• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de ovine Dohne Merino: Randamente ridicate la producția de carne și de lână

    Ramona Dascălu -

    Berbeci cu genetică valoroasă care se vând, prin licitație, cu prețuri între 5.000 și 6.000 de euro! Rasa de ovine Dohne Merino, o încrucișare între Merinos German și o rasă locală, face legea în Africa de Sud, după cum a aflat direct de la crescători europarlamentarul Daniel Buda. Împreună cu o delegație de oieri din România, eurodeputatul a vizitat fermele și unitățile de procesare a lânii produse de fermierii sud-africani.

    Europarlamentarul Daniel Buda, aflat zilele acestea într-o vizită de lucru în Africa de Sud, dezvăluie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul că acolo oieritul este mult mai profitabil ca în România. Acesta spune că berbecii cu genetică de calitate  ajung să fie vânduți și cu 6.000 de euro exemplarul, în cadrul licitațiilor.

    Daniel Buda povestește că a vizitat o fermă de 5.600 de hectare și 2.700 de oi și a rămas impresionat de modul în care se desfășoară lucrurile. Potrivit europarlamentarului, fermierul din Africa de Sud susține că nu face față cererii în ceea ce privește berbecii cu genetică, care sunt vânduți cu sume cuprinse între 5.000 și 6.000 de euro.

    Berbecii de Dohne Merino sunt foarte căutați

    „Patru generații, 5.600 de hectare, 2.700 de oi…100 de vaci, berbeci vânduți în jur de 6.000 de euro! Împreună cu cei de la Asociația Mondială a Lânii, am vizitat ferma Boeta Wessels, Weska Dohnes Bredasdorp, unde începând cu 1965, s-au realizat unități program de ameliorare prin importul unor efective din rasa Merinos german care a fost încrucișată cu rasa locală. Astăzi, vorbim de o calitate incontestabilă a oilor obținute în urma acestui proces de selecție, denumite Dohne Merino”, explică Daniel Buda.

    Oile din rasa Dohne Merino au ca și caracteristici principale productivitatea și profitabilitatea! Astfel, acest oi se tund de două ori pe an, obținându-se 5-6 kilograme de lână, iar mieii la 4 luni de zile ajung la peste 45 de kilograme.

    Berbecii din rasa Dohne Merino sunt vânduți la licitație, în medie cu 5.000-6.000 de euro. „Clienți sunt, berbeci nu am câtă cerere este pe piață”, au transmis proprietarii fermei.

    ”Pentru că fermierii de aici înțeleg importanța procesului de amelioare și faptul că nu poți face performanță fără să investești în genetica de calitate. Progresul genetic obținut în urma unor procese serioase și îndelungate de cercetare este cheia succesului în orice domeniu de activitate”, arată europarlamentarul Daniel Buda, în postarea sa.

    Acesta îi îndeamnă și pe fermierii români să ia exemplu de la străini și să pună preț pe genetică: „Îi îndemn încă o dată pe fermierii români să preia acest model de bună practică și să investească în genetică și animale de calitate! Uniunea Europeană a pus deoparte 10 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură. Sunt bani care trebuie să se regăsească în fiecare fermă într-o formă sau alta. De noi depinde acest lucru!”.

    Rasa de ovine Dohne Merino, o rasă profitabilă

    Oile din rasa Dohne Merino au fost obținute la finele anilor 1930, conform surselor publice despre această rasă. Aceste oi sunt crescute atât pentur lână, cât și pentru producția de carne. La maturitate, greutatea unui berbec din rasa Dohne Merino ajunge la 80-100 de kilograme, în timp ce oile femelă cântăresc între 50 și 65 de kilograme. La vârsta de 100 de zile, ovinele din rasa Dohne Merino ajung deja la greutatea de 25-35 de kilograme.

    Producția anuală de lână la o ovină din rasa Dohne Merino este între 3,5 și 5 kilograme cu un diametru mediuîntre 17 și 21 de microni, fiind foarte apreciată de procesatori.


    Te-ar mai putea interesa

    Noi subvenții APIA pentru animale – la plată de săptămâna viitoare! Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie