-un act normativ care reglementa clasificarea fermelor de porci din România. Cum micii crescători s-a revoltat, fostul premier Viorica Dăncilă i-a cerut lui Daea să anuleze ordinul emis, iar Petre Daea s-a conformat și și-a anulat decizia la începutul lunii aprilie.Ulterior, la finele lunii octombrie, ordinul, într-o formă actualizată, a fost repus în dezbatere publică. Este, se pare, ultimul act normativ semnat de Petre Daea în funcția de ministru, asta deși s-a speculat că decizia a fost semnată de către un secretar de stat după ce Guvernul Ludovic Orban a fost învestit de Parlament. Ministrul Adrian Oros a anunțat la conferința de presă de marți – 5 noiembrie, că se vor face verificări pentru a se vedea lagalitatea ordinului, dar se pare că, în final, decizia, în forma semnată de Daea a fost publicată și intră în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!