• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul anunță o investiție cu adevărat utilă fermierilor!

    Angelica Lefter -

    O investiție cu adevărat utilă fermierilor urmează să fie realizată cu ajutorul fondurilor europene! Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, consideră ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Prezent, astăzi, marți – 28 ianuarie, la o conferinţă de specialitate, acesta a explicat că trebuie aplicate rapid soluțiile, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major.

    ”Combaterea fenomenului schimbărilor climatice a depăşit demult etapa de identificare de soluţii, iar acum suntem în momentul în care trebuie să le aplicăm. Din datele existente analizate de specialişti a rezultat că, la nivel mondial, anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani, iar în România a fost cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent. În intervalul 2015 – 2019 s-au înregistrat cei mai călduroşi cinci ani, în timp ce ultimul deceniu este cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice. Iată că meteorologii ne arată că, în ţara noastră, datele climatice istorice indică o creştere a temperaturii medii la nivel anual şi sezonier. În acest context, episoadele cu valuri de căldură sunt din ce în ce mai persistente, iar perioadele secetoase alternează cu intervale scurte în care precipitaţiile abundente generează viituri sau inundaţii la scară regională şi locală. Aceste date arată o realitate greu de ignorat şi de aceea este momentul în care trebuie să aplicăm fără întârziere măsuri eficiente şi sustenabile din punctul de vedere al utilizării resurselor de apă şi sol”, a declarat Costel Alexe.

    În cadrul evenimentului organizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), la Academia Română, oficialul a amintit și de operaţionalizarea, în România, a Centrului European de Agrometeorologie, în anul 2023, potrivit Agerpres.

    ”De asemenea, absorbţia de CO2 poate fi reglată şi prin gestionarea durabilă a pădurilor şi prin împădurirea terenurilor, acţiuni pe care le-am considerat încă de la începutul mandatului ca fiind prioritare pentru ministerul pe care îl conduc. Vă asigur că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin programele aflate în implementare sau în pregătire, ia măsuri care să conducă la realizarea obiectivelor prevăzute în Pactul Ecologic European. În acest sens, trebuie să menţionez că proiectul privind realizarea Centrului European de Agrometeorologie pentru Regiunea VI Europa, din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, este prima iniţiativă de acest fel din lume. Finanţarea se face prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, iar termenul de operaţionalizare este 2023. În cadrul acestui Centru se vor putea înregistra evaluări ale impactului fenomenelor legate de vreme şi climă asupra sistemelor agricole şi se vor putea identifica o serie de măsuri de adaptare care trebuie luate în contextul în care efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente. Ştim că 35 % din bugetul programului „Orizont Europa” va fi dedicat configurării soluţiilor cerute de Pactul Ecologic European”, a mai arătat Costel Alexe.

    Ministrul a adăugat că fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, trebuie să demareze acţiuni globale de combatere a schimbărilor climatice având ca bază Pactul Ecologic European.

    ”(…) Pactul Ecologic European trebuie privit ca o oportunitate pentru realizarea unui salt în dezvoltarea României, în condiţiile în care fenomene meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, iar impactul asupra activităţii socio-economice este unul major. Accentul trebuie pus pe măsuri de eficienţă energetică şi la producţia, dar şi la consumul de energie electrică, pe producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante în industrie, pe utilizarea eficientă a terenurilor în agricultură şi pe reciclarea deşeurilor”, a afirmat ministrul de resort.

    Ministrul Costel Alexe a punctat faptul că instituţia pe care o conduce ”va continua implementarea de proiecte cu finanţare europeană pentru a moderniza infrastructura şi pentru a reduce timpul de anticipare a fenomenelor meteorologice extreme şi de gestiona mult mai bine managementul intervenţiei în situaţiile generate de fenomene hidrometeorologice periculoase”.

    Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European. Acesta este un pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici.

    Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

    În propunerea de document se arată că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd