Alertă ANM: Fenomen straniu în România, în plină iarnă
Angelica Lefter -În ultima perioadă, românii sunt martorii mai multor fenomene climatice nespecifice pentru zona geografică în care ne poziționăm. Meteorologii au emis în ultimele zile coduri portocalii și galbene de vânt puternic, mai ales în zona montană, unde la rafală vântul poate depăși 100 de km/h.
Aceste avertizări vin în contextul în care furtuna Sabina (Sabine) era așteptată în România, după ce în Germania a făcut ravagii. Un fenomen comun ar fi grindina. În Germania, grindină cu un diametru foarte mare, de 5 centimetri, (cât un ou de găină), a rănit un copil de 7 ani și a distrus fațadele unor clădiri. La noi în țară fenomenul a apărut puțin diferit, însă foarte ciudat pentru această perioadă, în plină iarnă, în satul Colibaşi din comuna Malovăţ, judeţul Mehedinţi.
A fost vorba de grindină mai măruntă, cât bobul de mazăre, care a acoperit curțile oamenilor astăzi, marți – 11 februarie, spun localnicii, arată observator.tv. Oamenii locului spun că nu au mai văzut aşa ceva și că este prima dată când asistă la un asemenea fenomen. În zonă a început să plouă, iar apa s-a transformat, în scurt timp, în bucăţi de gheaţă.
Timp de mai multe minute, grindina acoperit grădini întregi și culturi. Cum fenomenul a apărut doar în satul Colibași, oamenii se tem că pomii vor fi distruși și nu vor mai da roadă.
Primarul comunei Malovăț, Ion Michescu, nu se afla în comună la momentul producerii fenomenului, însă a declarat pentru mediafax.ro, că: ”M-au sunat oamenii și mi-au spus că a bătut grindina. De când sunt eu, și am întrebat și bătrânii, nimeni nu a mai văzut grindină în februarie. N-am avut deloc zăpadă până acum, să vedem dacă pomii vor fi afectați de gheața aceasta”.
Și specialiștii sunt de părere că grindina este specifică lunilor de vară, atunci când au loc anumite modificări în circulaţia curenţilor de aer, iar în această perioadă, fenomenul este anormal.
”Datorită schimbării condițiilor meteoriologice din această perioadă și mai ales datorită faptului că în zonă a avut loc schimbarea curenților de aer a rezultat acest fenomen de grindină (…) Grindina, în general este specifică lunilor de vară. La interferența dintre un curent cald și unul rece se formează o masă de vapori care se transformă în bucăți de gheață”, a explicat pentru mediafax.ro, Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Oltenia.
A nins cu grindină și în Maramureș
Un fenomen la fel de neobișnuit a fost semnalat to astăzi în Maramureș. Un front atmosferic extrem de rece a adus ninsoare – părea că ninge cu ”grindină” cât măzărichea (nume împrumutat și de fenomenul meteo) – însoțită de tunete în zona municipiului Baia Mare și împrejurimi. Furtuna a venit dinspre Satu Mare, iar în Baia Mare a învăluit atât zona înaltă, cât și cea joasă a municipiului. Vântul a suflat cu atâta putere, încât păsările în zbor nu au mai putut înainta
Ninsorile însoţite de fulgere şi tunete apar atunci când o masă de aer cald trece pe deasupra uneia de aer rece. Şi, din această cauză, atmosfera se încarcă electric, aşa cum se întâmplă în timpul furtunilor de vară.