Puiu Ilisei, fermier: ”Gripa aviară a venit cu țintă spre România? Se vrea să nu mai producem, ci să consumăm de la alții!”
agrointeligenta.ro -”Gripa aviară a avut drept țintă România?” Este întrebarea pe care și-o pune un fermier român care a investit în ultimii ani în dezvoltarea unei afaceri în sectorul avicol. Puiu Ilisei, administrator al fermelor de păsări Pilis din Călărași, a dezvăluit pentru Agrointeligența – AGORINTEL.RO se teme că gripa aviară ce în prezent a fost depistată doar în Maramureș va pune stăpânire pe întreaga țară, la fel cum s-a întâmplat și în cazul pestei porcine.
Crescătorul de păsări din Călărași nu înțelege cum virusul gripei aviare, descoperit la începutul acestui an în Polonia, a luat-o direct spre Europa de Est, fără să se răspândească și la vecinii polonezilor: ”Sunt foarte îngrijorat și uitați-vă la o chestie care mie mi se pare suspectă și cred că ar trebui discutată. În urmă cu 1-2 săptămâni au fost declarate focarele în Polonia, la câteva zile Ungaria și imediat România. Dar gripa asta are un traseu stabilit, vine cu trenul și merge din fermă în fermă? E prea ciudat că nu s-a dus în țările de lângă Polonia, a venit direcția România și următoarea victimă va fi Bulgaria. Noi suntem foarte îngrijorați, ne este teamă ca nu cumva să fim o țintă”.
Puiu Ilisei crede că apariția gripei aviare în România nu este deloc întâmplătoare: ”Noi suntem producători de carne de pasăre în România, nu suntem cine știe ce exportatori, deci nu ar trebui să îngrijorăm pe alții ca exportatori. În schimb, suntem o piață foarte mare de consum (…). Noi cred că va trebui să nu mai producem ca să putem să mâncăm stocurile de congelate din alte țări (…) Gripa asta aviară prea vine cu viteză și cu ținta spre noi. De ce nu s-a dus în partea cealaltă și a luat-o spre Europa de Est? Și văd că lovește direct în fermele comerciale, deci țintește direct în punctele mari. Ceva se întâmplă și eu mă îngrijorez foarte tare pentru că această gripă aviară va veni ca un tsunami asupra industriei”.
Fermierul a sporit măsurile de biosecuritate
Încă din primele zile ale anului, de când a fost anunțat primul caz de gripă aviară în Polonia, fermierul Puiu Ilisei și-a sporit măsurile de biosecuritate în fermă: ”Noi la fermele noastre am sporit condițiile de biosecuritate. Am mărit dozele de dezinfectant, schimbăm dezinfectantul mai des, am instruit personalul, nu intră oricine în curte, asta putem noi să facem, altceva nu putem să facem în afară de măsurile astea de biosecuritate”.
Acesta spune însă că și ANSVSA-ul trebuie să-și facă treaba pentru ca acest virus să nu se răspândească în mai multe zone din țară: „Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a trimis adrese, chiar atunci când a apărut primul focar în Polonia, către ministerul Agriculturii și ANSVSA și a solicitat oprirea importurilor de carne și de ouă din această țară. Ce ar trebui să facă ANSVSA-ul? Păi, în primul rând să nu mai permită importurile de carne de pasăre, de ouă, precum și de compost, care conține gunoi de pasăre. Deci, toate ar trebui controlate și toate care au legătură cu țările unde este gripă aviară să nu mai fie lăsate să intre în țară. În cazul în care controalele nu vor fi foarte stricte, se va distruge și industria aceasta”.
Potrivit lui Puiu Ilisei, scenariul apariției gripei aviare în fermele mari de păsări din România este unul sumbru.
„Ne rugăm să nu ajungă gripa aviară în fermele mari. Gândiți-vă ce dezastru va fi dacă va lovi fermele de reproducție pentru că noi cumpărăm pui de o zi. Dacă gripa aviară lovește fermele de reproducție, noi nu vom mai putem popula și este la fel ca și cum ne-ar închide (…). Eu sunt la 800 de kilometri de Maramureș, dar la ce viteză a avut virusul ăsta, nu m-ar mira săptămâna viitoare să vină în sudul țării. Gândiți-vă ce dezastru ar fi. Noi la nivel de grup, cu tot cu abator, avem undeva la 600 de angajați. Vom mai putea noi să-i mai ținem dacă nu vom mai avea activitate? Cu ce să-i plătim? Este dezastru tocmai pentru că este vorba de un lanț întreg, e reproducție, incubație, creștere, producătorii de furaje – FNC-urile, care ne vând furajele ca să hrănim puii, abatoarele și în final supermarketurile. Va fi ca la porc, vom cumpără carne mai scumpă de pui, dar nu românească”, a declarat fermierul din Călărași pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Vă reamintim că ieri, marți – 14 ianuarie, ANSVSA a anunțat diagnosticarea primului focar de gripă aviară din ultimii peste doi ani. Este vorba despre o fermă de găini ouătoare din Seini, județul Maramureș, iar măsura de urgență pentru stingerea focarului a fost de eutanasiere și incinerare a întregului efectiv de păsări din exploatația agricolă maramureșeană.