• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PUIU ILISEI: ”Carnea de pui și ouăle vin din import cu PREȚURI DE DISTRUGERE A FERMIERULUI ROMÂN!”

    Ramona Dascălu -

    Fermele de păsări din România, în pragul falimentului din cauza importurilor! Prețurile mici cu care se vinde puiul din import la noi în țară, dar și ”invazia” ouălelor din afară reprezintă un adevărat pericol pentru producătorii români care sunt nevoiți să facă față concurenței neloiale. Dacă în alte țări, fermele avicole sunt ajutate de autorități prin diferite mijloace, în România, cei care produc carne de pui sunt nevoiți să se susțină singuri, susține Puiu Ilisei, administrator al fermelor de păsări Pilis din Călărași.

    ”La puiul de carne suntem atacați din toate direcțiile, și Ucraina, și Polonia. La fel sunt și colegii care au investit în ferme de găini ouătoare! Abia acum respirăm și noi un pic din cauza gripei aviare, acum ne vindem și noi produsele mai decent, avem puțin loc pe piață. Înainte de focarele acestea de gripă aviară, zilnic veneau TIR-uri și de la ucraineni și de la polonezi. E simplu de ce: în Polonia sunt subvenționați mascat, autoritățile subvenționează porumbul ca să-l dea la crescătorii de pui sau de porci, și în situația asta este clar că produsul lor este mai ieftin ca al meu, care nu este subvenționat. Mai mult decât atât, polonezii subvenționează și transportul! Deci, este o competiție neloială. Mai mult, noi nu primim nicio subvenție, deci la pui primim doar o compensație pe bunăstarea animalelor, dar nu este subvenție, ci o compensație a cheltuielilor suplimentare pe care le facem. Noi facem investiții ca să asigurăm condiții superioare de bunăstare și primim o compensație pentru cheltuielile acelea”, a declarat Puiu Ilisei pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul din Călărași este conștient că nu se poate cere statului român să oprească importurile, ci să susțină într-un fel sau altul zootehnia românească. În acest sens, Puiu Ilisei spune că și importurile ar trebui controlate la sânge, la fel cum se întâmplă și cu carnea românească care merge în alte țări.

    ”Noi pe de altă parte o ducem și rău cu banii adică ne este atât de greu să ne finanțăm activitatea pentru că suntem atacați din mai multe direcții, și de importuri și de bănci. Nu spun că statul ar trebui să oprească importurile, că nu poți să faci lucrul acesta, dar ar putea să creeze niște pârghii ca producătorii români, în special pe zootehnie, să fie competitivi. (…) Problema este că nu sunt controale. Carnea intră în țară pe baza unor documente eliberate de autoritatea competentă din țara respectivă. Nu există controale la frontieră, nu se fac niște analize suplimentare la intrarea în țară așa cum se face la carnea noastră când întră în Ungaria, spre exemplu. Când noi ducem carne proaspătă în Ungaria, în vamă stai cu TIR-ul oprit până când statul ungar scoate niște analize care durează 2-3 zile. Până nu vine rezultatul, nu intri. Și cu toate că toți suntem în Uniunea Europeană. Noi, România, nu facem așa! La noi se intră de-a valma, nu se face nicio analiză și se merge pe baza certificatului emis de autoritatea competentă a statului respectiv. Un exemplu în acest sens este ceea ce s-a întâmplat în decembrie, când s-a trimis din zonă de focar de gripă aviară din Ungaria un camion cu carne în România. Și autoritățile române care nu întreprind niciun control la vamă nu și-au dat seama, am fost apoi notificați de Uniunea Europeană și când autoritățile au mers să caute carnea, aceasta deja se vânduse în 22 de județe. Când e vorba să ni se aplice nouă, ni se aplică cu vârf și îndesat, și când e vorba să li se aplice altora, să ne sprijine și pe noi, nu mai se poate”, apreciază Ilisei.

    Problema nu o reprezintă importurile în sine, ci prețurile mici cu care se vinde carnea de pui din import, prețuri care conduc încet, dar sigur la închiderea fermelor românești din sectorul avicol.

    ”Marfa din import vine cu prețuri mici, sunt prețuri de dumping, sunt prețuri de distrugere a fermierului român, și noi nu avem posibilitatea să vindem în pierdere. Noi creștem pui și pe timp de iarnă când prețurile sunt ceva mai mari și cumva suntem în pierdere. Dar când ești în pierdere un an, doi ani, cât să mai reziști? Ăla se numește faliment. Uitați-vă câte ferme s-au închis din cauza asta, atât pe ouă, cât și pe carne. Vin cu preț de dumping, noi nu mai putem să supraviețuim, nu mai putem să menținem cheltuielie și atunci închidem. Și ce se întâmplă mai departe? Vine polonezul cu carne, vine ucraineanul cu carne”, este de părere Puiu Ilisei, administrator al fermelor de păsări Pilis din Călărași.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”