• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚ OFICIAL! MICII FERMIERI POT ACCESA SPRIJINUL DE 15.000 DE EURO/FERMĂ!

    Ramona Dascălu -

    După ce ambasadorul României la Budapesta a declarat că țara noastră nu și-a dat acordul pentru implementarea Programului prin care micii fermieri primesc un sprijin de 15.000 de euro pe fermă de la guvernul maghiar, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura direct cu președintele Fundației Pro Economica, Monika Kozma, pentru a cere lămuriri despre stadiul programului în acest moment. Potrivit acesteia, programul nu este blocat, și chiar astăzi un număr de 300 de fermieri din Harghita au semnat contractele cu fundația pentru obținerea de fonduri pentru investiții.

    Monika Kozma, președintele Fundației Pro Economica, crede că declarația ambasadorului României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost una politică și total nefericită, având în vedere contextul în care a fost făcută.

    „Având în vedere că fundația noastră este o persoană juridică înființată și înregistrată în România pe baza legilor românești, eu cred că doar o declarație politică nu are cum să blocheze o activitate a fundației (…). Eu cred că este vorba doar despre o declarație politică, asta nu înseamnă că, având baza legilor în vigoare în România, se poate bloca o fundație. Și eu sper să nu fie blocat acest program având în vedere, și asta subliniez de fiecare dată, că noi cu acești bani de fapt am ajuns anul acesta să finanțăm 66 de proiecte mari, investiții mari în agricultură, adică partea de procesare și prelucrare alimentară, vorbesc despre fabrici de lapte, abatoare, ferme de porci, deci investiții foarte mari care contează foarte mult pentru regiune (…). Eu cred că a fost o declarație foarte nefericită în contextul în care oamenii s-au adunat să sărbătorească 20 de ani de când a fost înființată Camera de Comerț Româno-Maghiară”, a declarat Monika Kozma pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Fundația Pro Economica, prin președintele Monika Kozma (stânga), continuă semnare contractelor de finanțare pentru micii fermieri

    Potrivit președintelui fundației Pro Economica, fundație prin intermediul căreia se desfășoară programul finanțat de autoritățile maghiare, până pe data de 10 decembrie se vor semna 5.000 de proiecte, în valoare totală de 61 de milioane de euro, dintre care 8 milioane de euro, care reprezintă partea de TVA, vor merge la statul român.

    „Programul pe care noi îl derulăm este finanțat de guvernul Ungariei, ceea ce înseamnă că fundația practic primește acest sprijin financiar și noi mai departe pe baza strategiei noastre și pe baza apelurilor pe care noi le-am creat, folosim acest sprijin financiar pentru fermierii din cele trei județe din România unde am avut programul în derulare. Până la data de 10 decembrie, vom semna cu 5.000 de fermieri contracte de finanțare cu sprijin maxim de 15.000 de euro, un fel de program de minimis în agricultură pentru fermieri, persoane fizice și aici valoarea totală a bugetului ajunge la 61 de milioane de euro. Din totalul acestor investiții, undeva în jur la 8 milioane de euro reprezintă doar partea de TVA, care ajunge la statul român. Deci, dacă domnul ambasador a făcut o declarație publică la un eveniment unde ei de fapt s-au adunat să vorbească despre parteneriatul economic între România și Ungaria cred că este foarte nefericit faptul că noi nu am fost întrebați care este efectul economic al programului nostru asupra economiei românești. Chiar astăzi o să semnăm un număr de 300 de contracte cu niște fermieri din Harghita. Avem în total aproximativ 5.000 de contracte de semnat și potrivit graficului nostru, în cele trei județe – Mureș, Harghita și Covsana, credem că până pe 10 decembrie o să terminăm”, a spus Monika Kozma.

    Monika Kozma a ținut să îi asigure pe fermierii români că acest program respectă întru totul atât legislația românească, cât și pe cea europeană: „Având în vedere că noi practic primim acest sprijin financiar, pe care îl folosim pe baza directivelor europene ca și un ajutor de stat, și chiar încercăm să folosim acești bani foarte transparent, cu respectarea legislației românești și a Uniunii Europene, noi nu am primit niciodată nici din partea României și nici de la Uniunea Europeană niciun advertisment și ceea ce mi se pare foarte important, cine este sursa fondurilor, adică guvernul Ungariei a notificat Uniunea Europeană despre acest program, deci eu cred că baza legală a fost creată. Noi avem un audit legal făcut de către o firmă de avocatură din București, pe baza căruia eu aș zice că în momentul de față toate legile care sunt în vigoare sunt respectate, unde nu există reglementări sau nu există o lege, acolo nu putem să spunem ce se întâmplă în cazul în care o fundație primește sprijin financiar de la o altă țară din Uniunea Europeană, deci nu există o lege care să stipuleze această situație în care ne aflăm noi astăzi, dar subliniez că în ceea ce privește legislația, și mă refer la partea directivelor europene , noi suntem în cadru”.

    De asemenea, aceasta a precizat că în momentul de față nu există niciun fel de pericol ca fermierii care au accesat proiecte în prima și a doua fază a programului să fie nevoiți să dea banii înapoi: „Eu astăzi n-aș lua în calcul un astfel de scenariu. În baza legislației actuale, acest program a fost derulat respectând toate regulile. Dacă va fi un atac politic asupra programului, atunci bineînțeles că vorbim despre altceva. Eu cred că în acest moment nu există riscul de a trebui să dea banii înapoi”.

    Președintele Fundației Pro Economica se așteaptă în continuare ca autoritățile române să dea dovadă de deschidere și să vadă beneficiile reale care derivă din derularea acestui program.

    „Dacă există deschidere politică astăzi în România, atunci să stăm la o masă și să vedem care sunt beneficiile reciproce ale acestui program, adică dacă vin niște investiții și bani în România și noi creăm prin acest program mai mult de 500 de locuri de muncă, în cadrul celor 66 de proiecte realizate prin investiții mari, plus cele 8 milioane de euro care vor ajunge în bugetul statului român, eu cred și sper că există astăzi în România o minte deschisă în politica românească care să înțeleagă că este un beneficiu reciproc ca aceste două țări să deruleze în continuare programul cu succes (…). Eu aștept o invitație la o discuție foarte deschisă, să am posibilitatea să prezint programul așa cum trebuie. Oricine va cere de la fundație date statistice și să explicăm ce facem atunci o să o facem cu mare deschidere, deci strategia noastră, scopul nostru este de a ajuta acești fermieri și sper să avem o înțelegere și din partea cealaltă”, a conchis Monika Kozma.

    Vă reamintim că pentru această fază a programului, perioada de depunere a proiectelor s-a încheiat. Dacă inițial, termenul-limită pentru depunerea proiectelor a fost 21 iunie, organizația non-profit a anunțat ulterior că termenul a fost prelungit cu încă o săptămână pentru cei care mai vor să depună proiecte. Mai multe detalii despre acest program de finanțare pentru micii fermieri găsiți pe site-ul www.proeconomicaalapitvany.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!