• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recipientele realizate integral din materie vegetală vor înlocui sticlele PET de la Coca-Cola

    agrointeligenta.ro -

    Trestia de zahăr, scoarţa copacilor, coaja fructelor sau paiele de grâu vor deveni în câţiva ani materia primă pentru următoarea generaţie de ambalaje. Specialiştii de la Coca-Cola, dar şi de la alte companii de băuturi cercetează posibilitatea utilizării deşeurilor vegetale în proporţie de 100% pentru realizarea recipientelor de îmbuteliere.

    Peste 25 de miliarde de sticle fabricate prin tehnologia PlantBottle au fost comercializate de Coca-Cola începând din 2010. PlantBottle este o tehnologie de fabricaţie a sticlelor care arată la fel ca sticlele clasice din plastic fabricate încă din 1978, dar care înglobează în compoziţie 22,5% materie vegetală. Compania intenţionează ca în următorii ani să facă o mişcare de amploare, astfel încât, treptat, toate sticlele PET (din plastic) să fie înlocuite cu sticle realizate 100% din materie vegetală. Altfel spus, reprezentanţii companiei ţintesc un ambalaj 100% ecologic, reciclabil cu reducerea la maximum a amprentei de carbon de-a lungul procesului de fabricaţie a sticlelor tip PET.

    Etanolul din Brazilia este utilizat deja pentru fabricarea sticlelor

    Ambalajele PlantBottle sunt fabricate dintr-un material inovator care foloseşte etanol obţinut din trestia de zahăr produsă prin metode durabile în special în Brazilia.

    rsz_coca
    Sticlele cu marca comercială PlantBottle păstrează în principiu calităţile PET-urilor clasice din plastic: asigură o bună conservare a produsului îmbuteliat, are transparenţă, rezistenţă la impact şi este 100% reciclabil, procesul putându-se relua la nesfârşit.
    Trebuie menţionat că şi PepsiCo, compania rivală Coca-Cola, a anuţat schimbarea ambalajelor şi a anunţat încă din 2011 că are pusă la punct tehnologia performantă pentru un nou ambalaj realizat 100% din materie vegetală (scoarţă de pin, coji rezultate din prelucrarea porumbului dar şi alte resturi de plante care nu sunt folosite în sectorul alimentar al companiei). Costurile de cercetare şi dezvoltare ale noii sticle sunt de ordinul milioanelor de dolari.

    Impact redus asupra mediului

    Plasticul utilizat tradiţional încă de acum patru decenii, numit PET, este folosit în special în industria alimentară pentru sticle de băuturi, pungi de mâncare sau ca protecţie pentru alte produse.

    rsz_flake_pellet_preform_bottle

    Beneficiile sale, cum ar fi greutatea redusă, rezistenţa la spargere şi faptul că nu afectează aromele produselor i-au răspândit gradul de întrebuinţare. El nu este biodegradabil, dar poate fi reciclat. Sticla PET tradiţională (polietilena tereftalată sau poliester termoplastic) este făcut din combustibili fosili (se utilizează circa doi litri de petrol pentru un kilogram de PET), resurse limitate care influenţează preţul produselor. Prin folosirea materialelor pe bază de plante, companiile îşi pot reduce considerabil impactul asupra mediului.
    Prima sticlă PET a fost patentată în 1973 de către inginerul Nathaniel Wyeth, din SUA. Prima sticlă PET a fost reciclată în anul 1977 . Din 1978 (acelaşi an din care şi compania Coca Cola utilizează recipientele PET), producătorii au redus greutatea unei sticle de doi litri cu aproape o treime, de la 68 grame, la 48 grame.

    Foto: bioplastic-innovation.com, Coca-Cola, CPME


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”