• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Există stocuri suficiente de alimente! Magazinele se aprovizionează în permanență de la producători!

    agrointeligenta.ro -

    ANSVSA îi liniștește pe toți românii: există suficiente stocuri de alimente pentru a satisface cerințele populației! Într-o informare de presă transmisă de către ANSVSA, autoritatea arată că ”există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali”.

    Iată, integral, mesajul transmis de ANSVSA:

    ”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor.

    Conducerea ANSVSA a avut discuții în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali. Cu acest prilej s-a menționat despre existența procedurilor interne ale operatorilor, care au rolul de a asigura respectarea normelor și cerințelor de igienă, astfel încât produsele aflate la comercializare să fie sigure pentru consum.

    Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.

    Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență. Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar, în funcție de cererea zilnică, își ajustează stocurile și producția.

    În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă.

    ANSVSA este în permanentă legătură cu reprezentanții acestor entități și monitorizează producția și comerțul cu alimente pe fiecare verigă a lanțului alimentar.

    În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenților patogeni care afectează animalele, cât și pe cei care afectează omul. Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare și a necesarului zilnic de carne proaspătă.

    Precizăm că, în conformitate cu prevederile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2010, privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, ANSVSA este responsabilă pentru sectorul “Alimentaţie si agricultură” – Producţia şi furnizarea de hrană și asigurarea securităţii şi siguranţei alimentelor.

    Astfel, în responsabilitatea și monitorizarea permanentă a ANSVSA sunt 53 de operatori economici care sunt desemnaţi ”Infrastructuri Critice Naționale”, pentru sectoarele: “Producţie”(ferme de bovine, de porcine, de ovine/caprine, păsări), “Procesare/prelucrare” (morărit şi panificaţie, lapte şi derivate, abatoare carne roşie şi pasăre, ulei, zahăr, conserve de legume şi fructe) şi “Depozitare” (depozite de alimente), a căror producție și stocuri pot asigura necesarul de hrană pentru populație.

    ANSVSA este în permanent contact cu alte intituții implicate în gestionarea unor situații de criză: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Instituția Prefectului.

    ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!