• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APELUL FERMIERILOR: ”După noile reguli, nici 10% nu mai luăm subvenția!”

    Angelica Lefter -

    Lovitură pentru cultivatorii de roșii! Schimbările aduse programului de minimis pentru cultura de tomate sunt radicale, spun ei, și atrag atenția că dacă nu se revine asupra unor prevederi incluse în proiectul de Hotărâre de Guvern, nici 10% dintre beneficiari nu se vor mai încadra să acceseze sprijinul de 3.000 de euro pe an.

    Citiți și: Noutăți în Programul Tomata. Cele 10 schimbări la sprijinul pentru cultura de roșii în 2020 

    Cel mai mult îi nemulțumește pe legumicultori termenul mult prea scurt pentru valorificarea tomatelor. Astfel, fermierii care vor avea tomate în ciclul I trebuie să vândă cel puțin 2.000 de kilograme până la data de 31 mai, inclusiv!

    ”Apreciem că trebuie modificată data până la care se valorifică cele 2.000 kg. 31 mai nu este realistă, nici 10% dintre producători nu vor putea obține sprijinul. Să se faca tot posibilul de acceptare termenul de 15 iunie. Așa a fost în fiecare an și este normal. Este o dorință a producătorilor din toate zonele și trebuie să ținem cont”, a transmis Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe pe pagina personală de Facebook.

    Fermierii care cultivă legume sunt de acord cu introducerea registrului în care să consemneze toate tratamentele și substanțele folosite. Ei susțin însă că trebuie să existe o trasabilitatea la achiziția produselor fitosanitare. ”Considerăm că magazinul care vinde trebuie să înscrie pe bonul fiscal codul de identificare al cumpărătorului pentru ca acesta să poată înscrie în registrul de tratamente pentru control”, a explicat Aurel Tănase cum se poate face această reglementare.

    Fermierii cer minimis și pentru roșiile din ciclul II

    Cea mai mare problemă a fermierilor este însă excluderea ciclului II de cultură de la plata ajutorului de minimis pentru tomate. Cultivatorii s-au mobilizat și au inițiat chiar și o petiție în care solicită să se revină asupra deciziei ca al doilea ciclu din solar să nu fie remunerat.

    Iată petiția inițiată de cultivatorii de roșii:

    ”În atenția factorilor de decizie din MADR!

    Considerăm scoaterea din proiectul de Hotărâre de Guvern a perioadei de cultivare pe toamnă, ciclul 2, ca fiind discriminatorie.
    Având în vedere că în anul 2019 pentru ciclul 2 au beneficiat de Schema de Ajutor de Minimis un număr de 6.538 de fermieri, un număr dublu față de anul 2017, apreciem că munca noastră merită luată în considerare.

    În urma implementării în decursul a 3 ani la rând, a Programulului „Tomate Românești”, s-a ajuns ca unele bazine legumicole sa acceseze acest sprijin cu precădere în prima parte a anului, ciclul 1, cu valorificarea producției în luna mai. Astfel, pentru ciclul de toamnă, acele bazine legumicole nu mai cultivă încă o dată aceasta cultură, de tomate, înlocuind cu altele: ardei, vinete etc.

    Noi, cultivatorii de tomate din sezonul toamnă, ciclul 2, vrem să accesăm măsura de ajutor de minimis ”TOMATA 2020”.
    Adăugând și faptul că, prin intermediul acestui program, majoritatea solicitanților beneficiari, au procedat în a eșalona cultura de tomate, s-a obținut un flux de produse corelat cu cererea de piață.

    Nu a mai fost supraproducție!!!”, au transmis cultivatorii de tomate către reprezentenții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Vă reamintim că vineri, 31 ianuarie, MADR a publicat, în dezbatere publică, pe site-ul instituției proiectul de HG pentru programul de ajutor de minimis la cultura de tomate în 2020. Actul normativ conține și 10 schimbări importante la regulile care condiționează eligibilitatea cultivatorilor la această schemă. Proiectul HG poate fi modificat dacă fermierii transmit în termen de 10 zile ce schimbări doresc să fie aduse actului normativ înainte de adoptarea lui.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultivarea roșiilor – calendar lunar 2024. Zile de plantare, fertilizare, copilire sau cules Zeamă bordeleză la roșii. Tratament cu piatră vânătă la roșii Roșii de noiembrie. Prețul unui kilogram de tomate românești la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale