• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Incendiile din Australia se vor resimți în fermele din România? Ce discuții sunt deja în piață!

    agrointeligenta.ro -

    De mai bine de trei luni, Australia este devastată de incendii de vegetație. Flăcările s-au întețit în ultima perioadă, iar eforturile pompierilor și voluntarilor nu au reușit să țină focul sub control, astfel că la nivel de pierderi, vorbim despre pagube inestimabile la nivel de floră, dar mai ales de faună. Incendiile au luat cu ele și viața a numeroase animale de fermă, exploatații pârjolite ce au căzut victime dezastrului.

    Incendiile din Australia ar putea avea un impact semnificativ asupra pieții internaționale de animale. Chiar și în România sunt șanse mari să se resimtă pierderile de efective din continentul poziționat în emisfera sudică și care aprovizionează țările arabe unde și noi exportăm.

    Presa australiană relatează mai multe cazuri de ferme mari care au fost mistuite de flăcări. A devenit viral cazul crescătorului Steve Shipton care a fost nevoit să își împuște ultimele 20 de vaci care au fost scoase din flăcări, dar care se chinuiau din cauza arsurilor suferite. În mod similar, o altă fermă a suferit pierderi uriașe după ce, în doar 10 minute, o suprafață de 161 de hectare de pășune, jumătate din toată exploatația, a fost pârjolită. Fermierul Robert Miller a reușit să își pună la adăpost cele 1.000 de vaci ce se aflau la pășunat în această perioadă, însă acum se vede nevoit să arunce tot laptele acestora întrucât nu poate acoperi carburantul și generatoarele necesare pentru funcționarea fermei. Crescătorul a recunoscut că dacă ploile nu vor veni în următoarele zile se va vedea nevoit să vândă vițeii la export. În mod similar, din cauza suprafețelor agricole pârjolite, alți crescători se văd în pericol de a reduce efectivele pe care nu mai au unde să le scoată la păscut sau cum să le asigure hrana mai ales pe termen scurt.

    Pășune arsă

    Conform Mercado, un număr uriaș de ovine și de bovine sunt în pericol din cauza incendiilor din Australia. La nivel național, cifrele – mai exact 8,6 milioane de ovine și 2,3 milioane de bovine, acoperă 12% din efectivul australian de oi și 9% din cel de taurine. Vorbim despre totalul de capete înregistrate în fermele din regiunile unde se înregistrează incendii sau prezintă risc de izbucnire a flăcărilor.

    Oierii români intră în campania de fătări

    Între timp, în România, oierii anunță primele fătări în fermă și în curând cu toții se vor afla în plină campanie de fătări. Crescătorii de ovine se bazează pe vânzările din perioada Paștelui, dar și pe exportul tineretului ovin către țările arabe. În cazul crescătorilor de vaci, în mod similar, o mare speranță pentru un preț mai bun îl reprezintă exportul. La acest moment, din cauza capacității limitate de abatorizare, majoritatea animalelor sunt valorificate în viu, fiind în procedură legislativă și un act normativ care ar urma să impună un set mai strict de reguli privind bunăstarea animalelor în timpul transportului.

    Scenarii pentru evoluția prețurilor pe termen scurt și mediu

    În situația de acum, sunt două situații de luat în calcul: evoluția prețurilor pe termen scurt și cea pe termen mediu. Pe termen scurt, fermierii ar putea constata că prețurile se prăbușesc. Posibil ca fermierii care vând masiv în Australia să accepte prețuri mai mici, iar aceste contracte și transporturi parafate acum să aducă pierderi pentru restul crescătorilor care concurează pe aceleași piețe, în special pe cele din țările arabe. Pe termen mediu, adică în câteva luni – când oierii români vor avea de vânzare berbecuții de export, prețurile ar putea să crească întrucât o parte din furnizorii din Australia vor avea o ofertă limitată.

    Un mare impact asupra prețurilor îl vor avea situația pășunilor din Australia: dacă vor veni ploi consistente, acestea se vor putea reface mai rapid, dar dacă după incendii urmează și secetă, situația anului agricol este compromisă total în Australia pentru zonele care deja au fost traversate de incendii.

    Animals International, ONG din Australia, a cerut stoparea exporturilor cu animale vii din România

    Vă reamintim că anul trecut, organizația non-profit Animals International, înființată în Australia și având sediul central în Melbourne – capitala statului federal Victoria, prin filiala sa din Europa și România, a cerut ca țara noastră să nu mai exporte decât carcasă, nu și animale vii. În primă fază a fost solicitată la Bruxelles o interdicție completă a exporturilor pe timp de vară, când temperaturile din vasele de transport nu permit asigurarea celor mai bune condiții pentru efectivele contractate.

    Mai mult, pe 2 decembrie, oficialii Animals International – România, alături de alte trei organizații, au organizat un protest în fața Ministerului Agriculturii, cerând interzicerea exportului de animale vii după ce, într-un accident în portul Midia, județul Constanța, un vas ce avea la bord peste 14.000 de animale s-a scufundat. La acel moment, oierii s-au mobilizat la rândul lor și au venit în număr mult mai mare la București, reușind să convingă autoritățile că exportul de animale vii nu trebuie interzis, ci trebuie aplicate legile în vigoare – naționale și europene, care reglementează acest tip de comerț.

    România se numără printre principalii concurenți pe care Australia îi are în țările arabe pe piața de animale vii – ovine și bovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd