• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista instituțiilor din agricultură care au oprit sau și-au restrâns activitatea din cauza COVID-19!

    agrointeligenta.ro -

    Epidemia de coronavirus oprește sau limitează activitatea mai multor instituții de care fermierii au nevoie iar cel mai importantă modificare este legată de sistarea depunerii cererii unice pentru subvenții începând de astăzi, luni 16 martie. De precizat că în unele cazuri închiderii activității ”fizice” varianta la care pot apela fermierii sau alți cetățeni este cea online!

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt instituțiile care au anunțat că vor modifica sau închide programul cu publicul:

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a restricționat contactul direct cu publicul

    APIA este este cea mai importantă instituție care era frecventată în această perioadă de fermierii români în contextul depunerii cererii unice de plată pentru Campania 2020. Prima măsură pe care a luat-o instituția este avizarea carnetelor de rentieri care a fost suspendată ca urmare a crizei generate de răspândirea infecțiilor cu coronavirus.

    De la data de 2 martie a început depunerea cererilor de plată pentru suprafețele agricole. Apreciind cu maximă responsabilitate evoluția COVID-19, conducerea APIA, susținută de MADR a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plată începând cu data de 16 martie 2020 până la data de 6 aprilie 2020, iar în funcție de evoluția virusului va lua măsurile care se impun. APIA a dat asigurări că activitatea agenției se va desfășura normal, evitând contactul cu publicul.

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a regândit procedurile de control

    Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, că angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pot lucra din orice colț al lumii la acest moment fără să fie afectată în vreun fel activitatea instituției și asta pentru că toate operațiunile se pot face electronic.

    ”În România există astăzi o instituție pregătită ca în astfel de momente de criză să continue să funcționeze la parametri optimi. Această instituție se numește AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). De ce aici la AFIR se poate? Pentru că în ultimii 3 ani de când conduc această agenție, am pus în prim planul activității noastre, continuarea demersurilor inițiate de colegii mei de DIGITALIZARE totală a instituției. În doar 3 ani am ajuns la performanța ca toate fluxurile de lucru să se desfășoare on-line prin Sistemul de Procesare a Cererilor de Dezvoltare Rurală. Folosim semnătura electronică în relația cu beneficiarii noștri. După doi ani de negocieri, cazierul fiscal îl obținem noi pentru beneficiarii noștri direct din sistemul ANAF, iar cazierul Judiciar îl verificăm direct în sistemul MAI (după 1,5 ani de eforturi administrative). Extrasul de carte funciară momentan îl obținem noi pentru beneficiari de la ANCPI. Utilizăm mediul Cloud de stocare a datelor în ”dauna” ONPREM, economisind astfel aproximativ 435.000 lei anual. Toate acestea se fac electronic și pot fi realizate de angajații AFIR din orice colț al lumii, inclusiv în situația în care s-ar afla în izolare sau carantină la domiciliu!”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a AFIR. 

    Dată fiind apariția COVID 19, precum și activitatea AFIR care necesită interacțiunea cu beneficiarii FEADR, este necesar să se stabilească anumite măsuri pentru organizarea activității, din punct de vedere al proiectelor aflate în implementare.

    Astfel, se vor avea în vedere următoarele măsuri:

    • Pentru proiectele pentru care s-au depus tranșele intermediare de plată se va realiza analiza de risc pentru extragerea eșantionului de proiecte care trebuie verificat la locul investiției, urmând ca vizita la locul investiției să se realizeze la următoarea tranșa de plată. Astfel, experții vor putea sa autorizeze plata doar în urma verificării documentare a dosarului cerere de plată.
    • Pentru proiectele pentru care s-au depus cererile de plată tranșa finală, experții vor efectua vizita la locul investiției conform procedurilor în vigoare, cu amendamentul ca, acolo unde în urma analizei efectuate la nivelul conducerii CRFIR/OJFIR se consideră ca zona este una cu risc ridicat, se poate autoriza plata catre beneficiari, fără a mai fi necesară vizita la locul investiției. În acest sens, pentru fiecare proiect pentru care nu se efectuează vizita la locul investiției, se va întocmi o notă care va fi aprobată de DGA CRFIR sau Directorul OJFIR care va fi atașată dosarului administrativ al proiectului. În cazul proiectelor pentru care tranșa finală a fost platită fără vizita la fața locului, DGA CRFIR și Directorul OJFIR se vor asigura că această verificare se va efectua de către serviciile tehnice în perioada imediat următoare întreruperii restricțiilor cauzate de COVID 19.
    • Proiectele care au fost cuprinse în eșantionul de control pe teren (OTSC) de 5% și pentru care nu s-a efectuat încă vizita pe teren vor fi autorizate la plată fară a se mai efectua verificarea pe eșantion (vor fi eliminate din eșantioanele selectate până acum) și vor fi incluse în următoarea solicitare de fonduri.
    • Următoarele eșantioane de control pe teren (OTSC) de 5% se anulează, urmând ca toate certificatele de plată care n-au fost eșantionate să fie introduse în populația de eșantionare în momentul în care va înceta situația cauzată de apariția COVID 19.

    Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a sistat activitatea cu publicul

    Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a sistat activitatea de relaţii cu publicul (audienţe şi registratură), în perioada 12 – 31 martie 2020. Decizia a fost luată în scopul prevenirii şi limitării răspândirii Coronavirusului (COVID-19). În aceeaşi perioadă va fi sistată şi activitatea de lucru cu publicul (la ghişee) în toate Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

    Primirea sesizărilor, petiţiilor şi memoriilor se va face prin corespondenţă, folosind mijloacele de comunicare electronice (relatiicupublicul@ancpi.ro) sau prin poştă. De asemenea, publicul are la dispoziţie şi următoarele numere de telefon şi fax: 021.317.31.62/021.317.73.39; fax: 021.316.52.24.

    Primăriile și medicii veterinari își pot face propriul program de lucru

    Dacă aveți de rezolvat chestiuni arzătoare la primării sau prin medicii veterinari, Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă recomandă să contactați telefonic cele două insituții înainte de a merge pentru plata impozitelor locale sau eliberarea altor adeverințe de care aveție nevoie. O decizie la nivel național nu a fost anunțată privind închiderea instițiilor dar acestea pot decide limitarea contactului cu publicul. În plus, unele primării au anunțat deja pe paginile proprii de Facebook că vor amâna plata impozitelor care aveau termen 31 martie 2020.

    Asociațiile de fermieri își anunță membrii cu privire la programul de funcționare

    Asociațiile de fermieri își anunță fiecare schimbările legate de programul de funcționare pentru următoarea perioadă. Astfel, până acum Asociația Producătorilor de Porumb din România a comunicat că echipa executiva va coordona activitățile de  acasă, iar în cazul acțiunilor din teren, acestea vor fi limitate pentru a proteja echipa. În zootehnie, una dintre asociațiile care eliberează adeverințele pentru Sprijinul Cuplat – Societatea de ameliorare acreditată pentru rasele Bălțată Românească și Montbeliarde, Asociația Crescătorilor de Vaci – ”Bălțată Românească” Tip Simmental  a anunțat că  pentru evitarea drumurilor suplimentare în actuala conjunctură creată de prezența COVID 19 în țara nostră ”ACVBR SIM face demersuri la nivel de MADR și APIA astfel încât să se elimine obligativitatea vizării adeverințelor de către oficiile județene de zootehnie care înseamnă un drum în plus, dar și transmiterea cu semnătură electronică a adeverințelor către fermieri sau centrele APIA județene.”

    Recomandarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO este să amânați momentan orice drum care nu este urgent. 

    ANAF a impus reguli noi în interacțiunea cu contribuabilii

    ANAF: Conducerea ANAF a dispus o serie de măsuri atât pentru contribuabili, cât și pentru angajați, de la programul de muncă până la măștile de protecție, cât și pentru contribubabili care vor trebui să respecte o distanță de 1,5 metri.

    Conform instituției, încã de la primele informații cu privire la riscul de răspândire a infecției cu COVID – 19, în fiecare unitate fiscalã au fost asigurate produse igienico-sanitare, iar stocurile sunt reînnoite permanent.

    Măsurile sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru desfășurarea activității ANAF și a structurilor subordonate:

    – au fost stabilite punctele cheie și activitãțile care necesitã un flux continuu, precum și numãrul de personal necesar pentru asigurarea acestora, respectiv 15% din totalul angajaților ANAF, de exemplu la ghișeul unic, trezorerie, registraturã, asistențã contribuabili, relații cu publicul etc.;
    – este limitat accesul în cadrul spațiilor destinate contribuabililor, astfel încât sã se evite crearea de cozi/aglomerație, stabilindu-se o distanțã de cel puțin 1,5 m între persoane;
    – sunt asigurate, pentru personalul propriu, materiale igienico-sanitare: săpun, prosoape hârtie, mãști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectanți pentru protecția acestora;
    -în regim de urgențã sunt asigurate servicii de dezinsecție și dezinfecție a spațiilor în care își desfãșoarã activitatea personalul ANAF;
    – pentru personalul care utilizeazã mijloacele de transport public ora de începere este stabilitã în intervale orare decalate cu o orã/o orã și jumãtate fațã de programul normal, respectiv ora 8.00, ora 9.00 și ora 10.00, pentru perioada 12.03 – 31.03.2020;
    – se realizeazã permanent prelucrarea informațiilor și a mãsurilor de protecție pentru prevenirea infectãrii cu COVID – 19, cu toții angajații,
    – toate ședintele, întâlnirile cu participare extinsã se realizeazã în sistem video conferințã, iar delegațiile/deplasãrile angajaților sunt suspendate în perioada următoare;
    – sunt stabilite activitãțile și sunt identificați salariații care își pot desfãșura activitatea la distanțã, respectiv 50% din totalul angajaților ANAF;
    – sunt identificați angajații care au efectuat ore suplimentare și se acordã zilele de recuperare în vederea asigurãrii posibilitãții rotirii personalului;
    – toți angajații ANAF completeazã o declarație pe proprie rãspundere, cu privire la riscul de contaminare;
    – la intrarea în toate sediile este afișat materialul informativ cu privire la mijloacele de comunicare la distanțã cu ANAF;

    „Precizăm că au fost constituite, atât la nivel central, cât și la nivel regional, structuri pentru gestionarea măsurilor destinate prevenirii răspândirii COVID – 19, care vor adopta noi mãsuri, în funcție de evoluția situației”, menționează sursa citată, precizând că pânã la aceastã datã nu sunt cazuri de infectare cu Covid-19 în rândul angajaților ANAF.

    ANAF recomandã interacțiunea la distanțã cu unitățile fiscale

    În contextul răspândirii infecției cu coronavirus (COVID-19), Agenția Naționalã de Administrare Fiscală reamintește contribuabililor cãăobligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță.

    1. Depunerea declarațiilor fiscale, prin intermediul urmãtoarelor servicii electronice oferite de ANAF și MFP:

    • Spațiul Privat Virtual (SPV) – disponibil pe site-ul Agenției, www.anaf.ro;
    Declarațiile se depun prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utlizând certificate digitale calificate.
    Formularele/declarațiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili și prin fax sau servicii de curierat. Datele de contact ale unitãților fiscale.
    2. Efectuarea plãților prin intermediul urmãtoarelor servicii oferite de terți:

    Internet banking;
    www.ghiseul.ro;

    Informații generale în domeniul fiscal și IT puteți obține prin apelarea Call-center-ului, la numãrul de telefon 031.403.91.60.

    Informații în scris pot fi obținute astfel:

    • contribuabilii înrolați în Spațiul Privat Virtual:

    – prin intermediul Formularului de contact disponibil în acest serviciu – pot obține informații generale în domeniul fiscal și IT precum și informații privind situația fiscalã proprie;

    • contribuabilii care nu sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual:

    – prin intermediul Formularului de contact de pe site-ul Agenției – pot obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

    „Contribuabilii pot obține noutăți legislative în domeniul fiscal prin accesarea serviciului Buletin informativ fiscal ce este disponibil în Spațiul Privat Virtual și pe site-ul Agenției. De asemenea, contribuabilii pot solicita Agenției comunicarea de materiale informative în domeniul fiscal pe adresa de e-mail proprie, prin transmiterea unei solicitãri în acest sens prin intermediul Formularului de contact, serviciu disponibil atât în Spațiul Privat Virtual, cât și pe site”, potrivit ANAF.

    Agenția Naționalã de Administrare Fiscală informează contribuabilii cã lucrul cu publicul se desfășoară în unitățile fiscale exclusiv în incinta spațiilor destinate primirii contribuabililor.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!