Transfer de bani pentru o nouă schemă de ajutor pentru fermieri!
Roxana Dobre -Fonduri preluate de Ministerul Agriculturii de la Ministerul Fondurilor Europene pentru ajutorul producătorilor agricoli care angajează zilieri sau sezonieri. Fermierii ar putea beneficia de sprijin financiar pentru a putea plăti acestora salarii mai mari. Suma pusă ”la bătaie” este de 150 de milioane de euro.
Ministerul Agriculturii vrea să preia de la Ministerul Fondurilor Europene banii aferenți unui program în valoare de 150 de milioane de euro dedicat studenților – Programul Operaţional Capital Uman (POCU) ce doresc să fie antreprenori. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că suma a rămas nefolosită. Programul a fost lansat însă de abia în luna mai 2020.
Suma va fi folosită pentru a susține o schemă de sprijin pentru fermierii care angajează zilieri și sezonieri și care ar putea astfel să acorde salarii mai mari. „A fost o propunere a asociaților de profil ca, pe modelul celor din construcții, să abordăm în agricultura un sistem de salarizare ( salariu minim net n.red) pentru a face mai atractivă salarizarea în agricultură și să putem atrage mai mulți muncitori în România. Cealaltă abordate pe care am identificat-o este de a sprijini indirect fermierii prin scheme de sprijin astfel încât să poată oferi salarii mai bune. Suntem avansați în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene pentru că am identificat un program POCU unde suma alocată a rămas necheltuită. Am rugam să ne dea nouă (acești bani n.red) ca prin AJOFM să putem plăti fermierii care angajează zilieri și sezonieri”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință organizată de Wall-Street.
Potrivit acestuia, modificările privind destinația banilor se vor putea face doar cu aprobarea Comisiei Europene care va fi notificată în perioada următoare.
Amintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus în Parlament, cu ocazii moțiunii simple, că Guvernul PNL lucrează la o strategie prin care să aducă acasă muncitorii din diaspora ridicând salariul net, în sectorul agricol, la 3.000 de lei.