• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor: Se caută numai mierea de salcâm. Unii stupari dau poliflora și cu 7 lei/kg!

    Ramona Dascălu -

    Anul 2019, un an complicat pentru apicultorii români! Iosif Korb, un cunoscut apicultor din județul Hunedoara, spune că anul care urmează să se încheie a debutat prost încă de la început pentru apicultura românească. După o producție aproape inexistentă la mierea de salcâm, a urmat o producție mică, comparativ cu alți ani, la mierea polifloră, toate acestea culminând cu o secetă cruntă în toamnă, secetă care amenință și producția de anul viitor la mierea de salcâm.

    „Un an destul de complicat pentru apicultori. Un început foarte, foarte greu prin faptul că la salcâm nu am făcut aproape nimic, pot să zic că un 10% din producția normală, și lucrul ăsta a afectat majoritatea apicultorilor pentru că salcâmul este mierea de bază, este prețul mai bun și avem desfacere. Deci, am început cu stângul. În continuare, nu ne putem lăuda nici cu mierea polifloră, tot cam așa ceva a fost. Unii au avut noroc, au prins niște culesuri, dar în general nu extraordinare, la polifloră”, a spus ing. Iosif Korb, președintele Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Albine, filiala judeţului Hunedoara, în emisiunea Satul Hunedorean.

    Pe lângă producția mică, o altă problemă pentru apicultori este reprezentată de lipsa pieței de desfacere întrucât la noi în țară, la momentul actual, se caută doar mierea de salcâm.

    „Una peste alta, a apărut și problema desfacerii, care este o problemă mare la ora asta. În general, se caută doar mierea de salcâm la ora asta, mierea polifloră nu se caută. Intuim și mai mult ca sigur o cauză este importul de miere atât în țară cât și în toată Europa, importuri din Ucraina, din China, din țările sud americane la prețuri foarte, foarte mici de nici nu ne putem închipui și atunci normal că pe apicultorul din țara asta l-ai terminat. Și așa prețurile nu au fost extraordinare, dar momentan sunt chiar la pământ. Deci, la polifloră, nu prea se caută în general, și am înțeles că a început să se dea cu 7 lei kilogramul, e foarte puțin pentru cheltuielile pe care le are un apicultor”, a declarat ing. Iosif Korb.

    Problemele pentru apicultorii români au culminat în toamnă: „Acum, în toamnă tot așa pot spune că sunt apicultori care se plâng că le-a dispărut albina, că au slăbit stupii. Deci, dacă apicultorul spune știu care e cauza, nu am făcut tratamente la timp, nu am făcut tratamente destule, atunci e bine, dar când spune că nu știe de ce i-au dispărut albinele sau că familiile sunt slabe, deja este un semn de întrebare asupra lui pentru că în general cauza o cam știm, vara este de vină, au fost niște infestații mai mari, apicultorii și-au dat seama târziu de treaba asta, au început tratamentele târziu și nu mai poți salva mare lucru dacă nu ai început tratamentele la timp. Acum, din discuții mi-am dat seama că unii chiar nu mai știu să facă tratamente, dar e târziu la ora asta să mai vorbim despre tratamente”.

    Potrivit hunedoreanului, apicultorii se tem deja pentru producția de miere de salcâm de anul viitor: „Să sperăm ca la anul va fi mai bine deși apicultorii sunt supărați că seceta asta din toamnă s-ar putea să afecteze salcâmul de anul viitor, acum nu știu în ce măsură, dar tot așa cum am zis, minunile sunt de multe feluri și măcar ne-a rămas speranța că o să fie mai bine”.

    Iosif Korb cere simplificarea birocrației pentru Programul Național Apicol

    Apicultorul hunedorean susține că nu s-au înghesuit foarte mulți să aplice pentru Programul Național Apicol deoarece s-au cerut mult prea multe documente.

    „La Programul Național Apicol  este un dosar foarte stufos și apicultorii, și numai apicultorii, ci toți agricultorii din țara asta s-au săturat de dosare stufoase, de hârtii, sincer vă spun. Decât să umbli după una după alta, mai bine renunți. Și la Planul Național Apicol chiar e păcat să nu aplici pentru că aproape s-a decontat tot în afară de TVA. Deci, medicamente, lăzi și alte utilaje care s-au putut lua prin Planul Național Apicol. Să se simplifice puțin lucrurile. Acum, cu minimisul ăsta a fost destul de simplu. Singura problemă a fost că nu au avut toți numărul ăla unic de înregistrare, mulți nu au știut despre el și alții au neglijat pentru că dacă nu au avut proiecte, nu au avut nevoie de acel număr, nu l-au luat. Păcat, mai ales că subvențiile astea se dau foarte rar în apicultură, în 2016, din câte știu, s-a mai dat un 4 lei pe familie și acum un 20 de lei era binevenit pe familie, chiar și așa târziu. Deci asta ar fi. Planul Național Apicol ar trebui mult simplificat. Lucrurile sunt foarte simple, apicultorii sunt înscriși la Registrul Agricol la primărie, ce se vrea mai mult? Registrul Agricol de la primărie vorbește de numărul de familii pe care îl ai și dacă ai o adevreință de acolo eu cred că e suficient, nu autorizație sanitar veterinară, diplomă de apicultor și multe alte hârtii. Sunt oameni simpli în general, mai ales cei de la țară care nu fac pastoral nu le au cu hârtiile. Deci, asta ar fi singura problemă”, a mai spus pentru emsiunea Satul Hunedorean ing. Iosif Korb.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd