• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România și Republica Moldova, scoase de pe lista SUA de țări cu regim preferențial!

    Angelica Lefter -

    Reprezentanța Comercială a Statelor Unite ale Americii a exclus România, Republica Moldova, dar și Bulgaria, din lista statelor cu regim preferențial de export în SUA. Măsura a făcut vâlvă la Chișinău, unde reacția guvernamentală a fost rapidă. În schimb, la București nu s-a discutat nimic despre impactul măsurii comerciale.

    Reprezentanța Comercială a Statelor Unite ale Americii a exclus România și Republica Moldova, dar și alte țări slab dezvoltate din lista statelor cu regim preferențial de export în SUA. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Republica Moldova a fost lipsită de această facilitate după ce Reprezentanța Comercială a Statelor Unite ale Americii a actualizat lista țărilor slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în contextul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind subvențiile și măsurile compensatorii. Ministerul de la Chișinău insistă că decizia SUA „nu va afecta relațiile economice bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii”.

    „Este o măsură îndreptată mai mult împotriva Chinei, însă noi nu vom fi tratați preferențial la aplicarea subsidiilor. Nu ne afectează, dar ne lipsește de un atu potențial. Totodată, penalitățile aplicate pentru încălcările Republicii Moldova vor fi dure, ci nu preferențiale ca pentru țările sărace”, a declarat analistul Roman Chircă pentru Deschide.md.

    Care este, de fapt, miza excluderii?

    Administrația Statelor Unite a modificat o prevedere din legile americane privind remedierea schimburilor comerciale, pentru a facilita sancționarea a aproximativ 20 de așa-numite țări în curs de dezvoltare, precum China, India, Africa de Sud, dar a inclus pe această listă România și Republica Moldova.

    În acest sens luni, 10 februarie 2020, Oficiul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite (USTR) a emis o notificare în Registrul federal care actualizează lista țărilor desemnate ca în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate în conformitate cu legile privind taxele contravaloare ale Statelor Unite.

    Potrivit Oficiului, legea federală specifică un anumit tratament diferențiat pentru importurile din țările în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate și obligă USTR să actualizeze periodic informația. Astfel, În registrul federal al Departamentului de Stat al SUA a apărut vestea năucitoare că România și Bulgaria nu mai sunt eligibile pentru preferințele comerciale, pe considerentul că SUA consideră toate țările UE drept țări dezvoltate.

    Agenția Bloomberg notează că aceasta reduce pragul de declanșare a unei investigații a Statelor Unite cu privire la națiunile care dăunează industriilor americane cu exporturi subvenționate în mod nedrept. Știrea publicată de Bloomberg anunță că SUA au revocat subvențiile preferențiale ale Organizației Mondiale a Comerțului pentru anumite țări în curs de dezvoltare. Lista respectivă include următoarele țări: Albania, Argentina, Armenia, Brazilia; Bulgaria; China; Columbia; Costa Rica; Georgia; Hong Kong; India; Indonezia; Kazahstan; Republica Kârgâză; Malaezia; Moldova; Muntenegru; Macedonia de Nord; România; Singapore; Africa de Sud; Coreea de Sud; Tailanda; Ucraina, și Vietnam.

    USTR a declarat că decizia de a revizui metodologia țării în curs de dezvoltare pentru investigarea taxelor compensatorii a fost necesară, deoarece orientările anterioare ale SUA – care datează din 1998 – „sunt acum învechite”.

    Decizia a fost luată de SUA la începutul săptămânii, iar Bloomberg notează că scopul ei a fost simplificarea capacității SUA de a penaliza țările care îi fac concurență cu ”exporturi subvenționate în mod incorect”. Bloomberg mai spune că țările vizate ar fi fost China, India și Africa de Sud.

    Potrivit Bloomberg, mișcarea ar reflecta nemulțumirea președintelui SUA Donald Trump că țări precum China și India au un regim comercial preferențial ca națiuni în curs de dezvoltare din partea Organizației Mondiale a Comerțului, el declarând că dacă China și India sunt națiuni în curs de dezvoltare, atunci și SUA este o națiune în curs de dezvoltare.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal