• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proiect de succes: Delicii dulci pe bani europeni

  agrointeligenta.ro -

  Fabricarea produselor de patiserie este o afacere  profitabilă. Dovadă stau şi numărul mare de patiserii deschise  în România în ultimii ani. Acest lucru înseamnă şi faptul că nu doar noii veniţi, ci şi cei cu tradiţie în branşă trebuie să adapteze şi să inoveze permanent pentru a rămâne pe piaţă.

  Pentru a ţine piept concurenţei şi pentru a atrage un număr cât mai mare de clienţi, o societate din Constanţa s-a hotărât să investească din surse proprii, în construcţia unui nou laborator de cofetărie patiserie, iar din fondurile disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală să achiziţioneze utilaje şi echipamente pentru dotarea acestuia.

  Din calculele pe care patronii le-au făcut pentru ceea ce ar însemna creșterea competitivității prin diversificarea produselor de cofetărie şi patiserie, a rezultat că ar avea nevoie de 2.352.752 lei, necesari pentru dotarea laboratorului propriu de  cofetărie-patiserie. Banii au fost calculaţi pentru a acoperii investițiile în utilaje care vor asigura introducerea tehnologiilor pentru obținerea unor produse noi de cofetărie, patiserie şi produse preparate special pentru diabetici. Totodată, noua tehnologie introdusă va permite obținerea şi utilizarea surselor de energie regenerabilă.

  Oportunitatea exploatată de societatea constănțeană este finanţarea europeană nerambursabilă oferită de Programul Naţional de Dezvoltare  Rurală, prin Măsura 123 – Schema de Ajutor de Stat XS13 „Stimularea IMM-urilor care procesează produse agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare”. Cuantumul sprijinului nerambursabil pentru beneficiarii Schemei este de pâna la 50%, fondurile acordate reprezentând cofinanţarea publică (raportată la valoarea totală eligibilă a proiectului) la care trebuie să se adauge cofinanţarea privată.

  Valoarea maximă a ajutorului în cadrul Schemei de ajutor de stat este de 3.000.000 Euro/proiect. Din necesarul de 2.352.752 lei pentru investiţii, cheltuielile eligibile pentru finanțare s-au ridicat la 1.695.490 lei, ceea ce înseamnă că 847.745 lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile, 50% din suma totală a proiectului.
  Aşadar, în decembrie 2008 reprezentanții societății constănțene au depus proiectul de investiţii la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, iar în iulie 2009,după ce proiectul a trecut de etapa de verificare a eligibilităţii şi selecţiei, s-a semnat contractul de finanţare.

  Investitorii au căutat sa aleagă echipamente cât mai uşor de utilizat şi de întreținut, în condiţii de siguranţă pentru operator. Dintre utilajele şi echipamentele achiziţionate fac parte instalaţia frigorifică (circuit de refrigerare şi congelare), mixere planetare, malaxor, maşină de turat foitaj, maşina combinată pentru înghețată (freezer şi pasteurizator), dar și ascensoare mici pentru materiale.

  Investiţia în utilaje dublată de „investiţia în clienţi” Pe lângă satisfacţia clientului prin gustul deosebit al produselor oferite şi prin stimularea gustului pentru estetic – lesne de realizat cu noile echipamente achiziţionate prin PNDR, societatea a pus în practică o strategie de piaţă pentru câştigarea încrederii clienților în produsele comercializate. Este vorba în primul rând de consultanţa acordată clienților în alegerea celor mai potrivite produse în funcţie de evenimentul pentru care le solicită, şi transportul produselor de cofetărie-patiserie, la cerere.

  Un alt punct cheie al  strategiei este menţinerea raportului calitate/preț – nivelul preţurilor pentru produsele ce vor fi oferite fiind în general mai mic sau egal cu cel al concurenţei.

  Lărgirea pieței de desfacere rezultă şi din faptul că în urma implementării Proiectului FEADR vor fi fabricate şi produse de cofetărie şi patiserie noi pentru cei care, din  motive de sănătate, nu pot consuma produse ce conțin zahar.

  Articolul a fost publicat în Buletinul Informativ al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit aferent lunii Septembrie 2013.


  Te-ar mai putea interesa

  MADR: Sumă majorată pentru plata subvenției APIA către fermieri! Plăți finale APIA: 235 lei/ha – subvenția minimă pe care o primesc acum fermierii în conturi! Iarnă în toată regula în mai multe județe! Drumuri acoperite cu zăpadă și trafic îngreunat!

  Ultimele știri

  Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România la tăiatul porcului AMRCR solicită noii coaliții majoritare să renunțe la “taxa de solidaritate“ și să sprijine mediul de afaceri Subvenții bovine 2021: Plățile rămân blocate pentru crescătorii care așteaptă banii de la APIA!