Ludovic Orban: Fonduri pentru dezvoltarea comunelor din România prin PNDL 3
Angelica Lefter -Vești bune pentru primarii de comune din România, primite chiar de la șeful Guvernului! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a participat, astăzi, luni – 17 februarie, la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România, eveniment ce se desfășoară sub genericul ”Satul românesc, parte integrantă a ruralului european”, în perioada 16-19 februarie.
Cu acest prilej, Ludovic Orban i-a asigurat pe primari de existența unui viitor Program Național de Dezvoltare Locală 3 (PNDL 3), însă a atras atenția că sute de proiecte din PNDL 1 nu au fost încă finalizate, iar fondurile riscă să fie rambursate către Uniunea Europeană: ”Va exista cu siguranță un PNDL 3, să nu aveți niciun fel de emoție în această privință. Pe de altă parte, să-mi permiteți să vă spun că, din păcate, avem la finanțare proiecte din PNDL 1, de ordinul sutelor, care în mod normal ar fi trebuit să fie finalizate și care să nu degreveze alocațiile bugetare care au fost destinate pentru PNDL 2, încă mai sunt proiecte pe Ordonanța 7, dacă vă puteți imagina, care însă sunt finanțate în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, sigur că trebuie o anumită prioritizare. Aici să nu se supere nimeni dacă vom încerca, nu cred că era absolut necesar ca de la CNI (Compania Națională de Investiții – n.r.) să finanțăm un stadion în Alexandria. Eu cred că resursele financiare puteau fi alocate mult mai eficient spre proiecte în comunitățile rurale și cu banii respectivi să finanțăm proiecte care erau mult mai utile și necesare. De asemenea, trebuie să existe și o rigoare în derularea proiectelor (…) Suntem, într-un risc major de a pierde 2 miliarde de euro, de a fi obligați să rambursăm către Uniunea Europeană acești bani, pentru că sunt 7 județe unde nu am să finalizăm lucrările pe POS (Programul Operațional Sectorial) Mediu”, a punctat premierul în cadrul discursului său.
Despre PNDL 3, Ludovic Orban, a adus în discuție nevoia unei metodologii care să răspundă nevoilor concrete ale beneficiarilor, tocmai pentru a satisface scopul final, acela de dezvoltare a comunităților rurale.
”PNDL 3 când îl gândim, îl gândim cu câteva lucruri simple. Trebuie să fie un program complementar programelor care beneficiază de finanțatre europeană și trebuie să răspundă unor nevoi reale, care în general există în comunitățile rurale, pentru care vom lansa apelul. Selectarea proiectelor trebuie să se facă mai puțin prin subiectivismul unui ministru și mai degrabă pe baza unei metodologii, astfel încât să avem garanția că proiectele pe care le finanțăm sunt proiecte necesare, care să ducă la generarea unor perspective de dezvoltare a acestor comunități locale”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
Ludovic Orban a mai anunțat că Executivul pregătește o hotărâre de guvern prin care va fi stabilită metodologia privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale și judetene a 80 la sută dintre redevențele pe exploatările de suprafață de pe raza localităților. Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că se încearcă finațarea lucrărilor pe PNDL 2.
”Pregătim Hotărârea de Guvern pe care o vom adopta probabil săptămâna viitoare privind normele metodologice privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale și consiliilor judetene a 80% dintre redevențele pe exploatările de suprafață de pe raza localităților. De asemenea, încercăm să asigurăm finațarea lucrărilor pe Programul Național de Dezvoltare Locală, pe PNDL 2, sigur cu rigoarea pe care au impus-o, astfel încât să avem convingerea că există o corespondență între situațiile de lucrări avizate și realitatea din teren, astfel încât să avem garanția că finanțăm lucrări efectiv efectuate. De asemenea, pot să vă spun câteva lucruri privitoare la implicarea noastră în negocieri. Știți foarte bine că este în curs de negociere bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027. În negocierile pe care le purtăm, evident avem în vedere să asigurăm resurse financiare pentru continuarea proiectelor de dezvoltare ale localităților rurale. Pot să vă spun că încercăm să negociem o creștere a felexibilității, de exemplu între Pilonul I, care înseamnă părți directe, și Pilonul II, care înseamnă investiții în dezvoltarea rurală. Să creștem flexibilitatea de la 5% la 10%, astfel încât să avem posibilitatea în cazul în care există resurse suplimentare, să facem suplimentarea banilor către Pilonul II – proiectele cu finanțare europeană, pentru dezvoltarea comunităților locale. De asemenea, încercăm să gândim alte proiecte care să poată să susțină comunicarea proiectelor locale din mediul rural, pentru că fiecare dintre dumnevoastră vă doriți dezvoltarea comunității locale, vă doriți dezvoltare economică, vă doriți practic perspective care să ofere o calitate a vieții crescută în fiecare comunitate, perspective pentru fiecare cetățean de a putea să trăiască în condiții mai bune”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
O altă veste importantă este că Guvernul încearcă să simplifice drumul banilor, astfel că se încearcă o direcționare directă a fondurilor către comunitățile locale, fără a fi repartizate de la nivel central.
”Deja am luat decizia, sigur că nu am adoptat încă actul normativ, în cadrul ideii noastre de simplificare și descentralizare, nu dorim ca fondurile care sunt alocate către comunitățile locale să mai treacă și pe la nivel central și din cauza asta vrem înființarea de autorități de management la nivelul agențiilor de Dezvoltare Regională, astfel încât managementul proiectelor pe fiecare regiune de dezvoltare să fie realizat direct de Agențiile de Dezvoltare Regională care practic sunt constituite de autoritățile locale, care fiecare va avea o autoritate de management, astfel încât să nu mai fie necesar să ne plimbăm pe la București să mai facem categorii de proceduri suplimentare și să simplificăm posibilitatea de a accesa fonduri europene”, a menționat șeful Executivului.
Cei peste 550 de primari ai comunelor din România participă în cadrul evenimentului și la alte întâlniri cu reprezentanți ai ministerelor de resort, printre care cel al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerul Finanțelor Publice sau Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).