• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros vrea ca subvenția la hectar să se majoreze mai repede ca până acum

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros a primit-o astăzi, la sediul MADR pe doamna Michele Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București. Conform unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ambasadorul Franței a fost însoțită de Marie-Luce Ghib, consilier agricol regional pentru România, Bulgaria și Serbia și de Michel Cywinski, șeful misiunii economice. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, precum și directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.

    ”Pe parcursul discuției cu ambasadorul Republicii Franceze la București, subiectele principale au vizat: poziționarea celor două state în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună, plafonarea, actualizarea cooperării bilaterale în cadrul parteneriatului strategic între Franţa şi România, cu o atenție deosebită pentru sectorul zootehnic, cu accent pe sectorul bovin și cel ovin, specializat pe producția de carne de calitate. Totodată, va fi consolidată componenta de cercetare a cooperării agricole, precum și cea din domeniul silviculturii.

    Cele două părți au abordat în cadrul întâlnirii și măsurile de mediu și climă, fermele de familie, stimularea asocierii, învățământul agricol și cercetarea – schimburi de experiență, convergența plăților directe, invitarea României de a se alătura inițiativei lansate de Franța “4 pe 1000: sol pentru securitate alimentară și climat” și stadiul la care se regăsește țara noastră cu privire la această inițiativă.

    În intervenția sa, ministrul Adrian Oros a subliniat că în viitorul Program Național Strategic, fondurile din Pilonul II (dezvoltare rurală) vor fi direcționate pentru consolidarea fermelor de familie și transformarea fermelor de subzistență în ferme comerciale, ținând cont de aspectele proprii ale țării noastre: ”Am inițiat un proces de întâlniri cu țările din sud-estul Europei, cu o specificitate similară României, pentru a avea o abordare comună cu privire la acest subiect în viitoarea PAC. Referitor la problema plafonării, România consideră că fiecare stat membru ar trebui să fixeze nivelul acesteia, în funcție de particularitățile întâlnite.”

    De asemenea, ministrul a precizat că dorește accelerarea procesului de convergență, astfel încât să fie reduse decalajele dintre fermierii români și cei din alte state membre în privința nivelului plăților directe. Totodată, ministrul a menționat că modelul francez al fermelor de familie reprezintă o sursă de inspirație pentru țara noastră, problema menținerii oamenilor în mediul rural și a atragerii populației tinere către sat fiind tratată cu maximă seriozitate în contextul îmbătrânirii populației care lucrează în agricultură.

    La rândul său, ambasadorul Republicii Franceze la București a afirmat că domenii precum creșterea animalelor, cercetarea și învățământul sunt aspecte prioritare. Totodată, Michele Ramis și-a exprimat disponibilitatea de a identifica modalitățile pentru rezolvarea priorităților comune, și, în egală măsură, a arătat deschidere din partea colaboratorilor săi pentru a aprofunda subiectele discutate în cadrul întâlnirii de astăzi.

    În finalul întâlnirii, ministrul Nechita Adrian Oros i-a asigurat pe oaspeții săi că, în ceea ce privește colaborarea tradițională dintre România și Franța și, implicit, dintre cele două Ministere ale Agriculturii, aceasta va continua, astfel încât ambele țări să își poată susține interesele comune la nivel european, în beneficiul fiecăreia”, se arată în comunicatul de presă al MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till