• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Străinii cumpără în continuare pământ românesc: Un italian a plătit 150.000 de euro pentru câteva hectare!

    Angelica Lefter -

    Interesul străinilor continuă să vizeze achiziția de teren agricol românesc. O dovedește o situație raportată oficial, în urma analizei tranzacțiilor funciare din cel mai mare județ al Moldovei, Iași, și de unde reiese o creștere a cumpărătorilor din afara României.

    În ultimii ani, în comunele din jurul Iașului au fost vânate terenuri de câteva hectare sau de zeci de hectare care s-au vândut cu prețuri mai mari decât media de pe piața agricolă. Cea mai mare tranzacție a fost efectuată, anul acesta, în comuna Erbiceni. Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii în agricultură, un investitor italian vrea să înființeze o fermă zootehnică. El a plătit 150.000 de euro pe 19 hectare de teren agricol, adică un preț mediu de 7.900 de euro pe hectar.

    De asemenea, numărul tranzacțiilor agricole a crescut în anul 2019, față de anul 2018. La nivelul județului Iași, au fost înregistrate 358 de anunțuri de vânzare pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. „Comparativ cu anul 2018, când la nivelul județului Iași s-au tranzacționat aproximativ 1.486 de hectare în anul 2019, suprafața a crescut la 1.615 hectare. Vorbim de terenurile situate în extravilan conform legii 17/2014”, a declarat Roxana Florea, reprezentant comunicare Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

    Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții acestei instituții, prețul cel mai ridicat pentru un hectar a fost de 60 de lei pe metrul pătrat în anul 2018 și de 56,4 lei în anul 2019.

    Cele mai mari suprafețe de teren agricol au fost vândute în comuna Movileni, 76 de hectare, în Ipatele, 68 de hectare, și în Răducăneni, 73 de hectare.

    Anul trecut, suprafața vândută la Iași a crescut, iar comunele din jurul Iașului au stârnit interesul investitorilor, astfel că s-au vândut suprafețe însemnate. În jur de 85 de hectare de teren agricol s-au vândut la Probota, la Podu Iloaiei, aproximativ 80 de hectare, iar la Gorban, 74.

    Potrivit Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, anul acesta prețurile au continuat să crească, astfel că un hectar de teren agricol de la Lețcani s-a vândut cu 238.000 de lei.  În comuna Rediu, hectarul s-a vândut cu 37.500 de lei, aproximativ 8.000 de euro la hectar.

    Tot în satele din jurul Iașului s-au menținut prețurile ridicate în acest an. Astfel că 4 hectare s-au vândut cu 277.000 de lei la Bârnova, aproape 7 hectare la Aroneanu, cu 434.000 de lei, iar 3,2 hectare la Miroslava, cu 156.000 de lei.

    Prețurile au mai scăzut în comunele Tomești, Țuțora și Holboca. Acestea au fost vândute cu aproximativ 20.000 de lei pe hectar, aproximativ 4.000 de euro un hectar, scrie bzi.ro.

    Investițiile celor care au cumpărat terenuri sunt se fac în general în ferme zootehnice sau terenurile agricole sunt folosite pentru exploatații.
    Factorii care influențează prețul terenurilor agricole din Iași sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă.

    În perioada 2016-2020, de la schimbarea legii tranzacțiilor terenurilor agricole, au fost publicate 12.400 de anunțuri de vânzări, din Iași.
    Potrivit legii 17 din anul 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării