• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier își vinde livada cu tot cu proiectul de 900.000 de euro: ”Voi fi prea bătrân să o mai văd pe rod!”

    Ramona Dascălu -

    Îşi vinde livada cu tot cu proiectul de reconversie în valoarea de 900.000 de euro! După ce şi-a pus toate speranţele într-un proiect de reconversie a unei livezi bătrâne într-o livadă ecologică de aluni, care a fost declarat elegibil, dar nefinanţabil, doljeanul Bogdan Fottescu, în vârstă de 57 de ani, se vede acum nevoit să vândă tot de teamă că vârsta o să-şi spună cuvântul şi nu o să mai poată face faţă muncii peste aproape 10 ani, când alunii or să intre pe rod. Pe bătrâna livadă de 25,66 de hectare, care vine la pachet cu proiectul de reconversie, acesta cere suma de 280.000 de euro.

    Proiectul pentru fonduri l-a costat 50.000 de euro

    După ce a cheltuit 50.000 de euro pe proiectul cu care a aplicat pentru fonduri europene nerambursabile pe submăsura 4.1 a, în 2019, visele lui Bogdan Fottescu s-au spulberat odată cu declararea acestuia nefinanţabil. Şi nu a fost vorba că ar fi greşit cu ceva, ba din contră, proiectul de reconversie a livezii bătrâne într-o livadă ecologica de aluni a fost făcut ca la carte, drept pentru care a primit şi un punctaj destul de mare, 70 de puncte dintr-o 100, însă doljeanulului i-a lipsit gramul de noroc de care ar fi avut nevoie ca proiectul să fie declarat, pe lângă eligibil, şi finanţabil.

    ”Proiectul este foarte bun, a îndeplinit toate condiţiile, dar s-au terminat banii. El poate fi însă la sesiunea următoare finanţat. Nu se va mai lua iar de la zero, sub nicio formă nu vor mai fi băgaţi din nou 50.000 de euro, ci mult, mult mai puţin. Pe sesiunile precedente, nu s-a întâmplat să nu fie finanţat un proiect de 70 de puncte dintr-o 100…Ăsta se cheamă ghinion. Mă încadram la fermă medie, unde se dădeau 900.000 de euro, dintre care 90%, adică 810.000 de euro nerambursabili (…). Eu zic că preţul cu care vând acum este unul bun întrucât un hectar de livadă se vinde cu undeva la 10.000 de euro, numai că la mine aproape că intră şi proiectul în banii aceştia”, a declarat Bogdan Fottescu pentru Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO.

    Dezamăgit, Bogdan Fottescu crede însă că este prea târziu pentru el să mai aştepte încă 3 ani de zile pentru a aplica în noua sesiune care va fi deschisă şi s-a hotârât să vândă tot:”Problema este că eu am 57 de ani. Să zicem că mi se aprobă la 60 de ani, dar e livadă, nu e grâu. Adică, o să ajung să culeg alune la vreo 70 de ani, ceea ce nu este omeneşte posibil. Mi-am asumat un risc până la urmă, m-am zbătut puternic să iau finanţarea, dar la vârsta mea 3 ani de zile e mult. Deci, singura bubă pentru acest proiect este că sunt cam bătrân”.

    Fiul de 24 de ani e în anul II la Facultatea de Calculatoare și nu se vede pomicultor

    Întrebat dacă nu are cine să moştenească şi să ducă mai departe afacerea, acesta ne-a mărturisit că are un băiat de 24 de ani, dar care însă nu este pasionat de agricultură: ”Am un băiat de 24 de ani, pe care îl convinsesem, dar între timp s-a răzgândit. E în anul II la Facultatea de Calculatoare. Eu nu pot să-mi asum riscul ca de unul singur să merg de colo-colo”.

    Suprafaţa de 25 de hectare, pusă în vânzare, se află în judeţul Dolj, comuna Teslui, la 18 kilometri de Caracal şi 40 de kilometri de Craiova. În acest moment, pe terenul pe care se intenţionează să se planteze o livadă de aluni sunt pomi fructiferi, meri, peri, pruni.

    ”Terenul trebuie defrişat, după care pregătit pentru plantat. Toate acestea sunt incluse în proiect. Într-adevăr, autorizaţia de defrişare este valabilă timp de 3 ani de zile. Oamenii din împrejurimi nu sunt interesaţi pentru că în zona aceea livezile sunt cam atipice, lumea se ocupă preponderent cu cultura mare, asta ştiu să facă şi nu se bagă la altceva (..). Vreau să vă mai spun că în proiect sunt cuprinse şi utilajele, şi toată tehnologia de plantare, absolut tot. Proiectul tehnic de plantare este făcut de profesorul Botu, care a fost directorul Staţiunii de Cercetări Pomicole Vâlcea şi care are el omologate 8 soiuri de alun, şi fiul acestuia, care la rândul lui este profesor universitar la Facultatea de Agronomie din Craiova. Deci, este făcut la cel mai înalt nivel posibil în România. De asemenea, vreau să mai menţionez că acest proiect este făcut şi cu procesare şi cu comercializare. Sunt făcute studii pedologice, geotehnice, hidrotehnice, autorizație de mediu, absolut tot ce trebuie”, a explicat Bogdan Fottescu.

    Acesta a subliniat şi faptul că în România afacerea cu alune este una foarte profitabilă întrucât există cerere: ”Alunii sunt extraordinari, sunt mai buni decât nucii pentru că la aluni există şansa de apariţie a trufelor, mai ales că vorbim de o livadă ecologică. La nuci nu apar trufe. Deci, vreau să vă spun că piaţa de desfacere la alune este foarte căutată, nu este niciun fel de problemă cu cererea”.

    Bogdan Fottescu a postat anunțul de vânzare a livezii în secțiunea de ANUNȚURI AGRICOLE de pe site-ul Agrointeligența. Pentru mai multe detalii și datele de contact, accesați direct ANUNȚUL – CLICK AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!