• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Medic veterinar despre importanța vaccinării: Previne transmiterea bolilor și infecțiilor de la animale la om!

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  În contextul actual al înmulțirii cazurilor de infectări, este foarte important ca fermierii să se îngrijească atât de sănătatea lor, dar și de cea a animalelor lor pentru a preveni astfel o eventuală transmitere a unei boli sau a unei infecții de la animale la om.

  Potrivit unui comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, crescătorii de animale trebuie să fie foarte atenți la starea de sănătate a animalelor lor, garantând astfel și pentru sănătatea populației, care consumă produse de la animalele respective.

  ”Dezvoltarea raţională a sectorului de creştere a animalelor şi implicit a sectorului alimentar are loc prin implementarea unor acţiuni sanitare veterinare care vizează ridicarea nivelului de sănătate a animalelor crescute în scop economic sau de companie, care să garanteze sănătatea populaţiei umane împotriva maladiilor şi infecţiilor, direct sau indirect transmisibile între animale şi de la animale la om”, se arată în comunicat.

  Sistemul imunitar este cel responsabil de asigurarea stării de sănătate atât la animale, cât și la om: ”Reglarea permanentă a stării de sănătate, la populația animală și umană se asigură prin sistemul imunitar care este un mecanism complex de protejare a organismului față de virusi, bacterii, sau alți agenți patogeni. Sistemul imunitar, care reprezintă capacitatea organsimului de a se apăra de factorii nocivi și de a-i anihila, ajutând organismul să se refacă, are un dublu rol, respectiv de a distruge agenții patogeni, dar si de a depozita toate datele luptei cu aceștia, pentru a găsi forța să intervină în cazul în care același tip de agent patogen îl va reataca”.

  În acest sens, Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu atrage atenția crescătorilor să aibă grijă să nu slăbească sistemul imunitar al animalelor prin diferite practici care conduc într-un final la afectarea stării de sănătate:

  Sistemul imunitar la animale poate fi slăbit prin:

  În cazul în care imunitatea înnăscută a fost afectată, vaccinul reprezintă o modalitate de a preveni sau de a opri evoluția unei boli:

  O modalitate vitală de a preveni, de a produce o barieră, sau de a opri evoluția unei boli o constitue vaccinarea profilactică, sau de necesitate a animalelor, activitate care reprezintă un act medical veterinar, argumentat de faptul că medicul veterinar, prezent în diferite sisteme și unități de specialitate: monitorizează și examinează starea de sănătate a animalelor, elaborează un program de sănătate specific, stabilește și avizează când, pentru ce boală și ce categorie de animale se vaccinează, precum și calitatea și eficiența vaccinului propus a fi administrat; prescrie și eliberează documente de examinare, diagnosticare, planuri de sănătate, recomandări, prescripția medicamentelor și a vaccinurilor, exclusiv; medicii veterinari sunt instruiți referitor la aspectele tehnice de vaccinare, de depozitare, păstrare corectă (respectarea lanțului de frig) modul de administrare, întocmirea și păstrarea evidenței pentru imunizarea optimă a animalelor; monitorizează și înregistrează reacțiile post vaccinale, eficacitatea sau lipsa eficacității vaccinului; certifică oficial și garantează starea de sănătate a animalului și faptul că este liber de anumite boli notificabile; este împuternicit de stat (statul prin lege, fiind responsabil pentru controlul bolilor) ca răspunzător prin competență și experiență profesională pentru promovarea și implementarea programelor naționale de prevenire și combatere a bolilor; stabilește necesarul de produse biologice, în baza optimizării numărului de doze, necesare pentru efectuarea vaccinărilor obligatorii și de necesitate, pentru eficiența utilizării acestora, dar și pentru folosirea corespunzătoare a fondului de finanțare destinate achiziționări de vaccinuri”, se mai arată în comunicat.

  Vaccinarea profilactică se poate realiza fie în cadru organizat, prin campanii de vaccinare înscrise în programele obligatorii de imunizare din fiecare țară, fie în situația declanșării unor focare infecto-contagioase ale căror boli beneficiază de un vaccin corespunzător și în ultimul caz  sau și opțional, pentru profilaxia bolilor pentru care există vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare.

  Planificarea și efectuarea operațiumilor de vaccinare a animalelor este stabilită prin programul naţional de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, siguranţa alimentelor, protecţia animalelor şi a mediului, aprobat prin Hotărâre de Guvern.

  ”Medicii veterinari din România, în colaborare cu autorităţiile locale, cu crescătorii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, au acționat și vor acționa și în viitor cu competență, profesionalism și fermitate pentru a impune respectarea legii, a normelor tehnice ale Comisiei Europene, transpuse în legislația națională, intervin prin mijloace profilactice sau de combatere, în toate cazurile de apariție a unor boli transmisibile, pentru apărarea sănătății animalelor, să prevină transmiterea de boli de la animale la om, contribuind astfel la apărarea sănătății publice, în protejarea mediului. precum și în alte priorități economice și sociale”, transmite dr. Penţea Ioan Viorel, Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Foraje puţuri, soluţia anti-secetă! Tipfor SRL execută foraje în orice tip de sol, oriunde în România! Importanța acizilor humici pentru plante și sol. Soluții și produse de la Agro-Est Muntenia! De vorbă cu fermierii, episodul 2: ”Nu vă faceți griji! Avem capacitate de producție foarte mare!”

  Ultimele știri

  Rezervele Statului cumpără de urgență 600.000 de tone de grâu! Ce achiziții se fac din fiecare județ! Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Legumicultorii români primesc ajutor de calitate! Parteneriat între MALAGROW și MEGA IMAGE

  Căutare în articole