• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schema după care un director la APIA a ajuns milionar în euro dintr-o singură…intervenție

    agrointeligenta.ro -

    Aurel Pană. Un nume discret din cadrul APIA, adică a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Un nume cunoscut celor care, se pare, doreau să obțină un contract de milioane de euro din finanțări europene. Bani siguri, cu condiția ca și funcționarul să își primească partea.

    În seara aceasta, Aurel Pană, director adjunct (încă?!) al APIA a fost arestat preventiv împreună cu Mugur George Voinea, director la Evalserb Standard SRL.

    Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

    Aurel-Pana-199x300

    În dosarul de corupție al membrilor PC Aurel Pană (foto) și George Voinea apar numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, și al directorului Camerei de Comerț Constanța, Ion Dănuț Jugănaru, potrivit ordonanței de punere sub acuzare, citată de Mediafax.

    În documentul citat, anchetatorii DNA arată ca, la 30 mai, a fost înregistrată sesizarea cu privire la săvârșirea de către Mugur-George Voinea, director Evalserv Standard, Ion-Dănut Jugănaru, director al Camerei de Comert Industrie Navigație și Agricultură Constanța, și Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii din partea PNL, a unor infracțiuni de corupție.

    În 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societății Argus, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru și a lui Albu,șsi i-a pretins directorului Ioan Păuna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitației organizată de APIA în cadrul programului PEAD 2013.

    Voinea, arată anchetatorii, a precizat că „el este trimis înainte”, lăsând să se înțeleagă că deține date despre licitație și are posibilitatea de a influența rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înțelegere ar mai fi încheiat și cu o societate din Galați.

    În 7 iunie, arată procurorii, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în București, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de „zece la sută, pe hârtie, albi”. Voinea, notează procurorii, a cerut ca foloasele pretinse să fie date „după ce este desemnat câștigător, până la semnare” și că „ideal ar fi la negru”.

    Unele firme scoase din licitație, cu altele s-a promis înțelegere

    „Cu privire la paşii care trebuie făcuţi în vederea câştigării licitaţiei, Voinea George-Mugur a spus că trebuie scoase câteva firme din licitaţie în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înţelegere. În timpul discuţiilor, numitul Voinea George Mugur a contactat o persoană pentru a verifica dacă «BOSS» este liber”, se arată în documentul citat.

    Procurorii notează că persoana contactată în acest context este Nina Săvulescu, secretara lui Aurel Pană – director general adjunct a Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte cu drept de vot al comisiei de licitaţie.

    Din comisia de licitaţie, arată DNA, au mai făcut parte, în calitate de membri, Gavrilă Cristina, Giminadis Anton, Roxana Pândaru, Cornelia Lăzărescu, Ilenuş Mitrofan şi Adrian Chirea – membru rezervă.

    În 3 iulie, mai susţin procurorii, Voinea s-a întâlnit din nou cu Păuna, la Hotel Intercontinental, şi l-a condus pe acesta la biroul unui avocat din aceeaşi clădire. Aici, directorului Păuna i-ar fi fost remisă o listă cu maşinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport „fictive”, în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci i-a fost înmânat acestuia şi un certificat de înmatriculare al societăţii cu care trebuia încheiat contractul.

    „Voinea George Mugurel i-a comunicat numitului Păuna Ioan că la semnarea contractului, după câştigarea licitaţiei, «trebuiesc făcute şi celelalte forme», precizând că «se doreşte acel 10% şi rugămintea de externalizare a transportului»”, notează procurorii.

    Păuna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, că procentul de 10% „înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei”, iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanţă şi pentru construcţii. În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că „sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile” din punct de vedere contabil.

    „Voinea a propus ca suma pentru transport să reprezinte 60-70% din cuantumul procentului de 10% , 20% să fie pentru consultanţă şi 10% să fie pentru lucrările de construcţii. Pe baza verificărilor efectuate, s-a stabilit că o parte din autovehiculele recomandate a fi trecute în contractul de transport sunt înregistrate pe societatea Plugaria – societate controlată de Aurel Pană, asociat şi administrator al societăţii până în luna decembrie 2012, în prezent director adjunct APIA şi preşedinte al comisiei de licitaţie. În data de 12 iulie, a avut loc o nouă întâlnire între Păuna şi Voinea. În cadrul acestei întâlniri au fost purtate noi discuţii cu privirea la comisionul ce trebuie acordat, suma pretinsă şi persoanele pentru care este pretins acest comision. Numitul Voinea a pretins foloasele pentru directorii din cadrul APIA, iar sumele aferente contractului cu Evalserv Standard îi revin lui, motiv pentru care a solicitat plata cu prioritate a acestei sume”, se mai arată în documentul citat.

    În 18 iulie, Voinea a mers la sediul Argus, pentru ca directorul Păuna să semneze contractele în baza cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite pretinse, se mai arată în materialul de începere a urmăririi penale.

    În cadrul acestei întâlniri, Voinea ar fi cerut încheierea contractelor pentru asigurarea foloaselor pretinse de către reprezentanţii APIA.

    „Pentru dumneavoastră, orice emoţie poate fi fatală”

    Mai mult, arată procurorii, constatând că directorul este reticent în semnarea contractelor, Voinea l-a avertizat că s-au expus foarte mult, precizându-i totodată: „Pentru dumneavoastră, orice emoţie poate fi fatală”.

    „În cadrul discuţiilor purtate, Voinea George Mugur a afirmat că nu au fost contestaţii «pentru că s-a pus problema de aşa natură încât să nu fie contestaţii». A precizat, de asemenea că urmează să încaseze avansul repede şi a solicitat încheierea contractelor pentru disimularea comisionului pretins. Atunci când Păuna a solicitat renegocierea comisionului, afirmând că nu înţelege care a fost ajutorul de care a beneficiat, Voinea i-a atras atenţia că «nu este în regulă cum pune problema», că el «s-a riscat destul de mult» şi că nu e normal ca după ce a văzut contractul semnat să i se pară toate «d-andoaselea». Păuna a solicitat detalii cu privire la contractele pe care trebuie să le mai semneze, menţionând că la acel moment avea două contracte, respectiv contractul cu Evalserv Standard şi un contract de transport. Cu privire la celelalte două contracte – contractul de transport pentru operaţiuni comerciale fictive şi contractul de consultanţă pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a precizat că le va aduce personal. În aceleaşi împrejurări Voinea i-a cerut lui Păuna plata avansului prevăzut în contractul cu Evalserv Standard”, mai arată anchetatorii.

    În 29 iulie, a fost semnat Contractul prin care societatea Argus s-a obligat să plătească către Evalserv Standard 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, susţin procurorii.

    În 3 august, a avut loc o nouă întâlnire între Voinea şi Păuna, la care s-au discutat probleme legate de comisionul pretins de reprezentanţii APIA. „Păuna Voinea cu autoturismul personal şi condus la o întâlnire cu directorul Aurel Pană şi preşedinte al comisiei de licitaţie. Discuţiile cu acesta au avut loc în autoturism. Aurel Pană şi-a manifestat în mod deschis nemulţumirea pentru că Ioan Păuna nu a respectat înţelegerea cu Voinea şi nu a efectuat nici o plată din comisioanele pretinse şi i-a solicitat pe un ton ameninţător să rezolve problema săptămâna aceasta”, arată DNA.

    Patru zile mai târziu, notează procurorii, pe fondul presiunilor făcute de Voinea şi Pană faţă de Păuna, a fost semnat contractul de transport dintre societatea Argus şi SMH Trans Internaţional.

    Potrivit DNA, Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

    Averea directorului nu bate la ochi

    Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Pană deţine trei terenuri agricole, unul în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, de 1.000 de metri pătraţi, dobândit în 2008 prin vânzare-cumpărare, cel de-al doilea are 66.365 de metri pătraţi, este în comuna Plătăreşti, Călăraşi, şi a fost cumpărat în 2010, iar cel de-al treilea teren este în comuna Herăşti, Giurgiu, are 5.000 de metri pătraţi şi a fost cumpărat anul trecut.

    Directorul adjunct de la APIA nu deţine, potrivit declaraţiei de avere, nicio locuinţă, şi nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă sau de cult, colecţii de artă şi numismatică.

    Pană mai are un automobil Opel, an fabricaţie 2001, dobândit prin vânzare-cumpărare, şi nu deţine conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro.

    Aurel Pană a contractat, în 2008, şi două credite, unul de 6.192 de euro, scadent în 2016 la RBS Bank, iar celălalt, în valoare de 149.097 de franci elveţieni, fiind scadent în 2033.

    În ultimul an fiscal, Pană a încasat 24.469 de lei de la Minerva SRL şi 18.954 de lei de la APIA.

    De asemenea, în declaraţia de avere completată în 2012, Pană a menţionat că a luat subvenţii de la APIA în valoare de 9523,77 lei.

    Soţia sa, Cristina Pană, a încasat anul trecut 14.424 de lei, reprezentând salariul obţinut de la Sonimpex Topoloveni SRL, iar fiica sa a primit 504 lei, reprezentând alocaţia de stat pentru copii.

    Potrivit declaraţiei de interese, Aurel Pană este asociat unic al Plugaria SRL Bucureşti, acţiunile pe care le deţine valorând 10.000 de lei. Pană deţine şi 50 la sută şi din Feronia Agritech SRL Bucureşti, acţiuni a căror valoare ajunge la 20.000 de lei.

    Sursa: mediafax.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!