• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oficial MADR: „Nu am înțeles niciodată de ce e nevoie de o platformă betonată pentru gunoi”

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Construcția de platforme betonate pentru gunoi în sat reprezintă o idee deplasată, susține consilierul ministrului Adrian Oros. Chiar dacă politica de mediu a Uniunii Europene impune existența acestor platforme betonate de gunoi, Dumitru Secară, consilier al ministrului Agriculturii, spune că se face mai mult rău decât bine cu aceste platforme deoarece este mult mai indicat ca gunoiul să fie lăsat să fermenteze decât să se evapore în aer.

  ”Eu nu am înțeles niciodată de ce e nevoie de o platformă betonată pentru gunoi. Nu vreau să intru în contradicție cu politica de mediu a Uniunii Europene, e o părere strict personală. Ca agronom vă spun că pericolul mai mare nu e acela că se ajunge în pânza freatică, că schimbă concentrația ionilor de hidrogen din sol. Mai mare problemă e prin evaporare. Ideea ca primăriile să facă platforme undeva în sat mi se pare deplasată. În comuna în care stau, în 80 erau peste 800 de animale în ciurdă, acum sunt 26. Și primărița se întreabă cum să dirijeze o sumă așa de mare din bugetul comunei pentru 26 de oameni când ea are mii în comună. Ea trebuie să dezvolte ceva pentru toată comunitatea. Apoi cum ar arăta căruțele cu gunoi proaspăt mergând prin comunele noastre și curgând din ele pișalău. Ar fi mai bine? Nu mai bine ar fi să ții gunoiul de grajd să fermenteze, să nu mai scoată amoniacul în atmosferă? E o întreagă discuție”, a spus Dumitru Secară potrivit timponline.ro. 

  Acesta a dat exemplul Olandei, unde fiecare fermier are groapa lui de gunoi în curte, groapă ridicată pe banii ministerului Mediului.

  ”Era în continuarea casei, sub ceea ce se vede la noi în țară. Avea o groapă de gunoi incredibil de frumoasă, betonată, cu folie, acoperită. L-am întrebat cum de a avut bani de groapă și nu a avut de grajd. Mi-a răspuns: „Asta nu o fac eu! Pentru asta îmi dă bani Ministerul Mediului”. În toată lumea civilizată, cine elaborează un program de mediu nu trebuie numai să-l elaboreze, trebuie să îl și finanțeze dacă îl vrea. Eu, de exemplu, nu am fost niciodată de acord cu programul strategic al DSVSA. Elaborează programe strategice pe banii fermierului. La gospodar îi subvenționează, dar mie nu. De ce faci, domnule, program strategic pe banii mei? Dacă îl elaborezi, finanțează-l! Cu problemele de mediu să nu încercați să vă puneți. Sunt cele mai grele. Elaborează mulți tot felul de legi cu ecologia, dar habar nu au ce se întâmplă cu factorii poluanți de mediu”, a spus consilierul ministrului Agriculturii la o întâlnire cu fermierii din Bistrița-Năsăud.

  Un număr de nouă comune din țară vor beneficia, anul acesta, de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Printre acestea se numără și Tiha Bârgăului, din județul Bistrița Năsăud. Se vor construi platforme în fiecare comună, care vor deservi fermierilor mici și gospodăriilor de subzistență care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Adrian Oros la Azomureș: ”Odată cu importul masiv de îngrășăminte va crește și prețul alimentelor la consumatori” Ce documente vă trebuie la APIA pentru subvențiile la vaci, bivolițe, oi și capre! Fenomenul MIERII FALSIFICATE trebuie stopat! Măsuri în UE contra importurilor din China!

  Ultimele știri

  Apicultorii din Ungaria primesc subvenție de 1.000 de forinți/stup și scutire la impozitul pe venit! Schemă de ajutor de stat pentru deţinătorii de terenuri! Cererile se depun la APIA! Măsură anti-pestă! Sacrificarea și vânzarea porcilor, numai cu aviz de la DSVSA!

  Căutare în articole