• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier român: Dacă vine starea de urgență, eu mai pot ieși în câmp la semănat și tratamente? Ghid esențial pentru a rămâne cu picioarele pe pământ!

    Vlad Macovei -

    Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind instituirea, începând de luni 16 martie, a stării de urgență pe întreg cuprinsul României, pentru o perioadă de 30 de zile, i-a făcut pe mulți dintre fermierii noștri, cititori Agrointeligența-AGROINTEL.RO, să mă întrebe ce se va întâmpla cu lucrările în câmp pe care și le-au programat pentru zilele și săptămânile următoare.

    Redau integral mesajul unuia dintre cei mai performanți fermieri, primit de mine, în urmă cu câteva ore: “Ce vor face fermierii în aceată perioadă când în România este stare de urgență? Avem voie să mergem la muncă, să semănăm, să facem lucrări de întreținere, să ne ocupam de sănătatea plantelor? Sigur, din câte am mai auzit, trebuie să respectăm anumite reguli impuse de autorități. De luni vreau să intru la tratamente fitosanitare la rapiță, cereale păioase, e începutul campaniei de primăvară. Ar fi un dezastru să nu putem face lucrările agricole în epoca optimă. Se pot închide școli, magazine, fabrici de cuie sau scaune dar noi trebuie să executăm lucrări agricole să ne ocupăm de sănătatea plantelor. Doamne ajută!”

    Pe baza experienței mele în comunicare și jurnalism de 24 de ani, am condus redacții în presa centrală timp de zece ani, am interacționat frecvent cu autoritățile la cel mai înalt nivel, câteva lucruri îmi sunt clare, sigur, fără a avea pretenția că părerea mea este informație certă. Cu toate acestea, cred că ceea ce urmează să spun, este extrem de util pentru fermieri.

    1. Informați-vă, în primul rând, din surse oficiale despre tot ce este legat de pandemia de coronavirus COVID-19. Citiți ce se transmite oficial de la Președinție, Guvern, Centrul Strategic pentru Situații de Urgență. Urmăriți declarațiile lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Raed Arafat. Pentru Agricultură, ce comunică Adrian Oros, sau structurile ministerului, precum și ANSVSA. Vedeți ce spun miniștrii și secretarii de stat din Interne, Sănătate sau Apărare. Căutați declarațiile la sursă, nu preluări de genul “am auzit că a zis cutărică…”, “mi se pare mie că…”

    2. Lăsați la o parte alarmiștii și intriganții. Sunt cel puțin neprofesioniști și fac rău agriculturii naționale. Verificați dacă orice zvon pe care îl auziți dacă are o sursă oficială. Celulă de criză e doar la Guvern, punct. Cine vorbește, cine informează ceva trebuie să aibă o calitate oficială, rolul presei este de a prelua aceste informații oficiale și de a vi le transmite. Dacă este opinia/părerea cuiva, sigur, e bine să fie mediatizată dar trebuie marcată ca atare. Urmăriți Agrointeligența-AGROINTEL.RO pe site, aplicație (o puteți descărca pe telefon) Facebook, newsletter, Youtube. Puneți-vă alarme și notificări la toate platformele noastre pentru a avea informația prompt. Intrați din oră în oră pe agrointel.ro pentru a fi siguri că nu ați ratat ceva, o știre care poate avea impact direct asupra activității dumneavoastră. Responsabilitatea noastră față de publicul nostru a fost, este și va fi la cel mai înalt nivel.

    3. Măsurile concrete ce vor fi cuprinse în starea de urgență le vom afla după emiterea decretului de către Președintele României. Informațiile oficiale furnizate până acum de autorități indică faptul că restricțiile vor fi impuse mai ales în zona medicală, adunări publice, restricții de circulație mai ales în orașe, controlul frontierelor. Un comunicat oficial spunea aseară inclusiv că NU vor fi luate toate măsurile ce pot fi adoptate, teoretic, în starea de urgență, ci doar cele necesare. Inclusiv Klaus Iohannis vorbea doar despre nevoia de interveni rapid în dotarea medicală pentru a face față pandemiei de coronavirus COVID-19. Prin urmare, este foarte probabil ca activitatea fermierilor să se poată desfășura în condiții relativ normale, evident cu excepția zonelor unde vom avea cazuri confirmate de infectare. Nu văd niciun motiv pentru care fermierii, respectând evident toate măsurile necesare de prevenție, să nu poată ieși la câmp. Repet, vom ști mai multe în următoarele ore și zile dar toate elementele informative pe care le am la această oră mă face să cred, este o opinie și trebuie luată ca atare, că restricțiile vor fi rezonabile, cu legătură directă în lupta cu pandemia și graduale. Evident, dacă situația se va înrăutăți, restricțiile se vor accentua. Nu există niciun indiciu la această oră că fermierii nu își vor putea face lucrările în ferme.

    4. Fac un apel public către autorități, mai ales cele din Ministerul Agriculturii, către ministrul Adrian Oros și Robert Chioveanu, președintele ANSVSA. Este nevoie de o comunicare eficientă, promptă, simplă și clară. Până acum lucrurile s-au petrecut destul de bine în această privință, îi mulțumesc ministrului Oros pentru implicare, trebuie continuat acest demers. Agrointeligența-AGROINTEL.RO va prelua integral, pe un ton neutru, pe baze strict informative, orice comunicare oficială a autorităților. Nu vom amesteca informația cu opinia. Chiar și dacă voi avea părerea că ceva nu este în regulă într-un comunicat de presă, știrea respectivă va fi difuzată ca atare și mai apoi va apărea un al doilea text, marcat ca opinie, în care voi explica ce e de explicat sau criticat ce este de criticat. Doar dacă este cazul. Toți angajații Grupului Agrointeligența lucrează de acasă, în regim de permanență, pentru informarea promptă a dumneavoastră. Grupul Agrointeligența recomandă cititorilor să respecte întocmai recomandările și dispozițiile autorităților, să nu meargă pe principiul “mie nu mi se poate întâmpla” sau, și mai grav, “merge și așa”.

    5. Vom continua campania noastră pentru atingerea unui consens politic legată de adoptarea Pactului Național pentru Securitatea Alimentară. Cu atât mai mult în perioada stării de urgență, este nevoie să discutăm, să venim cu soluții, să facem lucrurile să se miște, să îi aducem alături de dumneavoastră pe toți factorii de decizie pentru a face ca în cel mai scurt timp să avem rafturile magazinelor pline de produse alimentare românești iar această stare de fapt să nu se mai schimbe niciodată. Mult succes și sănătate! Nu cădeți pradă manipulărilor! Respectați starea de urgență și păstrați-vă pragmatismul! Suntem alături de dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!