• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii fac echipă cu autoritățile! COOPERATIVA – unica soluție pentru creșterea competitivității fermelor de familie în România!

  Angelica Lefter Angelica Lefter -

  Conferința ”Asociere în cooperative, unica soluție pentru creșterea competitivității fermelor de familie în România” s-a desfășurat timp de două zile, vineri și sâmbătă, 6 și 7 martie, în județul Brașov, la Poiana Brașov.

  Organizatorul manifestării a fost ”Cooperativa Agricolă Producție și Procesare, Regiunea Sud”, iar la eveniment au luat parte, pe lângă invitați, și peste 70 de fermieri. Evenimentul a fost deschis, vineri, 6 martie, de la ora 12:30, de Președintele de Cooperativă, Marius Mihai Micu și de Vicepreședintele Cooperativei, Cristian Valeriu Bratu.

  Marius Mihai Micu, Președinte Cooperativa Agricolă Producție și Procesare, Regiunea Sud

  Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO notează că temele abordate au fost prezentate, tot în deschidere, de Președintele de Cooperativei Agricole Producție și Procesare, Regiunea Sud, Marius Mihai Micu: ”Este prima noastră conferință și aș vrea să abordăm în discuție ferma de familie. Ea este viitorul în agricultura românească. Ca temă avem și cooperativele agricole și în speță cooperativa agricolă formată din ferme de familie pentru că una fără cealaltă ar face cooperativele să aibă un parcurs mai greoi. Vom vorbi despre politica agricolă comună, ceea ce înseamnă noul exercițiu finaciar 2021 – 2027, vom aborda inclusiv Planul Național Strategic, care derivă din politica agricolă comună, și va avea ca instrument acest PNDR, care este de un deosebit interes pentru toată lumea. Vă mărturisesc că ferma de familie, cooperativa agricolă, asocierea în sine, sunt elemente esențiale în viitoarea politică agricolă comună.”

  Cristian Valeriu Bratu, vicepreședintele Cooperativa Agricolă Producție și Procesare, Regiunea Sud

  La rândul său, vicepreședintele Cooperativei Agricole Producție și Procesare, Regiunea Sud, Cristian Valeriu Bratu, a vorbit, tot în deschiderea manifestării, despre componenta esențială în vederea asocierii, partea de consultanță în cadrul cooperativei, atât din punct de vedere economic cât și accesarea de fonduri europene: ”Ne mândrim cu accesarea de fonduri europene în cadrul membrilor care fac parte din cooperativă în valoare de 7,8 milioane de euro, atât modernizarea exploatațiilor agricole cât și procesarea preoduselor agricole. (…) Aceste ferme formate din membrii de familie au ca și suprafață începând cu 20 de ha, o suprafață care n-ar fi putut să ofere fermei o dezvoltare și o capitalizare decât cu ajutorul cooperativei. Ce ne diferențiază de alte cooperative este că avem acces la informații privind accesarea fondurilor europene, implementarea precum și monitorizarea proiectelor de după implementarea acestora, o componentă foarte importantă în cadrul unor investiții pe fonduri europene”.

  Marius Mihai Micu a completat că pe partea de consultanță lipsește o componentă micro, deși ea nu are o însemnătate mică, cea de consultanță tehnică. Aceasta componentă se dorește a fi integrată la nivel de cooperativă.

  Viorel Marin, Co-lead South-East Europe Regional Cluster Smart AgriHubs – Project Horizon 2020

  Lucrările au continuat cu intervenția lui Viorel Marin, Co-lead South-East Europe Regional Cluster Smart AgriHubs – Project Horizon 2020. Acesta a vorbit celor prezenți despre digitizarea în agricultură. ”Următorul exercițiu financiar care va începe pe fonduri europene vine dintr-o altă poveste, una care nu mai are nicio legătură cu ec a a fost până acum. (…) Viitorul este al acelora care sunt tineri la minte și care au învățat și vor ști să se descurce în mediul digital. (…) În general Uniunea Europeană nu spune niciodată când prezintă programe noi ce va fi de fapt, are mutările în plic. E adevărat că cei care sunt avizați sunt cei care participă la crearea mutărilor care se pun în plic sau cei care cu adevărat participă la reuniunile de la Bruxelles în cunoștință de cauză. România până acum nu prea a avut participanți care să exceleze în cunoștință de cauză la Bruxelles. (…) Doamna președintă a Uniunii Europene a ieșit și a spus foarte clar: Trilionul de euro, că va fi peste un trilion de euro, va fi direcționat cu prioritate pe două mari direcții, una se numește ”Europa de Ordin Climatic” și cealaltă se numește ”Digitalizare”, iar cei care au știut au început transformarea digitală de acum vreo 4-5 ani”, a adăugat Viorel Marin.

  Camelia Procop, Director General ADS

  Despre ce înseamnă Agenția Domeniilor Statului (ADS), dar și despre ajutorul oferit tinerilor fermieri, a vorbit Camelia Procop, Director general al Domeniilor Statului. Aceasta a punctat necesitatea unei colaborări între fermieri și agenție, subliniind că feeback-ul fermierilor este foarte important. Directorul ADS a răspuns întrebărilor fermierilor și a explicat că sprijinul pentru tinerii fermieri vine cu niște criterii bine stabilite, pentru că se dorește ca accesarea să fie făcută în primul rând de persoanele de până în 40 de ani, din județele din care se află sau zonele limitrofe, așa cum prevede legea.

  Directorul ADS, Camelia Procop, a dat asigurări că toți fermierii eligibili vor primi terenuri: ”În acest moment avem 51.000 de ha libere pe întreg teritoriul, în afară de aceste terenuri mai avem sub contract anumite terenuri care poate ajug la termen. (…) Avem contracte încheiate pe 49 de ani care trebuie să-și urmeze cursul, nu putem să le întrerupem, contracte de arendă, contracte de concesiune și contracte de concesiune prin atribuire directă. Unele contracte nu trebuie să ajungă la termen, ca cele de arendă, deci soluții se găsesc! (…) Nu îmi doresc să sprijinim ferme create artificial, din business-uri mari să se rupă ferme pentru aceste 50 de ha. Cunoaștem aceste probleme, dar trebuie să lucrăm legal și corect.”

  Pentru persoanele de peste 40 de ani, directorul ADS, a menționat că vor fi găsite alte metode de sprijin, deoarece nu poate fi schimbată legea care a fost adoptată în 2016, doar normele nu s-au stabilit și sunt încă în curs de elaborare.

  Claudiu Coadă, directorul general adjunct AFIR

  La rândul său, directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Claudiu Coadă, a explicat că se poate lua în calcul o componentă financiară distinctivă pentru cooperative, iar acest scenariu este în analiză: ”Politica de dezvoltare pentru următorul exercițiu financiar se va axa în special pentru ferma de familie și pentru fermierul mic și mijlociu, deși și pentru perioada 2014-2020 dezideratul a fost tot acesta. Din păcate nu l-am atins. Spe exemplu submăsura 4.1, care probabil este cea mai importantă din cadrul PNDR, cu o alocare de aproximativ 900.000.000 de euro are aproximativ 1.700 de beneficiari. Asta înseamnă foarte puțin, dacă ne raportăm la numărul de beneficiari eligibili la APIA, 840.000”.

  Tot vineri, au mai luat cuvântul în cadrul evenimentului Dan Gâdea, manager regional IPSO și Secretarul de Stat în Ministerul Ariculturii și Dezvoltării Rurale și George Scarlat. Acesta din urmă a explicat fermierilor prezenți în sală că asocierea este foarte importantă însă i-a invitat pe aceștia să conștientizeze că pe lângă activitățile desfășurate și realizate cu suflet, contează și componenta materială, fără de care dezvoltarea se va opri.

  George Scarlat, secretar de stat în MADR

  Secretarul de stat în MADR, George Scarlat a făcut referire la programul ”Tânărul fermier” și a amintit că a fost unul dintre inițiatorii legii: ”Am fost inițiatorul legii alături de alți 4-5 colegi liberali. Aș vrea să vă provoc la o altfel de abordare, spun că dumneavostră, fermierii, trebuie să veniși către noi. Soluțiile sunt la dumneavostră pentru că eu, vorbesc pentru cei tineri, am trecut prin ce ați trecut dumneavoastră, acum 20 de ani când m-am apucat de agricultură, cresc porci, industrializare, abatorizare, procesare. Nu încerc să am o relație cu marele retail, încerc prin magazine proprii, așa numitele băcănii. Sper să avem în ceasul al 12-lea mintea de a sprijini acest segment de piață care astăzi lipsește foarte mult.”

  La finalul conferinței de vineri, 6 martie, a urmat o sesiune de întrebări, la care secretarul de stat , George Scarlat, a răspuns tuturor nelămuririlor fermierilor din sală. Printre altele, secretarul de stat a specificat că va avea o întâlnire cu reprezentanții sectorului ovin: ”Am ședință pe data de 17 martie, îi aștept pe colegii din sectorul ovin, cei care conduc Registrele Genealogice. HG 1179 este pregătit, în procedură de avizare și va trebui să discutăm anumite condiții.”

  A doua zi de dezbateri, sâmbătă – 7 martie, a continuat în același ritm alert, iar momentele importante au fost centrate pe discursurile Secretarului de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florian-Emil Dumitru, Directorul General Adjunct Autoritatea de Management pentru PNDR, Daniela Rebega, Adrian Pintea, Direcorul General Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură și Ionel Arion, Președintele Federației Naționale PRO AGRO.

  A urmat Adunarea Genereală a Acționarilor, iar încheierea întregii manifestări ”Asociere în cooperative, unica soluție pentru creșterea competitivității fermelor de familie în România” a fost realizată în prezența Ionelei Vlad, Director de proiect – USAMV – Coordonator Cooperformance – Online, State of the art Agribusiness Educațion for Farmer Led Entreprises în the Agri-Food Value Chain – Project Erasmus +.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Buruienile cu frunză lată, problemă predominantă la cerealele din zona Moldovei. Ce produs preferă fermierii pentru a-și salva culturile! Chimagri va începe să livreze gratuit un produs pe bază de biocide pentru dezinfectarea fermelor!

  Ultimele știri

  Investiția într-un depozit frigorific. Soții Tudor fac pasul pentru a congela fructele din fermă România, pe locul 3 în UE la creșterea ovinelor și caprinelor. 30% din producție este exportată Șeful APIA dezvăluie ce se întâmplă ACUM cu plata subvențiilor!

  Căutare în articole