Disperarea unui fermier: Primarul ne-a pus taxă de 200 de lei pe vacă și este stăpân pe pășunea comunală!
Angelica Lefter -Gheorghe Cucerzan este fermierul care, la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu, i-a prezentat șefului de la București modul în care un primar gestionează după bunul său plac suprafețele de pășunat. Situația descrisă din satul Boian, comuna Bazna, se regăsește și în alte localități din țară, astfel că intervenția crescătorului de animale în cadrul conferinței ”Fermierii Veritabili” are valoare de document pe care mai-marii țării nu mai pot să îl ignore!
Pășuni blocate la Primărie
”La noi la comuna Bazna, domnule ministru, avem o suprafață de pășune privată a comunei – 866 de hectare, unde din 2014 până în prezent nu se ia subvenție pe ele. Am făcut de nenumărate ori cerere la Primărie, atât pe persoană fizică, cât și pe asociație să se dea pășunea crescătorilor de animale, să ne-o întreținem, să o curățăm de ciulini, pentru că arată foarte rău pășunea. Din 800 și ceva de ha, vreo 300 sunt împădurie, nu avem apă, am cărat apă la animale cu cisternele pe timp de vară”.
Taxă de 200 de lei pe cap de vacă
”Pe lângă că nu luăm subvenție, ne-a pus taxă pe animal domnule ministru, ca pe timpul lui Răposatul. 200 de lei de vacă!…Vă dau și documente, am fost și la MADR acum vreo doi ani de zile, ne-a spus că ne ajută, nu s-a rezolvat nimic, am adus și Viața Satului, nu s-a rezolvat nimic. Am venit la Prefectură, Prefectura zice că primarul nu se subordonează Prefecturii. Nu se subordonează prim-ministrului, la cine se subordonează primarii ăștia, domnule ministru? La nimeni”.
Copiii fermierilor au investit muncă și bani alături de părinți
”Vrem să aducem tinerii acasă, domnule ministru! Am doi băieți, cel mai mare l-am făcut să facă Facultatea de Zootehnie pentru că eu de copil sunt fiu de țăran și crescător de animale. Copiii ăștia au știut să scoată vițelul dintr-o vacă, să meargă cu animalele la păscut, să are cu tractorul, să lucreze. Pot să spun că am exploatat copiii, la vârsta de 19-20 de ani, i-am făcut de și-au cumpărat animale, Limousine (rasă de vaci de carne – n.r.) pe bani mulți. Văzând că nu ne dă primarul pășunea au plecat în Germania, doi băieți de-ai mei”.
Tinerii au renunțat la animale
”Domnule ministru, de la 20 de capete în sus mi-a pus două milioane de lei vechi pe cap de animal. Copiii mei plătesc taxe la ANAF pe animale. Au exploatație pe animale la APIA, ei își bagă acolo animalele la APIA, de iau subvenții, ce iau, animalele toate de la 20 în sus le-au trecut pe mine. Le tot luau două milioane pe animal fiindcă stau la același număr de casă. Deci abuzuri….niște abuzuri. Atunci copiii m-au lăsat cu animalele, au zis: tată, ține animalele aici cu primarul, noi ce să mai facem aici? Așa aducem noi copiii acasă?”
Primarii fac legea pășunilor
”Domnule ministru, primarii ăștia nu știu la cine se subordonează. Ei fac legea pășunilor, dacă nu le pupi mâna primarilor și nu te închini, avem de suferit. Deci asta-i problema, e problemă politică peste tot. Unde nu-i pupăm pe primari, suferim noi, fermierii! Avem cerere la ora actuală pe pășuni, nici acum nu ni le-au dat, nu știm ce să mai facem!”
Notă: Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat cazul reclamat de fermierul Gheorghe Cucerzan din localitatea Bazna. La acel moment, în 2016, crescătorul de animale s-a adresat MADR, dar nici la patru ani distanță, problema pășunatului din localitatea sibiană nu s-a rezolvat!