• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Adrian Mocanu: Floarea-soarelui, cultura pierzătoare, porumbul – cea câștigătoare!

    Ramona Dascălu -

    Provocări pentru fermierul Adrian Mocanu care în ultimii ani a luat serios în calcul să renunțe la oleaginoase. A tăiat rapița de pe listă, dar se vede nevoit, pentru rotația culturilor, să meargă mai departe cu cultura de floarea-soarelui. La ferma sa din județul Prahova, Mocanu lucrează circa 1.250 de hectare și speră ca anul 2020 să fie unul în care va rezolva problema spațiilor de depozitare.

    Fermierul prahovean Adrian Mocanu se declară mulțumit de anul agricol ce s-a încheiat în toamnă, în contextul în care, spune el, a început destul de prost, dar a reușit să recupereze pe parcurs. Pentru acesta, floarea soarelui a fost cultura pierzătoare în acest an, iar porumbul a reprezentat cultura câștigătoare.

    ”Anul trecut a fost un an extrem de dificil, care a început foarte prost cu nerăsărirea grâului, dar a recuperat nesperat de bine. Probleme au fost anul acesta cu floarea-soarelui, care a făcut o rugină albă, și care în special, în zona mea, în Prahova, a mișcorat nivelul producțiilor. Pe fondul prețurilor foarte mici de achiziție, cultura de floarea-soarelui, în 2019 a fost o cultură pierzătoare. Porumbul s-a făcut foarte bine, soia la fel. Indiscutabil, cine a avut porumb a câștigat în anul care a trecut”, ne-a declarat fermierul Adrian Mocanu.

    A renunțat la rapiță

    Adrian Mocanu ne-a dezvăluit care este planul său de culturi pentru anul agricol 2019-2020: ”Anul acesta nu am niciun hectar de rapiță. În Prahova nu a plouat deloc, terenul a fost extrem de uscat, pregătit a fost, însă din cauza lipsei de umiditate nu am mai semănat. Anul trecut am pățit la fel, am semănat vreo 260 de hectare din care mi-au scăpat doar 25, deci am întors 235 de hectare. Anul acesta nu am vrut să mai risc. Am pus mai mult grâu deja, vreo 460 de hectare”.

    Citiți și: Adrian Mocanu, un fermier care face performanță pe soluri grele

    Acesta spune că vrut să renunțe și la cultura de floarea-soarelui după experiența din acest an, dar nu are de ales și va trebui să pună: ”Chiar dacă am zis că nu mai pun floarea soarelui, o să trebuiască să pun pentru că deja suprafața de porumb devine prea mare. O să mai măresc un pic și suprafața de soia, am avut soia anul trecut și am fost mulțumit de cum a mers în general, dar și de producție”.

    Vrea să păstreze toată producția în fermă

    De asemenea, Adrian Mocanu spune că toamna trecută a mai întâmpinat și probleme cu lipsa spațiilor de depozitare și de aceea pentru 2020 are în plan să construiască niște magazii.

    ”În 2020 vrem să mărim capacitatea de depozitare deoarece anul acesta au fost mari probleme de logistică și la grâu, și la porumb, la mărfurile cu volum mare (…).Pentru recolta din 2019 am apelat la artificii, am cărat în curte pe pistă. Și de aceea, în 2020 vreau să fac niște magazii ca să nu mai întâmpin problema pe care am avut-o până acum. Încerc să păstrez toată producția pe care o realizez în fermă și dacă nu se vinde în momentul recoltării, chiar la o lună, două aceea se justifică cheltuielile de manipulare și depozitare pentru că prețul e un pic mai mare și astfel reușim să ne recuperăm investiția. Plus că nu am mai avea probleme de logistică, anul acesta am recoltat porumbul în salturi, nu am avut unde să-l ducem”, a spus acesta.

    Speră la un 2020 cu vreme bună pentru agricultură

    ”Porumbul a fost o cultură extrem de profitabilă, grâul a fost constant, la floarea-soarelui a fost mai dificil, dar având suprafață mai mică nu a avut impact major asupra economiei fermei. Nu a fost un an rău. Sperăm ca în 2020 să fie vremea un pic mai bună, am lucrat foarte rău toamna aceasta din cauza lipsei de umiditate, nu am avut curaj să stau să aștept ploile, am arat în uscat cu cheltuieli mai mari. Terenul e un pic bolovănos, o să avem ceva probleme la pregătit, dar cu ploile acestea sperăm ca se va reface rezerva de umiditate din sol”, a concluzionat Adrian Mocanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!