• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercetătorii SCDA Caracal au creat un nou soi de grâu românesc cu producții mai mari și rezistență la boli

    Ramona Dascălu -

    Soi nou de grâu, creat de SCDA Caracal! În curând, fermierii români vor putea cumpăra un nou soi de grâu românesc creat de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal din județul Olt. La acest moment, noul soi de grâu nu are un nume oficial, dar despre el se știe cert că va avea o productivitate ridicată, peste media pe care o obțin acum fermierii cu soiuri autohtone precum Glosa, și o rezistență crescută la boli.

    Soi nou de grâu românesc 

    La noul soi de grâu se lucrează deja de câțiva ani de la Caracal și se preconizează că în maximum 3 ani se va primi și omologarea pentru a fi comercializate pe piață.

    ”Ca și planuri de viitor, în următorii 2-3 ani o să avem un soi propriu de grâu creat la SCDA Caracal. Cercetătorii noștri sunt în faza premergătoare soiului respectiv și în maximum 3 ani de zile vom avea un soi creație proprie. Se lucrează de câțiva ani buni în cadrul stațiunii pentru realizarea acestui soi”, a declarat pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO Marius Cătălin Bran, directorul stațiunii de la Caracal.

    Productivitatea ridicate și rezistența crescută, printre caracteristicile principale

    Noul grâu creat în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal va fi un soi aristat și se va adresa tuturor fermierilor, indiferent de mărimea fermei sau de tehnologia folosită.

    ”Acest nou soi de grâu se va adresa tuturor fermierilor, atât celor mici, cât și celor mijlocii, dar și celor mari. Fiecare dintre acești fermieri are o parte din terenul din fermă destinat culturii de grâu și pe care îl alocă soiurilor românești, astfel că noi ne adresăm tuturor agricultorilor. Soiul acesta care urmează să fie omologat se caracterizează printr-o producție ridicată și o rezistență la boli. Se urmărește o producție peste ce este acum pe piață, cu 1-2 tone peste ce se obține acum cu soiul Glosa, spre exemplu. Nu avem însă rezultate clare. Cert este că va fi un soi care va avea o productivitate mai ridicată. Nu se urmărește atingerea unei producții nemaiîntâlnite pentru că aceste producții foarte mari se ating, dar nu peste tot, ci la un număr foarte mic de fermieri. Noi urmărim uniformitate”, a explicat Marius Cătălin Bran.

    Noul soi de grâu va fi testat în 15 stațiuni de cercetare din țară

    Din toamna acestui an va începe testarea noului soi de grâu creat la Caracal. În acest sens, se va distribui sămânță către 15 stațiuni de cercetare din țară, situate în 15 locații diferite: ”Colaborăm și cu alte stațiuni, dar pe partea de testare, adică în faza premergătoare omologării soiului respectiv. Ca să fie omologat, noul grâu trebuie să fie testat în rețeaua ISTIS, în care sunt 15 stațiuni în 15 locații din țară. Testarea începe din toamna anului 2020. Imediat după recoltare, vom distribui sămânța către celelalte stațiuni. Se testează genetica nouă 2 ani, maximum 3. După această perioadă de testări, dacă lucrurile merg bine și se comportă conform așteptărilor în 2 ani va fi gata, dacă nu în 3 ani”.

    După 2-3 ani de testare, soiul de la Caracal va fi omologat

    ”După testarea la stațiuni, urmează omologarea soiului, apoi vom începe multiplicarea de sămânță. Deci, cam în 3 ani de zile acest nou soi va ajunge și la fermieri. Nu ne-am gândit încă la un nume, va fi ceva legat probabil de stațiune”, a declarat Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal.

    Conform datelor MADR, în 2019, producţia obţinută la grâu, secară şi triticale a înregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone anul trecut, la 10,427 milioane de tone în acest an, de pe 2,1 milioane hectare, în timp ce randamentul a fost de 4.700 kg/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru