• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de brânzeturi care plătește fermierilor 1,5 euro pentru un litru de lapte de capră!

    agrointeligenta.ro -

    Trei milioane de litri de lapte de capră, un milion de litri de lapte de vacă, două milioane de litri de lapte de oaie, 1,50 euro prețul pe litru de lapte! Acestea sunt cifrele care descriu o fabrică de procesare a laptelui din Spania. Este o unitate care în 1985 se deschidea într-un garaj, unde lucrau două persoane, ajungând astăzi să prelucreze cantitățile mai sus prezentate.

    ”Minunea” se întâmplă în Spania, acolo unde europarlamentarul Daniel Buda se află în aceste zile în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Cua cest prilej, eurodeputatul a vizitat și fabrica de brânzeturi Quesos del Casar din Casar de Cáceres, acolo unde lucrează 100 de persoane și se produc zeci de sortimente de brânzeturi.

    ”Un lucru important pe care l-au făcut cei de aici este că și-au protejat denumirea și originea acestor sortimente, ceea ce le asigură supraviețuirea pe piață. Anual, peste 20.000 de mii de euro sunt cheltuiți cu avocații în instanță pentru a-și proteja denumirile recunoscute oficial. Fondurile europene din Pilonul II de dezvoltare au fost hotărâtoare în dezvoltarea acestor capacități de producție. La 300 de kilometri de Madrid, departe de aglomerările urbane, nicio bancă nu ar fi creditat o astfel de afacere. Noroc cu fondurile europene care au fost o salvare nu doar pentru proprietarii fabricii, dar în mod cert și pentru fermierii din zonă”, a declarat Daniel Buda.

    Laptele obținut din această zonă este plătit la un preț rezonabil de 1,5 euro, în condițiile în care un kilogram de brânză se vinde între 12-17 euro după ce trece printr-un îndelung proces de preparare și maturare, mai spune eurodeputatul român.

    ”Fără discuție, legătura dintre proprietarii fabricii și cooperativele agricole din zonă, nu doar că este una foarte strânsă, dar așa cum spunea și proprietarul fabricii, fermierii trebuie să fie răsplătiți cu un venit corect pentru a putea rezista pe piață. Conștientizând că nu pot unii fără alții, am putea spune că s-au contopit pe aceeași parte a baricadei în bătălia dificilă a supraviețuirii pe o piață concurențială acerbă, unde falsurile și înșelăciunile în calitatea produselor cunosc adesea răspuns în instanțe judecătorești char și internaționale. Dârzenia sau înverșunarea acestora de a reuși este ceea ce le-a permis să rămână de sute de ani în aceste locuri”, concluzionează Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    O floare iubită de mulți riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice Emil Dumitru, MADR – anunț despre plata avansului APIA. Banii care au ajuns la fermieri Schimbare majoră la subvenția APIA pe lucernă. Sprijinul cuplat la peste 13 ha, numai la fermierii cu animale

    Ultimele știri

    Președintele Zelenski i-a acordat fermierului Oleksandr Hordienko titlul de Erou al Ucrainei Proteste violente ale fermierilor din Grecia care nu își pot încasa subvențiile pe hectar și animale Avans subvenții 2025 – anunț APIA pentru fermierii care nu au încasat încă prima tranșă