• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cad primele capete după tragedia de la Midia. Premierul Orban: ”Verificați legalitatea operațiunilor de acolo!”

    agrointeligenta.ro -

    Demitere după nenorocirea de duminică, din portul Midia. Lipsa de acțiune a autorităților, în special a celor din proximitate, trebuie taxată, a spus premierul României, Ludovic Orban. În cadrul ședintei de Guvern din această seară, Orban a arătat că mai multe instituții au ”torpilat” acțiunile de salvare a celor 14.600 de oi aflate pe vasul Queen Hind, iar printre acestea fostul președinte ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo și șeful DSVSA Constanța, Geronimo Brănescu, acesta din urmă plecat recent de la șefia ANSVSA.

    ”În Portul Midia a avut loc, practic, aproape o eşuare a unei nave care transporta oi vii. Am urmărit desfășurarea evenimentelor încă din primul moment și pot să vă spun foarte clar că, deși miniștrii sau instituțiile statului cu atribuții în domeniile respective au dat dispozițiile necesare pentru a favoriza intervențiile, reacția reprezentanților din teritoriu a fost o reacție care mi-a arătat paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă și foarte bine pusă la punct. Nu vreau să treacă acest eveniment fără ca aceia care nu şi-au făcut datoria să fie demişi din funcții. Din acest motiv, îi cer ministrului de Interne să analizeze acțiunea prefectului, a comandamentului pentru situații de urgență, iar domnului ministru al Transporturilor să pună la punct toate măsurile care se impun – şi aici v-am vorbit despre aceste măsuri. Sunt responsabili acolo care nu şi-au făcut datoria şi care trebuie să fi demiși. Nu e aici noul președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, domnul Robert Chioveanu. Trebuie să știți că am luat decizia de a-l desemna pe Robert Chioveanu și de a-l trimite la fața locului, pentru că cel care avea delegate atribuțiile, respectiv vicepreședintele Csutak și cu directorul Direcției Sanitar Veterinare, nimeni altul decât fostul președinte al ANSVSA (Geronimo Bărnescu – n.r.) pe care l-am demis, au torpilat aproape integral intervenția și mai ales măsurile care ar fi trebuit luate imediat în situația respectivă. Este inadmisibil ca medici veterinari voluntari, ai organizațiilor neguvernamentale, să se implice în salvarea oilor de pe vas, iar în ceea ce privește procedurile care trebuia derulate prin lege, ca obligație legală, Direcția Sanitar-Veterinară să nu aibă capacitatea să asigure o permanență în schimburi de minim trei-patru medici, iar acest lucru să se producă numai după intervenția expresă a unui secretar de stat de la Ministerul de Interne, care a fost trimis în mod special de ministrul de Interne. Evident, îi voi cerere domnului președinte Robert Chioveanu să facă rapid o anchetă și să demită conducerea DSV; și nu numai să demită conducerea DSV, dar să verifice cu mare atenție legalitatea tuturor operațiunilor care s-au desfășurat acolo”, a spus premierul Ludovic Orban.

    ”Pot să vă spun, după evaluările pe care le-am făcut, că unii membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directori de deconcentrate, nu şi-au făcut datoria așa cum trebuie. Şi o să vă prezint exact situația și să propun inclusiv colegului Bode de la Transporturi să ia măsuri împotriva colegilor din subordinea domniei sale care nu şi-au făcut datoria, la Administrația Portuară și la celelalte instituții care trebuiau să se implice în acțiunile de salvare”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

    La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a declarat: ”Din păcate, această tragedie care s-a produs duminică, 24.11.2019, la ora 11:40, în loc să fie urmată de o reacție fermă, rapidă, pe procedurile legale, care erau cunoscute, şi în primul rând acțiunea de salvare a celor 22 de membri ai echipajului – care s-a întâmplat, din fericire, și nu am avut nicio tragedie… Dar nu s-a întâmplat așa cum ar fi trebuit să se întâmple, pe regulament. Noi avem o instituție abilitată să intervină, ARSVOM, iar imediat, în aceeași zi, ar fi trebuit notificată Căpitănia Portului Midia, ea să notifice armatorul și să solicite dezeșuarea navei şi ranfluarea ei, conform obligațiilor legale. Acest lucru s-a întâmplat de-abia luni, 25 noiembrie. O să vă fac o informare în detaliu cu privire la situația la zi. Avem un comitet care se întâlnește dimineața la ora 9:00, seara la ora 18:00, transmite concluziile sub semnătura tuturor membrilor. Vă informez că în acest moment au fost salvate 230 de oi. Sunt absolut convins că, dacă intervenția ar fi fost fermă în prima zi, cu acele decupaje din corpul navei, așa cum s-a întâmplat și ieri, și astăzi, ar fi putut fi salvate mult mai multe animale. O să vă pun la dispoziție toate datele și, bineînțeles, va trebui să luăm o decizie…”

    ”Căutați să numiți oameni care într-adevăr acționează în baza legii și au capacitatea de a conduce operațiuni. Oricum, am înțeles că unii erau plecați din țară”, a încheiat premierul Ludovic Orban.

    Conform unui comunicat emis astăzi de ANSVSA, echipele care acționează în portul Midia, au salvat, conform datelor deținute până în acest moment, 228 de animale.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții