Dispare subvenția APIA pentru motorină? Supraacciza la carburanți, eliminată de la 1 ianuarie!
agrointeligenta.ro -Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților. Măsura privind carburanții, dacă va trece și de votul final din plen, ar putea conduce la reducerea, chiar desființarea subvenției pentru motorina utilizată în agricultură și care se plătește fermierilor tocmai pentru a le returna, sub formă de decont, accizele.
Eliminarea supraccizei la carburanți este un proiect legislativ inițiat și va intra în vigoare numai după ce legea va fi votată mâine în plenul Camerei Deputaților și apoi promulgată de Președintele României Klaus Iohannis.
”Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților! Proiectul inițiat de PNL va merge în plenul Camerei Deputaților, unde va fi dat votul decisiv, miercuri! Aceste măsuri ar fi cele mai bune vești pentru români, înainte de Sărbătorile de iarnă!”, a anunțat pe pagina sa de Facebook ministrul agriculturii Adrian Oros.
Fără supracciză, subvenție la motorină nu își mai are obiect în integralitatea sa. Conform APIA , ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătățiri funciare.
De precizat însă că supracciza, odată eliminată, lasă în urmă acciza. Legislația europeană prin Directiva 2003/96/CE a stabilit o acciză maximă de 21 euro/1.000 litri pentru motorina utilizată în agricultură iar acciza normală este undeva la 400 euro/1000 de litri, după cum ne-a explicat un expert contabil.
Supraacciza la carburanți a fost introdusă în 2014, a fost scoasă la începutul lui 2017 și apoi reintrodusă, în toamna aceluiași an, dar taxa nu a mai fost exprimată în euro, ci în lei-de fapt Guvernul a schimbat atunci modul de calcul al accizelor la carburanți: au fost „dezlegate” de cursul valutar și exprimate în lei. Atunci, această supraacciză a fost de 32 de bani pe litru.
Fermierii beneficiază de rambursarea accizei la motorină în baza unei cereri de acord ce se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În această perioadă, până la finele anului, fermierii depun la APIA cererea pentru motorina ce va fi utilizată în 2020.