• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OCUPAȚI-VĂ PRIMA DATĂ DE MISTREȚI ȘI ABIA APOI DE OGRADA GOSPODARULUI!

    Oana Timar -

    Problema porcului din gospodărie îi preocupă pe guvernanți mai mult decât cea a mistreților care au purtat virusul pestei porcine africane în toate cotloanele acestei țări. Desigur, suina țăranului nu este politică, mistrețul din fondul de vânătoare, da!

    Ne grăbim să aruncăm pe site norme de neînțeles în loc să vedem că în ultima situație de la ANSVSA, nu există județ în care să nu existe focare de PPA de la mistreți și foarte puține cu focare în gospodării. Și acolo unde porcii oamenilor s-au îmbolnăvit, de unde credeți că a luat suina virusul?! Păi haideți să vedem concret cum stau lucrurile: în județul Bihor avem 10 focare în gospodăriile populaţiei şi 226 de cazuri la mistreţi. Credeți că porcii oamenilor au infectat mistreții sau invers? În Arad avem un focar într-o exploatație de tip A și 59 de cazuri la mistreți. Credeți că porcul din microfermă a îmbolnăvit cei 59 de mistreți sau mistreții sunt vectorul de răspândire? În Buzău sunt 6 focare în gospodăriile populației și 51 de cazuri la mistreți, în Galați – 9 focare în gospodăriile populației şi 44 de cazuri la mistreţi. Iar lista include și județe unde la acest moment avem NUMAI FOCARE CU MISTREȚI: Ialomița (174 de cazuri la mistreţi), Satu Mare (191 de cazuri la mistreţi), Călărași (156 de cazuri la mistreţi) sau Botoșani (102 cazuri la mistreți).

    Aș putea înțelege supărarea mare de la Ministerul Agriculturii dacă nu mi-ar fi adus aminte de exact aceeași reacție pe care a avut-o fostul ministru Petre Daea când Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat și a publicat ordinul său, semnat și parafat, prin care, la un început de toamnă, instituia arderea lanurilor de porumb unde se găseau mistreți morți. Da, mistreți, că doar nu porcii gospodarilor fac ravagii pe câmpuri.

    Aș putea să înțeleg și revolta marilor crescători de porci care și-au văzut efectivele lichidate din cauza PPA, dacă nu ar fi fost și cazurile în care, chiar ministrul agriculturii a spus-o voalat, majoritatea s-au bucurat ca niște câștigători la loto de despăgubirile mai mult decât generoase.

    Aș putea vedea urgența, dar totuși nu sunt atât de naivă să nu înțeleg nevoia strecurării pe sub ușă a unui proiect de ordin cu un așa mare impact social. Dacă interesul ANSVSA ar fi cu adevărat cel al combaterii PPA, de ce în loc să te lălăi cu un text plin de formularea ”se interzice„, să nu vii cu o campanie de informare privind acele mult proclamate norme de biosecuritate? Care sunt aceste norme, ce presupun ele, cum trebuie făcut un coteț de porci care să respecte aceste norme, cum trebuie să se facă hrănirea porcilor după aceste norme, ce obligații are un gospodar care vrea să crească porci fără să devină focar?

    Și, nu, o astfel de campanie de informare NU COSTĂ NICIUN LEU! Nu cred că există canal media care să refuze publicarea pro-bono a unor informații de interes național. Avem zilele acestea modelul spoturilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Un spot video cu variantă audio transmis de CNA către media audiovizuală nu cred că a deranjat pe cineva prin difuzare, dar cu toții am aflat că trebuie să ne spălăm mai des pe mâini, cum să strănutăm corect și să nu ducem mâna murdară la față. Am conștientizat pericolul și am învățat să ne păzim.

    Ah, și să nu uit: anul trecut, Agrointeligența- AGROINTEL.RO a fost singura publicație ne-veterinară care a susținut constant și necondiționat adoptarea, promulgarea și apoi asigurarea finanțării pentru legea medicilor veterinari. O lege prin care din acest an, după adoptarea normelor de aplicare, fiecare medic veterinar concesionar va încasa relaxat și prin contract, 10.000 de lei pe lună. Ce fac acești specialiști bine plătiți pentru micul crescător de animale – în afară de a-l ”ușura” pentru fiecare adeverință, crotalierea, vaccin? Păi nu fac nimic. Și de ce ar face, dacă nu li se cere să facă nimic? Cu ce contribuie acești experți bine remunerați la combaterea PPA? Păi, tot cu nimic. Că nu li se cere să facă nimic. Dar încasează, și încasează, și încasează…de la bugetul de stat!


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till