Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se taie ajutorul de stat pentru lână!
Roxana Dobre -Guvernul a aprobat în ședința din 11 iunie abrogarea hotărârii care prevedea un ajutor de stat de 2 lei pe kilogram pentru crescătorii de ovine care vând cu acte lâna. Astfel, banii care erau aprobați până în 2021 pentru această schemă vor fi ”redirecționate către alte măsuri care să sprijine fermierii aflați în dificultate”.
Potrivit documentului aflat la Guvern evaluarea a evidențiat că schema nu a fost eficientă din mai multe motive:
-număr redus de beneficiari, respectiv 8.134 în anul 2018 și 7.552 în anul 2019;
-număr mic de centre de colectare la nivel național, respectiv doar 28 de centre de colectare lână repartizate în 11 județe;
-distanțe mari între exploatatiile de ovine și centrele de colectare;
-lipsa industriei de profil prelucrătoare;
-măsura a fost neatractivă pentru crescătorii de ovine din cauza prețului mic de valorificare a lânii, întrucât aceștia nu dispun de posibilități tehnice de a spăla/curăța lâna.
„Prin abrogarea acestei scheme de sprijin, resursele financiare aferente acesteia pot fi redirecționate către alte măsuri care să sprijine fermierii aflați în dificultate, în sensul susținerii activității de creștere a animalelor prin măsuri economice adecvate, în vederea asigurării hranei, a materiilor prime pentru industria alimentară și menținerea locurilor de muncă”, se arată în documentul aprobat în ședinței Guvernului.
Schema de ajutor de minimis a avut o finanțare de 36 de milioane de lei iar banii s-au asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu putea depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Derularea sprijinului s-a făcut prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.
Beneficiarii au fost persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuiau să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.