• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Undă verde pentru vânzarea produselor alimentare expirate. În Grecia

  agrointeligenta.ro -

  Retailerii din Grecia vor putea vinde produse alimentare expirate la un preţ de până la trei ori mai mic, în raioane special amenajate, începând de duminică. Produsele marcate cu inscripţia „a se consuma de preferinţă înainte de” (n.r. best use before), al căror termen de valabilitate a expirat, vor putea fi comercializate timp de maxim trei luni. Astfel, alimentele cu un termen de valabilitate ce indică ziua şi luna vor putea fi vândute încă o săptâmână după data marcată pe ambalaj, cele care au inscripţionate luna şi anul – încă o lună, iar cele care au trecut pe pachet doar anul în care expiră – încă trei luni. Produsele perisabile nu intră sub incidenţa acestei legi, iar lactatele, brânzeturile şi mezelurile expirate se vor vinde doar în anumite condiţii.

  Legislaţia europeană prevede că garantarea siguranţei alimentelor este o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor, industriei şi consumatorilor.

  În Uniunea Europeană, termenul de valabilitate al alimentelor este marcat în două moduri care le clasifică în produse care, consumate după ce expiră, prezintă ris¬curi pentru sănătatea consumatorului (n.r. „a se consuma înainte de”) şi cele care se păstrează cel mai bine o anumită perioadă de timp după care îşi pierd din proprietăţi (n.r. „a se consuma de preferinţă înainte de”). Acestea din urmă pot fi consumate şi după ce termenul de valabilitate expiră, deşi producătorii nu garantează că alimentele îşi vor menţine aceleaşi proprietăţi (gust, miros).

  Parlamentul European a votat în ianuarie 2012 o rezoluţie care, printre altele, propune ca produsele ce sunt pe cale să expire să fie vândute la preţuri reduse ori să fie donate băncilor de alimente (pentru a le oferi celor nevoiaşi). Practicile din ţările scandinave (n.r. Danemarca, Suedia) cu privire la anumite alimente sunt cele mai apropiate de politicile europene. Magazinele de panificaţie din aceste ţări oferă gratis produsele nevândute de peste zi organizaţiilor sau persoanelor fizice. Aceeaşi politică o au şi unele supermarketuri pentru produsele ce sunt foarte aproape de expirarea termenului de valabilitate sau al căror aspect a fost afectat de condiţiile de depozitare.

  Ţara noastră vrea să reducă risipa de alimente prin preţuri mai mici

  Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi-a exprimat în iunie anul acesta intenţia de a discuta cu marile lanţuri de magazine, pentru a încerca să îi convingă pe comercianţi să reducă preţul la alimentele cărora li se apropie termenul de expirare.

  O altă propunere prevede reutilizarea deşeurilor menajere pentru a produce compost şi biogaz. „În fiecare an, în România, sunt irosite cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente. Prin politica de regionalizare, guvernul Ponta vrea să introducă politicile de gestionare a deşeurilor, a instalaţiilor de biogaz în fiecare judeţ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deşeuri irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura”, a afirmat ministrul Mediului.

  Sursa: bursa.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Președintele IOHANNIS a promulgat LEGEA MIROSURILOR! Ministrul Oros: Prețul grâului nu va fi influențat de secetă! Fenomenul a afectat doar zona Mării Negre Fonduri europene pentru ferma de legume: exemplul de succes al tânărului Ionuț Moldovan

  Căutare în articole