• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLĂȚI APIA! CELE 10 CATEGORII DE FERMIERI CARE N-AU LUAT AVANS!

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a finalizat campania de plată a avansului din subvențiile agricole pe anul 2019. Deși suma autorizată la plată este una record pentru campaniile de avans – 1,335 miliarde de euro, nu toți fermierii au putut să beneficieze de această primă tranșă din subvențiile agricole – 70% din schemele de plăți directe și 85% din plățile compensatorii. De subliniat însă că, potrivit APIA, avansul a fost autorizat la plată pentru un număr de 732.905 fermieri, ceea ce reprezintă 92,63% din numărul fermierilor eligibili la plata avansului.

    Agrointeligența –  AGROINTEL.RO vă prezintă situația fermierilor care nu au intrat la avans, cu informațiile disponibile privind termenele de plată și pentru acești producători agricoli care vor beneficia de plăți finale începând de mâine, luni – 2 decembrie. Termenul final pentru plata tuturor subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2019 este 30 iunie 2020.

    Categorii de fermieri care nu au intrat la plata avansului APIA:

    1. Crescătorii de bovine și de bubaline
    2. Micii fermieri care au depășit pragul de 1.250 de euro/fermă
    3. Agricultorii care au avut control prin teledetecție
    4. Agricultorii care au suprapuneri nesoluționate
    5. Agricultorii care sunt la controlul de iarnă
    6. Fermierii care au avut control și nu au raport de control finalizat
    7. Fermierii care au litigii cu APIA
    8. Fermierii care au avut datorii la APIA
    9. Beneficiarii care au bani de recuperat de la APIA
    10. Fermierii ”sabotați”

    Fermierii care nu au luat avans: Crescătorii de bovine și de bubaline

    Crescătorii de vaci de lapte și de carne, precum și cei de bivolițe, nu au beneficiat de avans din schemele de plată pentru aceste specii de animale. Sprijinul Cuplat Zootehnic este condiționat de o perioadă de 6 luni de retenție  în fermă a efectivelor declarate, iar cum termenul a expirat pe 15 noiembrie, timpul rămas până la finalul campaniei de avans a fost prea mic. Mai mult, nici Guvernul nu a aprobat încă plafoanele de plăți pentru SCZ bovine și bubaline, astfel că APIA nu a anunțat cuantumul pe cap de animal la aceste subvenții.

    Când primesc subvențiile crescătorii de bovine și de bubaline? Chiar dacă nu au încasat SCZ, crescătorii de animale, au putut beneficia de avans din schemele pentru terenuri sau pășuni, dar și din SCZ ovine și caprine. În cazul SCZ pentru vacile de lapte și de carne, sumele se vor achita în cadrul campaniei de plăți finale – adică de mâine, 2 decembrie, imediat ce Guvernul aprobă plafoanele, iar APIA calculează cuantumul pe cap de animal eligibil. Termenul de plată pentru subvențiile APIA este de 30 iunie 2020.

    Fermierii care nu au luat avans: Micii fermieri care au depășit pragul de 1.250 de euro/fermă

    O categorie aparte de fermieri care nu au încasat avansul este reprezentată de micii beneficiari, de cei care au accesat schema de mici fermieri cu plăți de până la 1.250 de euro pe cerere. Dacă această sumă a fost depășită, acești beneficiari trebuie reevaluați și scoși din schema de mici fermieri. Din acest motiv, acești beneficiari nu au intrat la plata avansului, dar vor beneficia de plățile finale ce încep din 2 decembrie și se încheie pe 30 iunie anul viitor. Dacă știți că ați putea fi în această situație, țineți legătura cu funcționarul APIA pentru a aflat exact când vi se autorizează plata.

    Fermierii care nu au luat avans: Agricultorii care au avut control prin teledetecție

    Fermierii care au avut control prin teledetecție reprezintă cea mai mare categorie de fermieri care nu a intrat la plata avansului APIA. Chiar dacă situația unei exploatații nu pune probleme, nu s-au găsit nereguli, plățile sunt blocate până când se clarifică eligibilitate pentru toate terenurile cuprinse în blocul fizic verificat. Țineți cont de faptul că imaginile de la verificările prin satelit pot fi contestate – se poate cere și o verificare în teren, astfel că procedura poate fi una de durată. Cel mai sigur mod de a afla situația cererii dumneavoastră este de a vă adresa funcționarului care vă instrumentează cererea și care vă poate comunica stadiul verificărilor. Numai fermierii care au situația încheiată, adică au raport de control finalizat, pot fi autorizați la plată pentru avans sau plată finală.

    Când primesc subvențiile fermierii care au fost la teledetecție? Nu există un termen fix pentru începerea plăților la fermierii care au fost la teledetecție. Oficial, directorul APIA Adrian Pintea a anunțat că acești fermieri au fost deblocați la plată încă din campania de avans, însă dacă situația din blocul fizic nu este închisă, dacă nu aveți raport de control finalizat, nu puteți beneficia de plăți. De subliniat că în această categorie intră și fermierii care deși nu sunt în teledetecție, au vecini de terenuri care sunt prinși în acest control. Termenul de plată pentru subvențiile APIA la fermierii care au avut control este 30 iunie 2020, însă plățile se pot face imediat ce situația suprafețelor dumneavoastră este clarificată.

    Fermierii care nu au luat avans: Agricultorii care au suprapuneri nesoluționate

    Puteți fi blocat la plată din cauză că suprafața pentru care ați cerut subvenție se suprapune total sau parțial cu cea declarată de alt fermier. Dacă niciunul dintre dumneavoastră nu a renunțat, atunci plata pentru acel teren nu se va face către niciun beneficiar. Procedura poate să vă îngreuneze și procesul final de plată pentru că APIA vă scădea din bani subvențiile pe acel teren. Plata pentru restul terenului vi se poate face în cadrul campaniei de plăți finale, în perioada 2 decembrie 2019 – 30 iunie 2020.

    Fermierii care nu au luat avans: Fermierii care au avut control și nu au raport de control finalizat

    Din diferite motive, fermierii care au fost la control clasic, administrativ sau în teren, nu au intrat la plata avansului. Cel mai frecvent, acești beneficiari de plăți nu au raport de control finalizat, adică situația lor nu este închisă în sistemul APIA. Chiar dacă la verificări nu au fost găsite nereguli, fermierii nu pot fi plătiți până situația lor nu este finalizată și din punct de vedere procedural.

    Când primesc subvențiile fermierii care au fost la control? Recomandarea Agrointeligența –  AGROINTEL.RO pentru fermierii car eștiu că au avut control și nu au luat avans este să verifice situația dosarului cu funcționarul APIA. Nu este exclus să fi apărut vreo problemă, să existe o întârziere la procesarea datelor, iar responsabilul APIA vă poate spune exact care este situația. Din momentul în care veți avea raportul de control închis vi se va putea face și autorizarea la plată, cu termen final data de 30 iunie 2020.

    Fermierii care nu au luat avans: Agricultorii care sunt la controlul de iarnă

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe larg despre controlul de iarnă de la APIA. Până când aceste verificări nu sunt finalizate și nu există un raport de control, agricultorii prinși la aceste verificări nu își pot primi subvențiile.

    Când primesc subvențiile fermierii care sunt la controlul de iarnă? Verificați la APIA dacă motivul pentru care nu ați luat avans este includerea fermei la controlul de iarnă. Pentru acești fermieri, plățile sunt blocate până în primăvară, când se finalizează verificările, cu termen final de plată 30 iunie 2019.

    Fermierii care nu au luat avans: Cei care au litigii cu APIA

    Dacă sunteți în proces cu APIA pentru plata subvențiilor, este foarte probabil ca până la soluționarea litigiului să nu primiți nici subvenție. Dacă veți avea câștig de cauză veți putea ulterior să vă cereți drepturile, banii ce vi se cuveneau din subvenții pe perioada cât ați avut procesul. Este adevărat că un astfel de litigiu se întinde de-a lungul a mai multor ani și, din păcate, și recuperarea ulterioară a sumelor se va face tot prin deschiderea unei acțiuni judecătorești.

    Când primesc subvențiile fermierii care sunt în proces cu APIA? Numai după ce litigiul este închis, există o decizie definitivă și irevocabilă.

    Fermierii care nu au luat avans: Fermierii care au datorii la APIA

    Fie că a fost vorba de o schemă recalculată sau de o eroare de calcul, dacă figurați cu datorii/restanțe în softul APIA nu veți putea intra la plată. Abia după ce veți achita suma respectivă vi se va putea face autorizarea. De subliniat că uneori sumele care vă blochează subvențiile pot fi infime, însă ele trebuie achitate dacă vreți să aveți situația ”curată” și să fiți pe lista fermierilor care își primesc subvențiile.

    Când primesc subvențiile fermierii care au datorii la APIA? Când aceste datorii nu mai figurează în softul informatic fie că fermierul a plătit, fie că s-a constatat că restanța era o eroare.

    Fermierii care nu au luat avans: Beneficiarii care au bani de recuperat de la APIA

    Sunt și situații în care fermierii au de recuperat sume de la APIA. Motivele pot fi diverse și cel mai frecvent sunt legate de recalculări a unor scheme de plată.

    Când primesc subvențiile fermierii care mai au bani de luat de la APIA? Au fost situații în care fermierii care aveau și alți bani de luat de la APIA, din campanii anterioare, au luat și bani în campania curentă. Verificați situția cererii dumneavoastră de plată cu funcționarul APIA care vă poate da detalii despre eligibilitatea la plată și termenul de soluționare a cererii.

    Fermierii care nu au luat avans…fără motiv

    Am lăsat la final o situație care în acte nu există, dar cu care unii fermieri reclamă că se confruntă. Fără vreun motiv anume, un agricultor sau crescător de animale se poate trezi că nu aluat avans sau că este lăsat la urmă cu plata subvențiilor. În spatele acestei întârzieri poate sta un funcționar APIA care nu-și face treaba cum trebuie, unul cu care fermierul are un conflict sau altfel de bețe în roate ce se pun beneficiarului. Pentru că nu putem ignora existența acestor cazuri, vă recomandăm că dacă simțiți că sunteți ”sabotat” la plata subvențiilor, să sesizați superiorul funcționarului care vă instrumentează cererea APIA, să sesizați directorul județean al APIA și, dacă nu primiți răspuns, APIA Central.

    Prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536 a fost stabilit nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale aferent Campaniei 2019, respectiv de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

    Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2019 – 29 noiembrie 2019 este de 1,335 miliarde euro, din care:

     Campania 2019 în sumă de 1,319 miliarde euro, plăți efectuate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de la Bugetul Național, pentru un număr de 732.905 fermieri, ceea ce reprezintă 92,63% din numărul fermierilor eligibili la plata avansului; și
     Măsuri de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole și ajutoare de stat în suma de 16,55 milioane euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!