• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gripa aviară în România: primele semne, căi de transmitere și cum vă protejați de virus

    Ramona Dascălu -

    Gripa aviară a ajuns din nou în România, cu un prim focar confirmat la o fermă din Seini, județul Maramureș. Virusul de gripă aviară depistat luni, 14 ianuarie, la ferma de găini ouătoare din Seini este același care face ravagii și în restul Europei, inclusiv în Polonia și în Ungaria: virusul fiind anunțat ca fiind un virus înalt patogen, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu Florica Durlea, șef serviciu în cadrul Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a afla din surse oficiale care sunt informațiile pe care trebuie să le cunoască orice fermier sau crescător de păsări în legătură cu gripa aviară.

    Gripa aviară în România în 2020

    Ce este gripa aviară

    Conform site-ului ANSVSA, gripa aviară este o boală produsă de un virus, care îmbolnăveşte curcile, găinile, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, păsările acvatice şi migratoare. Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de păsări.

    Cum se transmite gripa aviară la păsări

    Transmiterea gripei aviare se face mai ales prin intermediul păsările migratoare, în special a celor acvatice, care sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară. Virusul de gripă aviară se transmite de la păsările migratoare, de la păsările bolnave, cadavrele, secreţiile şi excreţiile păsărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile şi mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

    Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct.

    Cum a ajuns gripa aviară în România

    Potrivit Floricăi Durlea, șef serviciu în cadrul ANSVSA, cel mai probabil virusul gripei aviare a fost adus la noi în țară de păsările migratoare.

    ”Este foarte important de știut că păsările sălbatice, păsările migratoare sunt cel mai adesea cele care răspândesc virusul pentru că oamenii de știință au descoperit că în corpul acestor păsări virusul se multiplică și fără a ucide aceste păsări, virusul se răspândește odată cu materiile fecale, ajunge în apă, pe sol și în felul acesta ajunge în contact cu păsările domestice”, a explicat aceasta.

    Primele semne ale gripei aviare la păsări

    Primele semne ale gripei aviare sunt dificil de identificat dacă în fermă sau în gospodărie nu se acordă o atenție deosebită stării de sănătate și mai ales schimbărilor de comportament manifestate de păsări. În cazul fermei de la Seini, din Maramureș, mortalitatea crescută la nivelul efectivului de păsări a condus imediat la identificarea focarului. Până se se ajungă însă la moartea păsărilor, gripa aviară este semnalată de simptome precum apatie, păsările nu mai au poftă de mâncare, nu mai beau apă, pot avea probleme respiratorii sau digestive.

    ”Sunt semne clinice, nu neapărat specifice, ele pot fi atribuite și altor boli, dar se efectuează diagnosticul diferențiat și se confirmă boala prin teste de laborator, în conformitate cu Manualul de Diagnostic pentru gripa aviară. Principalele semne ale bolii sunt: păsările sunt abătute, apatice, nu mai consumă harnă, nu mai beau apă, pot avea și semne respiratorii, precum și semne digestive, mortalitatea este crescută, peste limitele tehnologice admise și scade procentul de ouat în fermele de profil. În cazul fermei din Maramureș, mortalitatea crescută a fost primul semn de alarmă”, a declarat Florica Durlea, șef serviciu în cadrul ANSVSA.

    Cum arată păsările cu gripă aviară

    Păsările bolnave de gripă aviară au un comportament, dar și un aspect specific: nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete vinete pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

    La păsările infectate cu virusul aviar, capul şi gâtul sunt umflate, colorate violet, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.

    Ce trebuie să facă crescătorii dacă observă semnele bolii la păsări

    Crescătorii de păsări sunt rugați ca după ce observă unul sau mai multe semne de boală, să anunțe de urgență cel mai apropiat medic veterinar sau direcție sanitară. ”După ce crescătorii de păsări sau deținătorii de ferme au observat unul dintre aceste semne, aceștia urgent trebuie să alerteze serviciile sanitare veterinare, cel mai apropiat medic veterinar, cea mai apropiată direcție sanitară veterinară. Toți deținătorii de păsări au această responsabilitate, de a anunța astfel de situații pentru a se putea interveni urgent și pentru a limita boala, pentru a evita răspândirea bolii”, a spus Florica Durlea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Până la venirea medicului veterinar, crescătorii trebuie să nu pună mâna goală pe cadavrele păsărilor, să țină restul efectivului de păsări închis și mai ales să supravegheze copiii să nu se joace în acel loc.

    În cazul fermelor de păsări, crescătorii trebuie să respecte normele de biosecuritate şi să acorde tot sprijinul medicilor veterinari şi autorităţilor statului.

