• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MEDICII VETERINARI: ”NE ESTE IMPOSIBIL SĂ SUPRAVEGHEM TOATE TĂIERILE DE PORCI!”

    Ramona Dascălu -

    După ce s-a dat ordin ca toți porcii sacrificați în gospodării să fie supravegheați sanitar-veterinar, mai mulți reprezentanți ai medicilor veterinari de la nivelul mai multor județe din țară susțin că acest lucru este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal.

    Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt este convins că măsura impusă de ANSVSA nu va putea fi respectată, cel puțin la nivelul județului Olt.

    „Imaginaţi-vă că în trei zile se taie 3.000 de porci. Într-o localitate există un medic şi cel mult un tehnician. Unde mai există! Examenul trichineloscopic se face la sediu, cum să te duci şi să vezi, ce? După ce a sacrificat porcul să-l examinezi? Asta se face numai în abatoare. Acolo se face sub supraveghere strictă sanitar-veterinară, pentru că tot ce se sacrifică în abatoare merge în consum public, ce sacrifică omul acasă consumă el cu familia, îşi asumă responsabilitatea“, a declarat dr. Ion Bozgă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, potrivit adevarul.ro. 

    Medicul explică în cifre că nu mai are cină să pună în practică astfel de măsuri: „S-au dus (medicii veterinari – n.r.) în Anglia, Germania, fac orice altceva (…). Sistemul a fost lăsat intenţionat, de trei ani m-am chinuit să conving parlamentarii. Câtă umilinţă ca să-i conving: atenţie, că e dezastru, nu mai avem de unde să-i luăm, un specialist nu găseşti. Am vrut să angajez un tehnician veterinar, nici unul n-a vrut să vină: „Dom’ne, nu mai intrăm noi în curte, să ne muşte câinii, să ne-njure lumea”. Nu mai vor“, a mai spus dr. Bozgă.

    Și în județul Sibiu chemarea medicului veterinar la sacrificarea porcilor este greu de realizat din cauza lipsei de personal, explică Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu.

    ”Este o măsură greoaie, dar nu imposibil de realizat. Proprietarii de porci trebuie să țină cont de faptul că examenul trichineloscopic permite eliminarea unei singure suspiciuni de boală. Este bine însă să solicite veterinarului examinarea animalului înainte de sacrificare, pentru examinare și eliminarea suspiciunilor. De asemenea, în timpul sacrificării, dacă se observă leziuni ale organelor sau culori neobișnuite ale acestora, trebuie solicitat medicul la fața locului. Altfel nu se poate”, a declarat Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu, pentru stiridesibiu.ro. 

    Potrivit acestuia, de la apariția ordinului de ministu a fost solicitat la o singura sacrificare, ”în vecinătate”, însă acoperirea cererilor venite de la distanțe mari este problematică.

    Și însuși directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, autoritate care a trimis informarea de supraveghere sanitar-veterinară a sacrificării porcilor din gospodării către primării, este de părere că se confruntă cu o situație grea.

    „Este greoaie situația pentru că timpul alocat ritualului de sacrificare a porcului este destul de lung, de la asomare, sângerare, pârlire și recoltarea probelor”, a declarat Șerban Țichindelean, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu.

    Mihai Terecoasă, inspector şef al Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, susţine că la nivelul judeţului există un efectiv de cel puţin 40.000 de porci doar în gospodăriile oamenilor, fără să punem la socoteală şi fermele. Conform statisticilor, în preajma sărbătorilor de iarnă, doar în Prahova se sacrifică în jur de 30.000 de porci. În aceste condiţii, prezenţa medicului veterinar în curtea fiecărui gospodar în ziua tăierii porcului nu poate fi pusă în practică.

    ”Este o nebunie, bineînţeles că nu se poate realiza. Sunt cinci – zece zile maximum, timp în care se taie porcii la noi în luna decembrie, motiv pentru care eu nici nu am băgat-o în şedinţa de Colegiu Prefectural de săptămâna trecută, când am făcut un plan de măsuri pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Mi s-a părut nerealizabilă. Fizic nu se poate. Acolo (în ordinul ANSVSA – n.red) este prins să faci examenul şi înainte de sacrificare şi post, asta înseamnă că trebuie să stau într-o curte cel puţin o oră, să stau înainte de sacrificare, să fac examenul clinic şi după sacrificare să fac examenul anatomopatologic ceea ce este nerealizabil, clar. Timpul fizic categoric nu există să poţi să faci aceste manopere. Mai  ales că activitatea de sacrificare se reduce la câteva zile înainte de Crăciun, pentru că aceasta este tradiţia al noi”, a declarat Mihai Terecoasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!