• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lâna oilor din Mărginimea Sibiului, o afacere de 6 milioane de euro

    Angelica Lefter -

    Afacerea cu lână este una despre care oierii vorbesc că este complet nerentabilă. Cifrele centrelor de colectare arată însă că se face profit din colectarea și valorificarea lânii de oaie. În județul Sibiu, afacerile cu lână indică, potrivit datelor financiare, că acest business este evaluat, la nivel local, la peste 28 de milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro pe an.

    Oierii se plâng de ani buni că brânza este ieftină, mieii nu mai ajung la export ca înainte, subvențiile sunt mici, iar tunsul unei oi costă mai mult decât lâna. ”Mai bine îi dai foc, decât să te apuci să cauți pe cineva să o cumpere”, este una dintre frazele rostite adesea de oieri. Cu toate acestea, județul Sibiu conduce detașat la numărul de centre de colectare a lânii. În zonă sunt 14 societăți și o întreprindere individuală, care au acest obiect de activitate, iar profitul este pe măsură, 28 de milioane de lei pe an, scrie publicația online Turnul Sfatului.

    Investitorii în centrele de colectare trebuie să se reprofileze în cadrul domeniului

    Centrul de colectare a lânii Tolga SRL funcționează de mulți ani și este condus de un cetățean turc, Erdogan Ergun Akavci. Potrivit acestuia, ciobanii primesc minim 3 lei pe kilogramul de lână. ”Dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna. Până acum am avut obiect de activitate doar colectarea și vinderea lânii, dar acum încep să mai fac și altceva. Ne pregătim să facem activități de logistică, să transportăm oi în străinătate, pentru că doar cu centrul de colectare lucrurile nu funcționează. Trebuie să fac și altceva, dacă vreau să rămân în picioare”, este de părere Erdogan Ergun Akavci.

    Prin societatea sa, cetățeanul turc dezvolta afaceri de 4,2 milioane de lei în 2018. În 1999 a investit 200.000 de euro și a înființat atunci cel mai modern centru de colectare al lânii din zona Ardealului. Capacitatea de preluare a ajuns la 10.000 de tone pe sezon, iar exportul se face cu precădere în Turcia. Oierii sunt plătiți în funcție de calitatea lânii, de la 1 leu pe kilogram până la 5-6 lei pe kilogram, pentru lâna oilor din rasa Merinos.

    În acest moment, în România se produc anual 23.000 de tone de lână care este vândută unor centre de colectare. Reprezentanții centrelor spun că lâna trebuie exportată, pentru că nu mai există nicio fabrică în România care să o prelucreze. Pe de altă parte, la export concurența cu alte țări mai puternice este foarte mare. Oamenii de afaceri sibieni, care adminsitrează astfel de centre, spun că fost guvernare a promis două centre de spălare a lânii, dar până acum nimic nub s-a concretizat. ”Pe noi nu ne ajută nimeni. Ciobanul primește subvenție și pe oaie și pe lână, noi nu primim nimic. Au promis spălătorii, dar n-au făcut nimic”, se plânge un om de afaceri sibian, care desfășoară o astfel de activiate. O bună parte din cele 23.000 de tone se colectează din Sibiu.

    România deține peste 13 milioane de capete de ovine, dar românii nu sunt mari consumatori de carne de oaie

    Potrivit datelor oficiale, numărul de ovine care se regăsește în țara noastră este de 13,7 milioane de capete. Peste 4 mii de tone de carne de oaie sunt produse în România, însă în medie, un român mănâncă 2,6 kg de carne de miel sau oaie pe an. O cantitate mică, însă specifică europenilor. Consumul de brânză de oaie este ceva mai mare, 5 kilograme, în medie pentru fiecare român. Și aici sunt probleme. În general producătorii spun că sunt nevoiţi să îşi vândă brânza prin intermediari care, de cele mai multe ori, le oferă preţuri mici. Dacă de la producător kilogramul de brânză este cumpărat cu 12 până la 14 lei, la cel care revinde, marfa poate ajunge și la 25 de lei kilogramul.

    Centrele de colectare a lânii din județul Sibiu și cifra lor de afaceri pe 2018


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal