• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi subvenții APIA pentru animale – la plată de săptămâna viitoare!

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA pentru animale, la plată de luna viitoare, respectiv luna decembrie. După ce fermierii care au exploatații de vaci de lapte sau carne au intrat la avans cu sprijinul zootehnic pentru venit, la tranșa a doua de subvenții aceștia așteaptă să intre pe lista de plată și restul schemelor care au fost disponibile în campania 2024.

    Cea mai mare parte dintre fermierii din sectorul zootehnic au primit subvenții în avans în cuantum de 70% din schemele stabilite în 2024 pentru sprijinul cuplat. Din luna decembrie însă crescătorii de animale vor intra la plată cu scheme noi, care nu au putut fi autorizate în avans. Noile plăți se aplică doar pentru fermierii care cresc vaci, nefiind introduse în acest an scheme noi pentru ovine, caprine sau bubaline.

    Citiți și: Legea care interzice exportul de tăurași și de miei a fost depusă în Parlament

    Schemele pentru zootehnie care intră la plata finală, în prima parte a lunii decembrie

    Schemele de plată care intră ”sigur” în primele zile de autorizări pentru plata finală sunt cele care au fost și pe lista de avans în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat deja aceste intervenții vor intra la plată cu restul de 30% pentru fermierii care au încasat avans de 70% și în cuantum de 100% pentru cei care nu au luat niciun leu pentru zootehnie.

    Astfel, lista sumelor care vor intra pentru tranșa a doua de subvenții este următoarea:

    Vaci de lapte: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – cuantum de 296,12 euro pe cap de animal, care se calculează la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro. Suma integrală în lei este de 1.473,28 cap. Astfel, din 2 decembrie pentru plata finală fermierii care cresc vaci se pot afla în două situații:

    – Fermierii care au încasat avans de 70% din 1.473,28 cap adică 1.031,30 lei/cap. În acest caz beneficiarii de sprijin cuplat mai primesc diferența de 30% adică 441,984 lei/cap.
    – Fermierii care nu au încasat avans și primesc suma integrală pe cap de animal adică 1.473,28 lei/cap.

    Vaci de carne: PD-22 Sprijin cuplat pentru venit pentru care a fost stabilit un cuantum de 190,82 euro pe cap de animal adică 949,38 lei/cap. Și în cazul crescătorilor de vaci din rase de carne din 2 decembrie pentru plata finală fermierii se vor aplica două categorii de plăți:

    – Fermierii care au încasat avans de 70% din 949,38 lei/cap adică 664,56 lei/cap. În acest caz beneficiarii de sprijin cuplat mai primesc diferența de 30% adică 284,81 lei/cap.
    – Fermierii care nu au încasat avans și primesc suma integrală pe cap de animal adică 949,38 lei/cap.

    Ovine/caprine: PD-24 Sprijin cuplat pentru venit ovine/caprine pentru care a fost stabilit un cuantum de 12,54 euro adică 62,39 lei/cap calculat la cursul stabilit pentru campania 2024 de 4,9753 de lei pentru un euro. În avans crescătorii de oi/capre primesc 70% din cuantumul integral adică 43,39 lei/cap de animal. Astfel, din 2 decembrie APIA va autoriza subvențiile pentru ciobani în funcție de două situații în care aceștia se pot afla:

    – Fermierii care au încasat avans de 70% din 62,39 lei/cap adică 43,39 lei/cap. În acest caz beneficiarii de sprijin cuplat mai primesc diferența de 30% adică 18,717 lei/cap.
    – Fermierii care nu au încasat avans și primesc suma integrală pe cap de animal adică 62,39 lei/cap.

    Citiți și: Când achită APIA Ajutoarele Naționale Tranzitorii pe hectar și animale

    Ce subvenții ”noi” așteaptă crescătorii de vaci de lapte din luna decembrie

    Pe lângă sprijinul cuplat zootehnic care a intrat deja la plata avansului și se cunosc cuantumurile și Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) pentru care pot începe doar din bugetul anului 2025, crescătorii de vaci au mai putut opta pentru o serie de subvenții în cererea de plată. Aceste intervenții se achită tot din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) la un curs de 4,9753 lei pentru euro. De precizat că APIA nu a anunțat cuantumurile finale pentru schemele pe care le vom menționa ci vom publica sumele care sunt menționate în Planul Național Strategic (PNS) dar acestea pot suferi modificări.

    Astfel, fermierii care au vrut să încaseze și mai mulți bani pentru fermele de vaci au putut accesa și PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, condiția de bază fiind să dețină o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar. De asemenea, animalele trebuiau să fie identificate și înregistrate conform sistemului oficial. Pentru această ecoschemă fermierii trebuie să respecte o serie de condiții de eligibilitate, prin care dovedesc că asigură condițiile de confort sporit în zona de odihnă a animalelor și îmbunătățesc bunăstarea vacilor de lapte. Cuantumul unitar planificat pentru anul acesta este de 130,84 euro/UVM.

    O altă intervenție care poate aduce bani crescătorilor de vaci de lapte, aici fiind însă eligibile și rasele de carne este PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Intervenția s-a aplicat începând din acest an  iar fermierii trebuie să asigure pășunatul extensiv, cu încărcături adecvate de animale în funcție de tipul de pășune. Practica constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an. Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha. Activitatea de pășunat va presupune verificarea faptului că animalele sunt pe suprafețe de pășunat și pășunează efectiv pe acestea. Suprafețele de pajiști permanente vor fi exploatate extensiv cu animale erbivore din specia de bovine iar ecoschema se aplică pentru toate efectivele de bovine care pășunează. Cuantumul unitar estimat pentru 2024 este de 100,00 euro/UVM.

    În plus, fermierii care au depus cererea de plată așteaptă în luna decembrie și plata pentru Sprijinul cuplat pentru porumb pentru siloz, intervenţia PD-26, indiferent dacă cresc vaci de lapte sau carne. Pentru această plată fermierii trebuie să facă dovada că au realizat anual o producţie minimă de 18 tone/ha și să facă dovada că dețin animale (bovine) identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND) în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora asigură cel puțin o încărcătură de 3 UVM/ha de cultură/an de cerere. Această plată are un cuantum minim de 195,22 euro/ha și un cuantum unitar planificat de 230,00 euro/ha.

    Citiți și: Wagyu, rasa de vaci cu cea mai scumpă carne. Caracteristici, randament

    Plățile așteptate pentru vacile de carne la plata finală

    Și crescătorii de vaci de carne au primit sprijinul cuplat iar la plata finală așteaptă să fie autorizate și alte scheme care au fost eligibile pentru acest sector. Crescătorii au putut accesa și o altă schemă pentru sectorul zootehnic PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, subvenție care se adresează crescătorilor de tineret bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    • să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete tineret bovin la îngrășat;
    • efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
    • greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap.

    Pentru PD-o8 plata estimată în PNS este de 247,79 euro/UVM.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor Județe sub alertă de ninsori însemnate. Stratul de zăpadă va atinge 20 cm! Trei soiuri grâu de la ITC Seeds care garantează stabilitatea producției