    Vaccinul contra gripei aviare este interzis!

    Vaccinul care să imunizeze păsările contra virusului de gripă aviară nu este disponibil fermierilor din Uniunea Europeană. Mai exact, păsările cu gripa aviară nu se vaccinează conform legislației europene, ne explică Florica Durlea: ”Gripa aviară nu beneficiază de un vaccin, ba chiar prin legislația europeană se interzice vaccinarea. Europa a respins ideea vaccinării pentru că păsările vaccinate nu ar mai fi avut voie să circule, ar fi fost niște restricții în privința păsărilor vaccinate și atunci s-a ajuns la concluzia că vaccinarea nu este atât de benefică și că are niște consecințe”.

    Gripa aviară nu se tratează

    Nu doar că păsările nu se vaccinează contra gripei aviare, dar boala nu are nici tratament ca măsură de eradicare a bolii sau de stingere a focarului. ”Gripa aviară nu se tratează. Se interzice tratamentul păsărilor la care s-a confirmat gripa aviară. Nu se tratează pentru că ar rămâne surse de infecție în continuare. Ca în cazul oricărei boli virale, medicamentele cu acțiune directă asupra virusului nu există, ci doar pentru a preveni celelalte infecții secundare, bacteriene”.

    Măsuri de prevenire a gripei aviare

    Pentru a preveni apariția focarelor de gripă aviară, crescătorii români trebuie să își țină păsările închise. Este cea mai bună metodă pentru a proteja păsările domestice de a nu intra în contact cu păsările sălbatice purtătoare ale virusului aviar.

    ”Cei din gospodăriile populației, în primul și în primul rând trebuie să își țină păsările închise. Ideal ar fi ca acestea să nu intre nici în contact cu păsările sălbatice de pe lângă casă, cum sunt porumbeii, vrăbiile. Foarte important este să nu lase palmidele, rațele, gâștile, la luciu de apă. De asemenea, trebuie să notifice rapid semnele de îmbolnăvire. Intervenția rapidă în focar este una dintre cele mai importante măsuri. Cu cât intervii mai rapid, cu atât limitezi. În exploatațiile comerciale, sunt foarte importante măsurile de biosecuritate, controlul circulației păsărilor”, a spus Florica Durlea, din cadrul ANSVSA.

    Gripa aviară la om, risc de transmitere

    Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere, inclusiv omul, însă pentru fiecare subtip al acestui virus există o specificitate.

    Directorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Florica Bărbuceanu, a precizat pentru Agrointeligența – AGORINTEL.RO că subtipul H5N8, descoperit la ferma din Maramureș, nu se transmite la om.

    ”Organizația Mondială a Sănătății a încadrat virusul gripal aviar în categoria agenților patogeni clasificați în grupa 4 de izolare a OIE-ului pentru că este cunoscut faptul că este un virus patogen, că există mutații, reasortări, combinări cu alte virusuri ale influenței aviare de tip uman, suin, care pot avea risc zoonotic. Dar, datele științifice realizate până în acest moment, nu au semnalat îmbolnăviri la om. Acest subtip nu are un risc zoonotic, deci nu ar trebui să există motive de îngrijorare suplimentare pentru că acest virus, subtipul H5N8 nu schimbă absolut nimic în epidemiologia bolii gripale la om”, a spus Florica Bărbuceanu, directorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.

    Astfel, pentru virusul H5N8 depistat în România în acest an, nu există studii care să semnaleze transmiterea gripei aviare de la pasăre la om.

    În trecut, pentru tulpina de virus H5N1  care a ajuns și în România în 2005, au existat cazuri de contaminări prin contact direct pasăre-om, primul astfel de caz fiind semnalat în Hong Kong în 1997.

    În cazul transmiterii gripei aviare la om, rata mortalității poate fi foarte ridicată întrucât organismul uman nu are un sistem imunitar pregătit să țină piept infecției cu acest virus. Neavând o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere și de deces este foarte ridicat în cazul omului.

    Transmiterea virului de gripă aviară de la păsări la om se face prin contact direct cu lichidele biologice sau prin inhalarea prafului materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre. Autoritățile recomandă celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate să evite piețele în care se face comerț cu păsări.

    Ca măsuri pentru a vă proteja contra gripei aviare este să cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazinele autorizate. Este lipsit de pericol consumul de carne de pasăre şi ouă bine preparate termic.

    Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun de câte ori intraţi în contact cu carnea, ouăle şi produsele din carne de pasăre! Spălaţi ustensilele de bucătărie cu detergent după folosire.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat