Primele CUANTUMURI LA HECTAR calculate de APIA pentru plata sprijinului cuplat vegetal!
agrointeligenta.ro -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pregătește plata Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV) după ce Guvernul a aprobat în ședința din 30 aprilie plafoanele care vor fi alocate pentru fiecare schemă eligibilă pentru acest sprijin plătit din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA). Hotărârea de Guvern cu banii care vor ajunge la fermieri a apărut în Monitorul Oficial marți, 5 mai. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat și care sunt primele calcule care se fac pentru plata pe hectar a SCV!
Plafonul maxim aprobat are valoarea de 85.506.500 euro, echivalentul a 406.121.672 lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020. Beneficiarii acestui act normativ sunt circa 41.000 fermieri din sectorul vegetal care au accesat măsurile de sprijin cuplat pentru culturile prevăzute la art. 1 din HG nr. 219/2015 și au îndeplinit condițiile de eligibilitate.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune în premieră care sunt cuantumurile stabilite până acum de APIA pentru plata SCV. După ce plafoanele aprobate de Guvern vor fi publicate în Monitorul Oficial, agenția de plăți poate calcula și face publică lista completă a sumelor ce vor fi alocate în Campania 2019 pentru această plată pe hectar:
– SCV Lucernă: 94,6 euro/hectar. Cuantumul a fost anunțat de ministul agriculturii, Adrian Oros. În Campania 2018 fermierii au primit 95,08 euro/ha. Despre anunțul minstrului citiți aici: Ministrul Agriculturii: ”Subvenția APIA la lucernă va fi 94 de euro la hectar!”
– SCV Sprijin cuplat în sectorul vegetal – legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspăta, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă: În cazul acestei scheme, Ministerul Agriculturii aproape a dublat plafonul alocat inițial iar sumele alocate au fost transferate de la alte scheme care primesc sprijin cuplat. Legumicultorii care au sere și solarii au denunțat că sprijinul pe hectar ar ajunge pentru plata din 2019 la circa 2.600 de euro pe hectar după ce în 2018 acesta a însumat 7.600 de euro pe hectar adică o pierdere 5.000 de euro pe hectar. În urma presiunii exercitate de legumicultori Ministerul Agriculturii a decis să transfere sume de la cânepă, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare. Astfel, de la plafonul de 3.457.080 de euro s-a ajuns la o sumă finală de 6.316.200 de euro. Astfel, pentru cele 1.420 de hectare eligibile conform OIPA Legume, calculul indică o plată pe hectar de circa 4.500 de euro.
Potrivit declarațiilor ministrului agriculturii, Adrian Oros, noul cuantum care va fi primit de fermieri este de 5.000 de euro pe hectar. ”Am trimis o scrisoare comisarului în care am spus ca în mod excepțional, dat fiind și situația prin care trecem, și am invocat și scăderea consumului de legume, dar și slaba asociere și gradul redus în care fermierii pot să își valorifice producția, să ne permită să reașezăm sumele și plafoanele. Astfel, legumicultorii o să primească o sumă dubla, aproximativ 5.000 de euro la hectar”, a precizat Oros.
Sprijin cuplat în sectorul vegetal – sămânță de cartof: cuantum de circa 1.500 de euro pe hectar față de 1.900,01 euro pe hectar în Campania 2018.
Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cartof timpuriu pentru industrializare: 1.000 de euro pe hectar cuantum ce rămâne constant comparativ cu anul 2018. Această schemă este una dintre cele de la care s-au transferat bani iar în final au rămas cu un plafon de 2.523.760 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Foarte important de precizat că aceste cuantumuri nu sunt comuncate oficial de APIA, iar cum pentru cartoful sămânță și pentru hamei, termenul limită pentru depunerea tuturor documentelor este data de 15 mai, doar după această dată se va putea demara plata fermierilor.