Jocul cu focul: Cercetătorii vor să creeze în laborator o variantă „ucigaşă” a gripei aviare
agrointeligenta.ro -Cercetătorii vor să creeze în laborator o variantă a gripei aviare mult mai contagioase şi letale decâ cele H5N1 şi H7N9. Nu este un experiement diabolic, scopul este creşterea gradului de cunoaştere privind virusul. Dar asta nu exclude o scăpare de sub control a lucrurilor…
Sunt motive serioase pentru a găsi un remediu împotriva acestei boli. Din păcate, cunoştinţele sunt puţine. Virusul se dovedeşte foarte inventiv şi creativ, transformându-se foarte rapid în forme care sfidează remediile deja pregătite pentru el. În urmă cu câţiva ani, gripa aviară lua forma virsului H5N1, acum a luat-o pe cea a lui H7N9. „Inamicul” nevăzut pare să fie mereu cu un pas înaitea noastră.
Care ar fi soluţia? Să îl anticipezi – ar fi un răspuns bun. Şi cum s-ar face asta? Simplu – să creem în laborator varianta cea mai rea imaginabilă a virusului. Este posibil? Cercetătorii spun că da.
Cercetătorii care au acceptat această provocare spun că experimentele lor în direcţia creării în laboratorului a unei astfel de forme a gripei aviare ar putea aduce scoate în evidenţă modul în care virusul lucrează, cum îşi dezvoltă rezistenţa faţă de medicamentele proiectate să lupte pentru neutralizarea lui şi mai ales asupra a modului în care se transmite de la păsări la om.
Cercetările sunt desfăşurate de un grup de pest 20 de specialişti din întreaga lumea – dintre aceştia se remarcă ca „leading experts” Ron Fouchier de la Erasmus Medical Center (Olanda) şi Yoshihiro Kawaoka de la University of Wisconsin-Madison (SUA)
Rodul bunelor lor intenţii în această „joacă” cu crearea unui virus mai contagios şi mai letal decât cele pe care le-a produs deja natura ar fi obţinerea unui vaccin care să fie folosit în salvarea vieţilor şi împiedecarea altor pandemii.
Nu ar fi primii care să fi ales acest plan de bătaie în lupta cu boala – aşa au fost descoperite cele mai multe dintre vaccinuri care au făcut uitate epidemii ce au dus la moartea a milioane de oameni.
Există desigur şi numeroase riscuri ce decurg din crearea unui asemenea „monstru”. Ajunsă în mâna unui lider fără scrupule virusul creat în laborator poate deveni o arma bacteriologică distrugătoare. Guvernele care pun la dispoziţie fonduri şi facilităţi sînt primele pe lista suspecţilor care ar putea folosi rezultatele lui Fouchier, Kawaoka et all în scopuri imorale. Ar urma la rând defectori dispuşi să sustragă secrete pentru a le oferi unor state problemă sau organizaţii teroriste – imaginaţi-vă ce ar face Al Qaeda cu un asemenea virus sau domnul acela cu ochi oblici din Coreea de Nord? mai pot să apară şi idealişti precum Snowden sau Assange care să considere că rezultatele cercetărilor trebuie să aparţină „umanităţii” – se pot întâmpla foarte multe în această era a transferului de date în timp real şi a confuziei morale.
Fouchier şi Kawaoka au mai realizat un experiment similar în 2011 când au creat o formă mai contagioasă a lui H5N1 – virus cu o rată de mortalitate de 60%, care a stat la originea ultimei pandemii în urmă cu doar câţiva ani – făcând virusul mai contagios au reuşit să îl facă şi mai puţin letal
Anul acesta o altă formă a gripei aviare H7N9 a afectat China, răspândindu-se apoi în ţările vecine din vest – peninsula Indochina şi estul subcontinentului indian. În China s-au înregistrat peste 130 de decese şi pierderi materiale de 5 miliarde de USD, întregul sector al cărnii şi oălor de pasăre fiind dat peste cap. Ceea ce a spriat însă cel mai mult a fost apariţia unui caz care ar sugera transmiterea de la om la om.
În acest context nimeni nu poate spune că eforturile cercetătorilor nu sînt dominate de bune inenţii – din păcate ştim încă că acestea reprezintă un pavaj bun pentru un drum către o destinaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni.
Sursă: Discovery News, Agrointel