• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune pentru APIA

    agrointeligenta.ro -

    Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune. O chestiune care îi frământă în această perioadă pe mulți crescători de animale ce urmează să depună cererea unică la APIA pentru subvențiile agricole din acest an. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vine ÎN PREMIERĂ în sprijinul fermierilor și vă dezvăluie FORMULA DE CALCUL după care funcționarii APIA stabilesc dacă efectivul de animale dintr-o exploatație poate asigura încărcătura la suprafața de pășune declarată.

    Pentru a încasa subvenția APIA pe pășune, încărcătura minimă ce trebuie asigurată este de 0,3 UVM. UVM este abrevierea de la termenul ”Unitate Vită Mare”, adică, așa cum spune numele, corespunde unei taurine adulte. Putem spune că UVM este unitatea de măsură pentru încărcătura de animale la hectar.

    Un element cheie în calculele pe care le faceți este specia sau speciile de animale pe care le declarați la APIA. Pentru ovine, caprine, porcine, bovine sau păsări, funcționarii au în vedere câte un coeficient în raport cu UVM. În tabelul de mai jos aveți coeficienții pentru fiecare specie de animal eligbil în calculele APIA, astfel încât să puteți face calculul exact pentru exploatația pe care o dețineți în funcție de numărul de animale pe care le creșteți:

    ”Unitatea Vită Mare (UVM) reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune. Pentru a calcula încărcătura de animale necesare pe hectar se va proceda astfel: se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul de conversie specific, iar produsul se împarte la numărul de hectare utilizate pentru păşunat”, ne-au explicat specialiștii de la APIA.

    Astfel, pentru a vă calcula încărcătura de animale la hectar, formula matematică este:

    Nr animale X Coeficient de conversie (din tabel) / Nr. hectare = UVM/ha

    Situația 1: Aveți numărul de animale, vreți să vedeți la ce suprafață de pășune sunteți eligibili cu încărcătura minimă

    Dacă vă știți numărul de animale eligibile la APIA și vreți să aflați ce suprafață de pășune le revine acestora, formula de calcul este:

    (Nr. animale X Coeficient specie) / Încărcătura minimă = Nr. hectare

    Exemple:

    Fermă cu 10 taurine de minim 2 ani: (10 X 1) / 0,3 = 33,33 ha

    Fermă cu 12 taurine de minim 2 ani, 2 bovine între șase luni și 2 ani și 5 bovine sub 6 luni: (12 X 1+2 X 0,6 + 5 X 0,4) / 0,3 = 50,66 ha

    Fermă cu 300 de ovine (nu se specifică vârsta): (300 X 0,15) / 0,3 = 150 ha

    Situația 2: Aveți stabilită suprafața de pășune și vreți să vă calculați necesarul de animale pentru încărcătura la hectar

    Dacă aveți acte pentru o anumită suprafață de pășune și vreți să știți ce efective vă sunt necesare pentru a avea încărcătura minimă stabilită, formula de calcul este:

    (Nr. hectare X Încărcătură minimă) / Coeficientul speciei = Nr. minim necesare de animale

    Exemplu:

    Fermă cu 25 de hectare de pășune și vaci adulte – (25 X 0,3) / 1 = 7,5 capete, adică minim 8 capete eligibile

    Fermă de 30 de hectare de pășune și ovine – (30 X 0,3) / 0,15 = 60 de ovine

    Vă reamintim că pentru a încasa subvențiile pentru pajiștile permanente, fermierii care dețin animale trebuie să prezinte la APIA copia cardului exploataţiei zootehnice în care sunt înregistrate animalele din care să rezulte codul exploataţiei înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată, în cazul în care proprietarul de pajişte permanentă deţine animale prin care asigură o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha.

    În cazul în care utilizatorii de pajiști nu dețin animale, se cer documentele doveditoare ale valorificării fânului şi/sau declaraţiile privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deţinute în cazul persoanelor fizice sau documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului în cazul persoanelor juridice, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe pajiştile permanente aflate în proprietate, în perioada 15 iunie-1 august.


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale