• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a votat! Pădurarii vor fi dotați cu arme de foc pentru a stopa defrișările ilegale

    agrointeligenta.ro -

    Pădurarii vor fi dotați cu arme letale! Camera Deputaţilor a adoptat ieri – miercuri, 28 noiembrie, în calitate de for decizional, Legea privind statutul personalului silvic. Dacă până acum, pădurarii aveau doar armament neletal în dotare, situaţia din ultima perioadă, cu agresiuni şi chiar crime comise împotriva personalului silvic, a impus anumite modificări ale legii.

    Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat Legea privind statutul personalului silvic care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale. În momentul de faţă, pădurarii au dreptul să folosească doar armament neletal, potrivit unor modificări aduse legii.

    Proiectul de lege modifică statutul personalului silvic şi a fost adoptat cu 232 voturi pentru. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţiile domeniilor de activitate în care funcţionează.

    În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor. Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică şi viaţa”, arată textul proiectului, potrivit Agerpres.

    Un alt amendament adoptat menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

    În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc, în această dimineață, o dezbatere în baza declarației Comisiei Europene pe tema protejării apărătorilor pădurilor și ai mediului în UE, anunță europarlamentarul român Daniel Buda.

    Eurodeputatul Daniel Buda a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat că atât Comisia Europeană cât și statele membre trebuie să sprijine măsurile pentru reîmpădurirea terenurilor degradate și a celor improprii pentru agricultură. ”Începând de astăzi, apărarea pădurilor se va face cu armele de foc din dotarea pădurarilor!„, a anunțat Daniel Buda din Parlamentul European de la Strasbourg.

    Astăzi, aproximativ 40% din suprafața de teren a UE este acoperită de păduri, iar peste trei milioane de europeni sunt angajați în sectorul forestier. Importanța acestora este incomensurabilă pentru tot ce înseamnă viață pe pământ, dar și pentru zonele depopulate unde creează oportunități reale pentru angajare. Aurul verde nu este însă inepuizabil. Astăzi lumea întreagă este chemată să lupte împotriva a ceea ce nu cunoaște granițe naționale sau continentale, și anume, combaterea schimbărilor climatice profunde, care ne afectează viața de zi cu zi. Gestionarea durabilă a pădurilor este extrem de importantă în acest sens, având în vedere secreția crescută de dioxid de carbon. La toate nivelurile politice trebuie să se facă tot ceea ce este necesar pentru a preveni alterarea stării pădurilor și pentru a restabili starea bună a acestora, acolo unde este necesar. Comisia Europeană și statele membre trebuie încă o dată să sprijine măsurile pentru reîmpădurirea terenurilor degradate și a celor improprii pentru agricultură”, a fost luarea de poziție a lui Daniel Buda.

    Din partea Comisiei, Nemec Mimica, Comisar Europeană pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Comisia este puternic preocupată pentru a proteja și restaura pădurile existente atât în UE cât și pe întreaga planetă. În acest scop, există un cadru cuprinzător legislativ pe plan european. În mod specific, foarte multe păduri sunt protejate în temeiul Directivei privind păsările și habitatele. Directiva cere ca pădurile să fie restaurate și păstrate din punct de vedere al conservării. În acest moment, 25% zona acoperită de păduri face parte din rețeaua Natura 2000, în ariile protejate. În plus, normele care guvernează speciile, se aplică pe întregul teritoriu al UE. Apărătorii mediului sunt niște aliați naturali de care nu putem să ne lipsim când vine vorba de conservarea pădurilor.
    Un alt instrument de care dispunem este directiva privind infracțiunile de mediu și, în acest moment, Comisia evaluează dacă directiva a contribuit la lupta privind crimele de mediu. Organizăm în acest moment și o largă consultare publică până în anul 2020 prin intermediul căreia vom putea revizui legislația, respectiv vom putea să îi îmbunătățim implementarea. Regulamentul privind cheresteaua dorește să prevină comerțul cu cherestea obținută în mod ilegal. Infracțiunile de mediu sunt o amenințare a siguranței și bunăstării cetățenilor tocmai de aceea face parte din ciclul politic al UE care luptă împotriva infracțiunilor grave.
    Dorim să dezvoltăm cooperarea între forțele polițienești, între agențiile europene. Statele membre sunt responsabile de aplicarea de sancțiuni și măsuri iar UE pune la dispoziție mijloace financiare, în linie cu strategia pădurilor. Fondurile de dezvoltare rurală în contextul PAC reprezintă principala sursă de protejare a pădurilor, ajungând până la 8,2 miliarde de euro fonduri publice în actualul CFM. Recenta comunicare privind protejarea situației pădurilor, demonstrează că UE și-a întețit lupta pentru apărarea biodiversității.
    În ceea ce privește cazurile grave de defrișări chiar din pădurile vechi din statele membre, și aici mă refer îndeosebi la România, Comisia lucrează îndeaproape pentru a analiza și evalua situația. Analizăm de asemenea imaginile din satelit, prin sistemul Copernicus, pentru a înțelege ce se întâmplă cu defrișările din siturile Natura 2000, care ar trebui să fie protejate.”


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații