• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Puiu Ilisei: De 2 zile e bătaie pe ciupercile pe care le produc! Până acum, supermarketurile nu mă băgau în seamă!

    Ramona Dascălu -

    În vreme de restriște, fermierii români încep să fie apreciați la adevărata lor valoare! Puiu Ilisei, fermier din Călărași, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că de două zile, de când numărul de îmbolnăviri cu coronavirus a început să crească și în țara noastră, ciupercile pe care le produce el sunt la mare căutare. Și interesate de marfa lui nu sunt magazinele mici, ci marile lanțuri de supermarketuri care până acum nici nu voiau să audă de ciupercile produse la Călărași.

    De două zile, e bătaie pe ciupercile pe care le produc eu, toată lumea mă sună, toată lumea vrea ciuperca mea. Și vorbesc aici de lanțuri mari de supermarketuri care până acum nici nu mă băgau în seamă că produceam prea puțin în opinia lor. Deci, la ciuperci nu aveam contract cu niciun supermarket cu nimeni și acum sunt foarte căutat. Anul trecut m-am rugat de ei să mă primească și nu au vrut că sunt prea mic și am producție mică. Chiar acum două săptămâni mă gândeam ce o să fac cu marfa, că la ora aia nu mă întreba nimeni”, a declarat Puiu Ilisei, singurul producător de ciuperci pe zona de sud a României.

    Fermierul din Călărași crede că s-a ajuns la această situație pentru că în România la această oră nu mai intră marfă din țările europene, mai ales din Polonia: ”Eu produc 1000 de kilograme de ciuperci pe zi. Dacă dau cantitatea pe care o produc eu pe zi unui lanț de magazine care are 1000 de magazine înseamnă că trebuie să ducă în fiecare magazin doar câte un kilogram de ciuperci, și asta pentru că nu mai aduce nimeni din Polonia pentru că nu are de unde (…). Mi-a zis cel de la care iau compostul din Ungaria că în Polonia, de unde veneau cele mai multe ciuperci în România, culegătorii erau români și acum cu această criză românii și ucrainenii au plecat acasă și polonezii nu au cu cine să mai culeagă ciupercile”.

    Acesta susține că și dacă ar vrea, cel puțin la acest moment, nu are cum să dea ciupercile la supermarketuri pentru că are de onorat comenzi și nu poate să își lase baltă clienții obișnuiți: ”Deocamdată însă nu prea sunt interesat de cererea supermarketurilor, lucrez tot cu cei cu care lucram și înainte. Deci, nu pot să dau pentru că am și eu niște clienți și ce ar mai fi să-i las baltă”.

    Puiu Ilisei mai spune că odată cu această criză care a lovit România, se poate vedea cu ochiul liber câte din produsele alimentare din magazine erau din import și câte erau românești.

    În supermarketuri sunt rafturile goale. Acum se vede cât este producție internă pentru că la acest moment, în contextul pandemiei de coronavirus, nu mai vine carne de pui din Polonia și noi, românii, tot sacul ăla de carne de pui îl ducem, pe care îl duceam și înainte, dar acum se consumă foarte repede pentru că este doar un sac, nu mai sunt și alea 30 aduse din Polonia pentru că acum polonezii se gândesc la consumul intern, fac stocuri, nu mai exportă. Acum vedem realitatea, vedem exact cât produce românul, restul era import și mă refer aici la tot felul de produse alimentare, cum ar fi carne, lapte, ouă, ciuperci. Ce se găsește acum în magazine? Mai nimic. Fix asta producem noi ca țară – mai nimic”, este de părere Puiu Ilisei, fermier din județul Călărași.

    Fermierul consideră că statul român ar fi trebuit să aibă o strategie națională pe plan alimentar: ”Deci, acum în caz de pandemie suntem forțați să mâncăm produsul intern, produsul românesc, pe care noi nu-l avem pentru că așa zișii guvernanți îi lăsau pe toți să aducă, iar acum a sosit și momentul în care nu se mai poate aduce din afară. Dacă se închid granițele, ce mâncăm? Strategia națională pe plan alimentar trebuia făcută cu mult înainte, acum trebuia să avem ferme de lapte, ferme de pui, de porc, să ieșim acum cu carnea și fără să mărim prețul. Acum, în al 12-lea ceas trebuie să realizăm importanța fermierului român, care îți dă mâncare și e aici lângă tine”.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării