• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Utilaje noi sau teren agricol? În ce au investit fermierii în acest an!

    Ramona Dascălu -

    Ca în fiecare an, și anul acesta investițiile au jucat un rol important în ferme. Fie că vorbim de fermieri mari sau de fermieri mici, toți vor să lucreze pământul cu utilaje cât mai moderne și cât mai performante și să-și dezvolte afacerile, însă factorul cheie care intervine și face diferența este cel financiar. Dacă în marile ferme, investițiile în utilaje au fost nelipsite și în acest an, iată că în fermele mai mici, pe fondul unui an agricol imprevizibil, fermierii nu au riscat să investească sume mari de bani în parcul mecanizat.

    Gheorghe Albu a făcut investiții în cramă și în parcul auto al fermei

    Constănțeanul Gheorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) este de părere că „un fermier care ține la fermă tot ce câștigă reinvestește”.

    „Un fermier dacă vrea să aibă rezultate și dacă vrea să rămână constant în business-ul acesta al agriculturii, el trebuie să investească an de an. Anul acesta am cumpărat un tractor mare de 300 de cai putere și un tractor mai mic, o combină agricolă de mare productivitate și semănători, fiecare cum îi vine rândul, cele care trebuie schimbate la un număr de ani pe acelea le schimbăm și în fiecare an le rotim. De asemenea, anul acesta am făcut investiții în cramă pentru că acolo tot timpul trebuie să fii la zi cu noutățile în tehnologie pentru că există o mare concurență pe piața vinului. Am îmbunătățit linia de îmbuteliere, am mărit capacitatea de depozitare, am făcut depozite în care produsele finite stau sub controlul temperaturii, adică pot să spun că investiții am făcut (…). Un fermier care ține la fermă tot ce câștigă reinvestește”, ne-a spus Gheorghe Albu.

    Arnaud Perrein și-a cumpărat două tractoare și a început construcția unui siloz

    Proprietarul unei ferme care lucrează 4.000 de hectare, situată în localitatea ialomițeană Mihail Kogălniceanu, Arnaud Perrein a reușit anul acesta să facă investiții serioase. Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) a demarat și un proiect important în exploatația sa.

    „Reușim să facem și investiții. Am dezvoltat irigațiile foarte mult, facem stații prin OUAI, prin fonduri europene, cumpărăm pivoți foarte mulți. Am cumpărat și două tractoare de 380 CP și am început construcția la un siloz de 30.000 de tone și la un atelier de reparații pentru a oferi condiții mai bune de lucru salariaților și pe timp de iarnă, dar mai ales pe timp de vară. Construirea silozului se va desfășura pe parcursul a încă doi ani de zile, și în 2020 și în 2021, hala va fi gata la anul”, a declarat Arnaud Perrein pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În ferma lui Nicolae Sitaru au intrat anul acesta două combine noi și trei tractoare

    Parcul de utilaje agricole al fermei Elsit, din județul Ialomița, s-a înnoit anul acesta cu două combine și trei tractoare. Pentru la anul, ing. Nicolae Sitaru are în plans să mărească capcitatea de stocare a fermei.

    „Eu întotdeauna fac investiții, anul ăsta am cumpărat două combine, trei tractoare. Eu având capacitate de stocare destul de mare reușesc să îmi rostogolesc rezultatele financiare de pe un an pe altul și simt mai puțin șocurile astea și deasta din punct de vedere economic am fost ok, am putut să îmi mențin ritmul meu. Anul viitor am în plan să mai dezvolt capacitatea de stocare și cred că atât având în vedere că venim după un an totuși mai prost, să vedem ce o fi la anul”, a spus Nicolae Sitaru.

    Pentru fermierul Adrian Mocanu a fost un an fără investiții

    Fermierul prahovean Adrian Mocanu susține că anul ce tocmai se va încheia a fost un an financiar mai slab față de alți ani.

    „Anul acesta nu am făcut investiții, mi-am luat la finalul lui 2018 un tractor de 250 de cai, pe care am dat 160 de mii de euro, plătit din profit, cu banii jos. Anul acesta a fost un an financiar mai slab ca anul trecut. Anul viitor vrem să mărim capacitatea de depozitare deoarece anul acesta au fost mari probleme de logistică și la grâu, și la porumb, la mărfurile cu volum mare”, a spus Adrian Mocanu.

    Fermierul Alexandru Haiță nu a reușit să facă investiții, dar are gânduri mari pentru anul viitor

    Alexandru Haiță, un tânăr fermier ce lucrează aproximativ 1.000 de hectare în județul Teleorman spune că pe parcursul acestui an nu a reușit să facă niciun fel de investiții în utilaje sau în orice altceva.

    „Nu am reușit să facem niciun fel de investiții. Teren luăm în fiecare an, vrem nu vrem trebuie să-l luăm pe ăla, dacă nu-l cumpărăm noi, îl cumpără alții. Nu am cumpărat mult, până în 10 hectare. Anul viitor avem în plan să schimbăm două utilaje, să îmi iau un tractor și o combină, și în continuare să achiziționăm teren”.

    Daniel Nica vrea să-și cumpere trei tractoare anul viitor

    Nici fermierul Daniel Nica, administratorul fermei Bliss din Călărași, nu a făcut investiții în fermă în acest an, dar anul viitor vrea să-și cumpere trei tractoare.

    „Nu am făcut niciun fel de investiții în acest an, decât în terenuri agricole. La anul am în plan să-mi schimb tractoarele, am trei tractoare și sunt vechi, au între 13 și 15 mii de ore. Încă nu am început să caut, aștept mai întâi să am banii pentru că altfel chiar dacă găsesc acum ceva până fac rost de bani apare altceva”, a declarat Daniel Nica pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Claudiu Vezeanu vrea să investească anul viitor în spații de depozitare

    Fermierul oltean Claudiu Vezeanu spune că anul acesta a investit doar în terenuri.

    „Am investit în terenuri, a fost un an în regulă. Utilaje nu am achiziționat pentru că nu am avut nevoie, toate sunt aproape noi, luate cu 1-2 ani în urmă. La anul avem de gând să investim în spații de depozitare și tot așa, în terenuri”, a spus acesta.

    Bogdan Furfurică crede că nici anul viitor nu își va putea permite să cumpere utilaje agricole

    Fermierul brăilean Bogdan Furfurică nu a făcut nicio investiție în fermă în acest an, și nu pentru că nu și-a dorit ci pentru că nu a avut bani. Nici în ceea ce privește anul viitor nu se declară prea optimist în privința investițiilor.

    „Nu am putut să ne permitem să facem nicio investiție, și cred că nici anul următor nu cred că vom reuși să facem vreo investiție. Nu au fost bani. Pe fondul anilor anteriori, care au fost buni, s-au făcut investiții destul de serioase iar începând de anul trecut, care și ăla la noi aici în zonă a fost unul destul de secetos și ne-a cam dereglat financiar, cu leasingurile, n-am avut putere să achităm tot, și chiar am mai făcut și cerere de amânare. Din câte văd eu, nici la anul nu o să facem achiziții de utilaje”, a declarat fermierul brăilean care lucrează în jur de 1.000 de hectare de teren agricol.

    Constantin Neluțu Râșniță, un fermier mic care nu a riscat să facă investiții în utilaje

    Fermier din Țicleni, județul Gorj, Constantin Neluțu Râșniță a declarat că anul acesta nu s-a grăbit să facă investiții în altceva în afară de achiziție de teren.

    „Anul acesta am stat pe poziții, nu m-am grăbit. Am investit ca în fiecare an și în terenuri, dar nu se mai rentează că am un singur copil și nu știe dacă o să-i placă sau nu agricultura. Utilajele încă mai sunt bune, pot să mai lucrez cu ele”, a declarat fermierul gorjean.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd