• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Roxana Dobre -

    Decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de a reprograma pentru anul viitor schema de ajutor de minimis pentru usturoi îi nemulțumește pe cultivatori. Valentin Jecu, unul dintre cei mai mari legumicultori din sudul țării este de părere că efectele se vor vedea pe termen scurt prin majorarea prețului la usturoi iar anul viitor prin diminuarea suprafețelor, ceea ce va permite din nou ca importurile să invadeze piața din România.

    Deși usturoiul românesc prinsese un avânt serios în ultimii ani, datorită unui sprijin de 3.000 euro achitat de stat, în perioada următoare piața ar putea reveni de unde a plecat în privința importurilor, este de părere Valentin Jecu, cultivator din localitatea Râmnicelu, județul Buzău. Aceasta a declarat astăzi, joi – 10 iulie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că decizia va lovi în primul rând în micii fermieri, cei care vor fi nevoiți să crească prețul usturoiului românesc, astfel acesta devenind necompetitiv în fața celui din import.

    Citiți și: MADR: Ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartof – tăiate de la plată în acest an!

    Valentin Jecu, cultivator: Dacă ajutorul de minimis va fi tăiat de tot vom avea usturoi românesc mult mai scump

    Sprijinul de 3.000 euro/ha care era acordat de stat reușea să țină sub control consturile de înființare a culturilor pentru cultivatorii de usturoi. Valentin Jecu este de părere că dacă decizia se va prelungi și anul viitor ne vom lovi din nou de o ”avalanșă” de importuri de usturoi.

    ”Nu este o decizie favorabilă cultivatorilor de usturoi deoarece costurile de înființare a producției sunt destul de mari, undeva în medie de 10.000 lei/hectar numai sămânța.  Problemele cu care ne confruntăm sunt cele pe care le știți și dumneavoastră, cele climatice, lipsa irigațiilor și automat acel ajutor de minimis era o gură de oxigen și îi determina să meargă mai departe. Vă dați seama că vom ajunge din nou la o avalanșa de usturoi din import iar speranța noastră este totuși că anul acesta va fi unul de sacrificiu, iar în 2026 acest sprijin va fi acordat din nou. Dacă pe termen scurt poate vorbim de un preț mai mare cerut de cultivatori, astfel încât să se acopere și partea de ajutor de minimis, pe termen lung putem deja să ne gândim că mulți vor decide să renunțe la această cultură. Și atunci automat importurile vor crește și vom ajunge de unde am plecat, adică la usturoiul chinezesc”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Aceasta a completat că foarte mulți fermieri s-au bazat pe acest sprijin atunci când au făcut calculul pe exploatație pentru acest an. ”Anul acesta evident că nu se mai pot reduce suprafețele pentru că este târziu dar cultivatorii se bazau pe acest sprijin, mulți au luat în calcul la cheltuieli și sprijinul de la stat iar acum se gândesc cum să acopere această sumă pe care ei credeau că o primesc”, a mai punctat legumicultorul.

    Citiți și: Usturoi mare cât ceapa în ferma lui Valentin Jecu: „Am reușit să vând rapid toată producția”

    Suprafețele cultivate cu usturoi ar putea scădea și cu 70% dacă decizia MADR se va menține

    Cultivatorul din județul Buzău este de părere că suprafețele vor scădea drastic de anul viitor dacă decizia privind tăierea subvenției de 3.000 euro/hectar se va menține și anul viitor.

    ”Eu vă spun garantat că din 2026 vor scădea suprafețele, mai ales în cazul fermelor mici. Eu cred că vom vorbi de o suprafață și mai mică cu 70% dacă se va menține decizia și anul viitor. Vom vedea, dar apelul nostru este să se mențină acest ajutor, repet chiar dacă anul acesta va fi unul de sacrificiu și cultivatorii îl vor depăși cum vor putea, probabil cei mai mulți pe zero și cu datorii. Este păcat pentru că se făcuse un progres extraordinar și pe toate rafturile găseai și usturoi românesc. Dar dacă acest ajutor se va tăia de tot nu vom mai putea să ținem pasul cu prețurile celui din import iar diferența între usturoiul românesc și cel venit din afară va fi una foarte mare iar atunci consumatorul va alege prețul cel mai mic”, a mai punctat cultivatorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă! Fermierul Doru Enciu își vinde roșiile prin curier în toată țara și în străinătate: ”Folosesc folie cu bule și cutii rezistente” Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri

    Ultimele știri

    Andrei Ciocoiu, Corteva: Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români ANM: Cod galben de caniculă și furtuni în România, la început de săptămână Zi decisivă la Bruxelles pentru dosarul ”Neonicotinoide”. Ministrul Barbu, în Consiliul Agrifish