Cadastru gratuit pentru 173.000 de hectare! Contractul s-a semnat astăzi pentru 11 comune!
Roxana Dobre -Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobilară (ANCPI) va plăti aproximativ 28 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor care aparțin Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în evidențele de cadastru și carte funciară. Reprezentanții ANCPI și ARBDD au semnat, astăzi, contractul de finanțare pentru înregistrarea sistematică a proprietăților care însumează o suprafață de peste 173.000 de hectare.
ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a alocat 27.586.150,66 de lei din veniturile proprii pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în 116 sectoare cadastrale din 11 comune din județul Tulcea (C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crișan, Grindu, Isaccea, Murighiol, Pardina, Sf. Gheorghe, Sulina și Valea Nucarilor).
Contractul semnat joi, 11 iunie, de ANCPI și ARBDD, prevede sumele care vor fi plătite anual pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților. Astfel, în anul 2020, ANCPI va deconta 5.731.488,04 de lei, în 2021 – 13.525.786,09 de lei, în 2022 – 3.338.371,78 de lei, iar în 2023 – 4.990.504,75 de lei.
La evenimentul care a avut loc la sediul MLPDA au participat Andrei Baciu, subsecretar de stat în cadrul MLPDA, Iulian Octavian Stana, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI și Ion Munteanu, guvernatorul ARBDD.
„Contractul pe care l-am semnat astăzi prevede deschiderea cărților funciare pentru o suprafață de peste 173.000 de hectare din 116 sectoare cadastrale din 11 unități administrativ-teritoriale din județul Tulcea. Trebuie să precizez că este vorba despre cel mai mare contract de finanțare încheiat de ANCPI cu o instituție publică. Așa cum am mai spus, oferim atât banii – aproape 28 de milioane de lei, dar și know-how-ul de care are nevoie oricine desfășoară lucrări de o asemenea anvergură. Specialiștii noștri vor participa activ la acest proces, astfel încât obiectivul să fie atins, iar la finalul lucrărilor să putem ști cu exactitate situația tehnico-juridică a fiecărui metru de pământ din acest areal”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.
„Ambiţia noastră este să reuşim să cadastrăm Delta Dunării. Este un proiect pe care ni l-am asumat și pe care trebuie să-l ducem la bun sfârșit, în termenii stabiliți”, a punctat Andrei Baciu, subsecretar de stat în cadrul MLPDA.
„Când vom întocmi cadastrul, vom avea un instrument complet de administrare a suprafeței Deltei Dunării și le mulțumesc partenerilor de la MLPDA și ANCPI pentru implicare în materializarea acestui proiect”, a menționat Ion Munteanu, guvernatorul ARBDD.
Potrivit contractului de finanțare, ARBDD trebuie să încheie contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor, cu respectarea legislației în vigoare. Totodată, contractele încheiate de ARBDD pentru înregistrarea sistematică a imobilelor nu trebuie să depășească prețul mediu pe hectar rezultat din achizițiile de servicii de cadastru general realizate de ANCPI în cadrul Programului national de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF), care este de aproximativ 160 de lei (TVA inclus).
De asemenea, pentru a beneficia de sumele prevăzute în contract, ARBDD trebuie să se asigure că lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.