• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Salers, o rasă de vaci care face toți banii

    Ramona Dascălu -

    Salers este o rasă de vaci de carne care cucerește tot mai mulți fermieri ce își doresc să crească vaci ușor de întreținut, cu un randament bun la producția de carne. Taurinele Salers se adaptează ușor la verile călduroase și la iernile geroase, iar o caracteristică a rasei este că are fătări ușoare, ce nu pun probleme crescătorilor. Recunoscută pentru sporul bun la producția de carne – circa 1,2-1,3 kilograme pe zi, taurina Salers este apreciată și pentru calitatea laptelui din care se obțin două tipuri de brânză: Salers și Cantal.

    Originea vacii Salers

    Originea rasei de vaci Salers este plasată în Masivul Central dn Franța. Vacile sunt astăzi răspândite în toată lumea, pe toate continentele, fiind apreciate pentru productivitatea și robustețea lor. Având o genetică formată în zona muntoasă, în condiții vitrege, unde nu există posibilitatea culturii de cereale, Salers este o rasă rustică de vaci, foarte rezistentă.

    Foto: Facebook Bovine pentru carne Salers

    Fermă de vaci Salers în România

    O fermă de vaci din rasa Salers a înființat în România Radu Husău din județul Sălaj. Fermierul deține un efectiv de 20 de Salers și se declară foarte mulțumit de animalele sale.

    Fermierul Radu Husău a cumpărat vacile de carne Salers în 2016, din Franța, începând cu un lot de 11 animele, numai tineret în vârstă de un an. Achiziția, pe care a făcut-o direct din Franța: un tăuraș și 10 vițele, a costat undeva la 13.000 de euro. ”Dacă aveam posibilitatea să iau un TIR complet, adică 40 de animale, prețul per cap de animal scădea deoarece scădea mult transportul. Așa, transportul unui singur animal a ieșit la 200 de euro deoarece costul se împarte pe numărul de animale, cu cât aduci mai multe cu atât ieși mai ieftin”, vorbește fermierul de investiția făcută.

    Cum arată o vacă Salers, caracteristici

    Salers este o rasă de vaci de carne de talie mare. Vacile adulte de Salers au înăţimea de grebăn de 144 cm și o greutate de 650 – 850 kg. Taurii de Salers au înălţimea de grebăn 154 cm și o greutate între 1.000 și 1.200 de kilograme.

    Vacile Salers au culoarea mahonului până la nuanţe de roşu închis, coarnele lungi, culoare închisă, sub formă de liră. La această rasă, unele exemplare se nasc fără coarne. Taurinele au memembre rezistente, puternice, ongloanele negre (se poate deplasa pe distanţe foarte mari în căutarea hranei). Iniţial utilizată pentru diferite munci, rasa a fost apreciată datorită rezistenţei la variaţiile mari de temperatură, fertilităţii ridicate, fătărilor uşoare, calităţii maternale, calităţii laptelui şi mai ales a cărnii.

    O vacă Salers fată cel puțin un vițel pe an

    Fătările la vaca Salers

    Maturi­tatea vacilor Salers este destul de precoce și pot avea prima fătare la vârsta de doi ani. De aseme­nea, taurii s-au dovedit a fi cu 20% mai fertili decât cei din alte rase.

    Una dintre caracteristicile vacilor Salers este că au fătări ușoare, ce nu pun probleme crescătorilor de animale. Acest lucru se datorează deschiderii pelviene pe care aceste vaci o au și care înlesnește fătarea vițeilor.

    La fătare, vițeii de Salers sunt mai subțiri și mai lungi, ca și dimensiuni, cu o greutate mai mică, alt aspect care contează la fătare. Greutatea unui vițel Salers la fătare este 30-40 de kilograme, dar cresc foarte repede.

    ”Vacile Salers fată foarte ușor și în cazul încrucișărilor cu tauri din rase ameliorate. Odată ce fătarea este ușoară, vițelul este viguros, se ridică rapid, reușește în prima jumătate de oră să sugă colostrul, și atunci problemele de sănătate sunt practic inexistente la vițel”, explică fermierul.

    Vaca Salers fată de regulă un singur vițel, existând însă și fătări gemelare. ”La noi în fermă am avut fătări pe pășune începând cu sfârșitul lui septembrie până la sfârșitul lui noiembrie , și am mai avut una mai întârziată pe la jumătatea lui decembrie, când afară erau minus 20 de grade, dar nici atunci nu am avut niciun fel de probleme. În istoria rasei nu au existat cezariene, iar fătările asistate sunt undeva la sub 2%. Prima montă are loc la 2 ani, în jur de 20-24 de luni, și fătările au loc la 29-34 de luni”.

    Producția de lapte la vacile Salers

    Deși sunt o rasă de vaci de carne, Salers au și o producție bună de lapte, în comparație cu alte rase de carne. În medie, producția de lapte la o vacă Salers este de 3.000 de litri pe an, însă lactația se oprește destul de repede după fătare. De subliniat însă că vacile Salers rămân fertile pe tot parcursul vieții, putând avea multe fătări.

    Îngrijirea vacilor Salers

    Adăpostul vacilor Salers nu pune probleme fermierilor. Aceste vaci de carne stau jumătate de an, iarna, în adăpost, iar cealaltă jumătate, vara, pe pășune. În cazul fermei din județul Sălaj, animalele sunt ținute pe pășune din mai până în noiembrie, îngrădite cu un gatrd electric, iar din aprilie și până în mai sunt crescute într-un adăpost simplu, cu acoperiș și trei pereți.

    Vaca Saler: furajarea este simplă

    Fiind vaci care valorifică bine pășunea, Salers nu pun probleme la furajare. Se completează rețeta de furajare cu sare și apă, nimic altceva în afară de ce oferă pășunea, explică fermierul. Toamna și iarna, animalele sunt hrănite cu fân uscat. ”În aceste condiții reintră foarte repede în călduri după fătare, nu există niciun fel de problemă…Noi asigurăm singuri hrana animalelor. În primul an am cosit doar ce a fost floră spontană, după aia am început să semănăm în teren arabil amestecuri furajere pentru că este mult mai eficient, e și calitate mai bună, și cantitate”, a explicat crescătorul de Salers.

    Vaca Salers: randamentul la producția de carne

    Profitul la creșterea vacilor din rasa Salers este dat din valorificarea vițeilor. Rasă de carne, fermierii sunt atenți la randamentul tăurașilor, la sporul lor zilnic. Se spune despre Salers că dintre toate rasele continentale, are cel mai mic interval între două fătări succesive, undeva la 365-370 de zile. De asemenea, trebuie menționat că doar cu laptele matern și cu pășunea ajung să ia în greutate undeva la 1,2-1,3 kilograme zilnic. Acesta ar fi sporul zilnic la viței, la masculi, rasă pură, după cum ne-am explicat Radu Husău, în baza experienței din ferma sa.

    Rasa Salers: prețul vacilor în România

    Profitul unei ferme de vaci de carne din rasa Salers este asigurată de la 20 de vaci mamă în sus, consideră fermierul Radu Husău. Acesta intenționează să mărească efectivul de animale din ferma sa cu alte importuri din Franța. Caută tăurași pentur îngrășare pe care apoi să îi expoerte în viu în Grecia sau Italia. ”Vrem să îi dăm la schimb cu femele. Am luat în calcul să vindem și carne, dar mai întâi trebuie să vedem ce nevoie de autorizații avem. Noi însă fiind acum la început, și ferma fiind mică, potențialul de comercializare este destul de redus. Dacă aș vrea să fac export ar trebui să am minim 30-40 de viței ca să fie de un TIR, de o încărcătură”, ne-a spus crescătorul.

    O fermă de 20 de vaci din rasa Salers ar asigura unei familii din România un venit brut anual de 20.000 de euro pe an: „În România am primit ca și oferte pe viței îngrășați, de până în 550 de kilograme, undeva la 2,5 euro, în viu. Dar lucrul ăsta variază mult, mai ales că în România. Avantajul este că în mod normal ai putea să obții 1.000 de euro brut pe an de la o vacă. Deci pentru o familie care ține 20 de vaci are un venit brut de 20.000 de euro pe an, ceea ce pentru România, în mediul rural și cu efortul destul de mic cu care sunt crescute animalele, eu zic că este bine”.

    Prețul cărnii de vită din vaci de rasa Salers este mare în țări precum Franța, unde rasa este foarte apreciată. Un kilogram de carne de Salers se vinde cu 20-30 de euro. Conform lui Radu Husău, francezii care au până în 100 de capete, în zona nativă a rasei, valorifică prin vânzări directe. Abatorizează, pun la caserole de 5, 10, 15 sau 20 de kilograme, își fac o rețea de clienți și dau cu 20-30 de euro kilogramul. Și atunci le este ușor să vândă. ”Și eu m-am gândit la lucrul ăsta și cred că aș găsi oameni dispuși să plătească pentru un produs natural, de calitate. Dar din nou trebuie să văd care sunt condițiile pentru abatorizare, pentru desfacere. Vițelul cam în jurul vârstei de un an când are în jur de 400 de kilograme merită valorificat”.

    Ce subvenții APIA se dau pentru vacile Salers

    Poate singurul minus al creșterii vacilor Salers în România este faptul că această rasă de carne nu primește subvenție de la APIA, mai exact nu figurează în lista raselor de bovine pentru care plătește sprijin cuplat zootehnic. Fermierii pot beneficia de Ajutorul Național Tranzitoriu pe cap de vacă, o subvenție plătită de APIA de la bugetul de stat și care depășește cu puțin cuantumul de 100 de euro pe an. De precizat că fermierii care cresc Salers încep să se organizeze, astfel încât este posibil ca pe viitor și această rasă de taurine pentru carne să primească subvenții complete de la APIA.

    Despre rasa Salers, crescătorul se declarară mulțumit, mai ales că deși nu este răspândită la noi, are numai avantaje. Dintre acestea, Radu Husău menționează rusticitatea rasei care nu e sensibilă la boli. ”Fiind rezistente nu se aplică niciun alt fel de tratament în afară de cele normale, adică primăvara deparazitare și toamna, la intrate în adăpost, deparazitare, și ce mai obligă statul, antraxul”.

    Rasa de vaci de carne Salers este foarte potrivită pentru fermierii care sunt implicați part-time, adică pe lângă fermă să ai și un loc de muncă: ”Te duci dimineața la ele, le-ai văzut că sunt în regulă și mai vii după muncă, după-amiaza la ele. În timpul acesta ele se descurcă, nu trebuie să îți faci probleme că începe sezonul fătărilor și trebuie să fii acolo permanent, și zi și noapte. Ăsta e și mottoul asociațiilor internaționale: Crești Salers, dormi liniștit!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Când achită APIA Ajutoarele Naționale Tranzitorii pe hectar și animale Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme